ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός- Έρευνα: Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φτάσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα

Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του που καταγράφει ο κορονοϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό αναφέρει ουσιαστικά έρευνα της ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με...
Κορονοϊός- Έρευνα: Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φτάσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα

Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του που καταγράφει ο κορονοϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό αναφέρει ουσιαστικά έρευνα της ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Κορονοϊός: Η μελέτη αναφέρει πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική.

Ποια είναι τα μέτρα που προτείνονται- Κορονοϊός

1. Μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε: κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων), αλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), χώρους θρησκευτικής λατρείας

2. Αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις)

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)

4. Υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)

5. Αμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας

6. Απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων)

7. Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ)

8. Αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμωνγια την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300€.

9. Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπισ τημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορονοϊού.

10. Χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS–CoV-2.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει: «Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου.

Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα.

Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας.

Με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύουμε και την περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού».

Κορονοϊός: Πώς έγινε η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το υπολογιστικό εργαλείο Αξιολόγησης του Υγειονομικού Κινδύνου από την Covid-19 (Covid-19 RiskEvaluation–CORE).

Συγκεκριμένα αναλύθηκε μια σειρά από μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις με στόχο την ποσοτική αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικο-οικονομικούς περιορισμούς με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και μακρόχρονη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Το δίλημμα «προστασία της δημόσιας υγείας ή οικονομική ανάπτυξη και αποφυγή οικονομικής καταστροφής» θα πρέπει να απαντηθεί με την αρχή «αποτελεσματική και αποφασιστική προστασία της δημόσιας υγείας με σύνεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή: Ethnos.gr

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αντώνης Σαμαράς: Νέα συνέντευξη με σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό – «Το χάος είναι ο κ. Μητσοτάκης»

Αντώνης Σαμαράς: Νέα συνέντευξη με σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό – «Το χάος είναι ο κ. Μητσοτάκης»

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε στον Κ.Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, διαψεύδοντας τις φήμες περί υποτιθέμενης ανακωχής μεταξύ τους

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση: To 57% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την κυβέρνηση – Το ποσοστό εκτινάχθηκε τους τελευταίους 3 μήνες

Δημοσκόπηση: To 57% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την κυβέρνηση – Το ποσοστό εκτινάχθηκε τους τελευταίους 3 μήνες

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco αποτυπώνεται η εκθετική αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση

Κοινωνία
Κοινωνία: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Οικονομική ανασφάλεια, περικοπές σε βασικές ανάγκες και αδυναμία αποταμίευσης καταγράφει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, «κούφανε» τους πάντες με τα... χορτοφαγικά συμπεράσματά της

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Σχεδόν οι 4 στους 10 αναποφάσιστους σκέφτονται να ψηφίσουν το κόμμα Καρυστιανού - Το 75% θέλει να «πειστεί» από το κυβερνητικό της πρόγραμμα

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή είναι ένα ευλογημένο «εγχειρίδιο» μητρότητας - Από την αγκαλιά της μάνας Παναγίας στην αγκαλιά της Εκκλησίας και τον τύπο της που είναι ο Δίκαιος Συμεών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Ανάστατοι χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ, καλούμενοι να αποδείξουν πώς «δεν είναι ελέφαντες»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Σάλος με το ρεσιτάλ αναλγησίας της Χ. Αλεξοπούλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή - Πλήρης κάλυψη των αισχρών δηλώσεων από τον Π.Μαρινάκη

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

100 μέρες ελεύθερης κυκλοφορίας και μετά πρόστιμα - Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μετατρέπεται σε «συνάλλαγμα» συμμόρφωσης

Ελευθέριος Ανδρώνης