ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Τοπαλούδη: Οι σκοτεινές αλήθειες της δολοφονίας

Η Εισαγγελέας Έδρας του Μικτού ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, μίλησε με λεπτομέρειες για την στυγερή δολοφονία. Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη Ελένη Τοπαλούδη «ακόμη και...
Υπόθεση Τοπαλούδη: Οι σκοτεινές αλήθειες της δολοφονίας

Η Εισαγγελέας Έδρας του Μικτού ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, μίλησε με λεπτομέρειες για την στυγερή δολοφονία.

Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη Ελένη Τοπαλούδη «ακόμη και νεκρή». «Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι», είπε χαρακτηριστικά, απαλύνοντας λίγο τον πόνο των γονιών που ήταν παρόντες, ζητώντας τη δικαίωση για το παιδί τους.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως η κ. Δόγκα περιέγραψε πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα «αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο». Άλλωστε χαρακτήρισε «καθαρή τύχη» το ότι η ανάληψη εξιχνίασης της δολοφονίας πήγε στο Λιμενικό Σώμα και στον επικεφαλής Θωμά Ζόβα, παρότι υπήρξαν πιέσεις για να φύγει από εκείνον η υπόθεση.

«Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε, ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ» ήταν τα λόγια της.

«Θα πρέπει να υπήρχαν και άλλες δικογραφίες βιασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Δε θέλω να υπονοήσω ότι ο επιφανής πατέρας του Ροδίτη έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσουν το παιδί του», έλεγε νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη – «Έκλαιγα με λυγμούς» (vid)

Ταξική τοξικότητα

Η εισαγγελέας ούτε λίγο ούτε πολύ σκιαγράφησε μια μεγάλη αλήθεια. Πως πάμπολλες κακοποιήσεις, βιασμοί, σεξιστικές επιθέσεις, συνεχίζουν να συγκαλύπτονται για λόγους καθαρά ταξικούς στην ελληνική κοινωνία του 2020.

Οι δύο δράστες, κατά την περιγραφή της κ. Δόγκα, ήταν πολύ καλά συνεννοημένοι και είχαν πράξει παρομοίως και απέναντι σε άλλα κορίτσια.

«Ακριβώς με τον ίδιο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με ανήλικη. Την πήγαν σπίτι στη Λίνδο, της έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλυτώνει. Ο πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης» ήταν τα λόγια της.

Η ίδια μίλησε για «τοξικό τρόπο» λειτουργίας των δύο. Και αυτή είναι η δεύτερη αλήθεια του καιρού μας. Η τοξική αρρενωπότητα και η κουλτούρα του βιασμού, που όσο και να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε, υπάρχει ακόμα στην ελληνική κοινωνία και στα στερεότυπα που αυτή συντηρεί.

Η Εισαγγελέας προέτρεψε ακόμη την οικογένεια Τοπαλούδη να μην δεχθούν καμία συγγνώμη από τους κατηγορούμενους, ζητώντας την καταδίκη τους.

«Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή, μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής».

Οι αντιφατικές τους απολογίες, όπου ο ένας επιχειρούσε να τα ρίξει στον άλλον και να απαλλαγεί από το βάρος της αποτρόπαιης δολοφονίας, κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν προϊόν υπερασπιστικής γραμμής, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και την αλήθεια των γεγονότων.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων, ωστόσο η αγόρευση της κ. Δόγκα, αποτελεί ήδη μνημείο αξιοπρέπειας, δείχνοντας τον δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων ανάλογων περιστατικών, και αποκαλύπτοντας πτυχές επιθετικής συμπεριφοράς που πολλοί προσπαθούν να καμουφλάρουν, πίσω από αναχρονιστικές γενικεύσεις.

Και πράγματι, μέχρι σήμερα, λέγαμε πως είναι πολλές φορές κατά τις οποίες ένα θύμα βιασμού θα βιαστεί πολλές φορές ακόμη κατά τη διάρκεια της δίκης των κατηγορούμενων, μέσα από τις καταθέσεις των δραστών, των δικηγόρων και των εισαγγελικών λειτουργών.

Αυτό όμως, δεν συντελέστηκε ακόμη μια φορά, καθιστώντας την ημέρα, ορόσημο για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Η κ. Δόγκα δεν λειτούργησε ως ακόμη μια απρόσωπη εφαρμόστρια του νόμου, αλλά προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υπόθεση με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πυξίδα για το μέλλον του τόπου.

Ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε. Η συνέχεια θα είναι αποφασιστικής σημασίας και ανάλογα με τις ποινές που θα αποδοθούν θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλες παρόμοιες συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση η εισαγγελέας είπε αυτό που θέλουμε να ακούμε πάντα. Και μακάρι να το ακούμε ξανά και ξανά. «Ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη, και ας χαθεί ο κόσμος όλος».

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους αγρότες αλλάζοντας στρατηγική μετά το μπλόκο των Ευζώνων, με επιλεκτικές προσκλήσεις και όχι μαζικές συναντήσεις.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στους επαρχιακούς δρόμους μέχρι τις πλατείες και τα διοικητικά κέντρα της Ευρώπης, η γη μιλά ξανά μέσα από αυτούς που τη δουλεύουν.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία