ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Λύματα: Aύξηση ιικού φορτίου σχεδόν σε όλες τις περιοχές

Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου.
Κορονοϊός – Λύματα: Aύξηση ιικού φορτίου σχεδόν σε όλες τις περιοχές

Κορονοϊός – Λύματα: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου.

Συγκριτικά με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, όπως μαρτυρούν και τα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ακόμα 3.593 πολίτες εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά ιικού φορτίου στα λύματα:

Αττική +12%
Θεσσαλονίκη +5%
Λάρισα +25%
Βόλος +218%
Ηράκλειο +19%
Χανιά +106%
Ρέθυμνο -63%
Άγιος Νικόλαος -36%
Πάτρα +65%
Ξάνθη** Σημαντική αύξηση
Αλεξανδρούπολη +141%
Ιωάννινα -38%

* Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

**Η σημαντική αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο που παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αξιολογείται ποσοτικά λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών (οριακά ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις) της προηγούμενης εβδομάδας ( 12 έως 18 Ιουλίου 2021).

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε.

Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%).

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 19 έως 25 Ιουλίου 2021:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με 8 στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+12%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+5%), σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα, 12-18/07/21 . Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου την Κυριακή σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+25%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+218%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 12- 18/07/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε οριακή αύξηση (+19%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη των Χανίων, συνεχίσθηκε η αύξηση (+106%), του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-63%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Παρά τη μείωση, οι τιμές του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στον Άγιο Νικόλαο, καταγράφηκε μείωση (-36%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παραμένει σε σχετικά χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην Πάτρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+65%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21. Η αύξηση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με τις οριακά ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18/07/21. Σημειώνεται ότι δεν αξιολογείται ποσοτικά η ποσοστιαία μεταβολή από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς οι συγκεντρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/2021, παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση (+141%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε μείωση (-38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Και με self test στα νησιά οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Εκτός ΕΡΤ ο δημοσιογράφος που έκανε ρατσιστικό σχόλιο για τους Κορεάτες

Έκλεισε για τα επόμενα 2 χρόνια στον ΣΚΑΪ!

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Οικονομική ανασφάλεια, περικοπές σε βασικές ανάγκες και αδυναμία αποταμίευσης καταγράφει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, «κούφανε» τους πάντες με τα... χορτοφαγικά συμπεράσματά της

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Σχεδόν οι 4 στους 10 αναποφάσιστους σκέφτονται να ψηφίσουν το κόμμα Καρυστιανού - Το 75% θέλει να «πειστεί» από το κυβερνητικό της πρόγραμμα

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή είναι ένα ευλογημένο «εγχειρίδιο» μητρότητας - Από την αγκαλιά της μάνας Παναγίας στην αγκαλιά της Εκκλησίας και τον τύπο της που είναι ο Δίκαιος Συμεών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Ανάστατοι χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ, καλούμενοι να αποδείξουν πώς «δεν είναι ελέφαντες»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Σάλος με το ρεσιτάλ αναλγησίας της Χ. Αλεξοπούλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή - Πλήρης κάλυψη των αισχρών δηλώσεων από τον Π.Μαρινάκη

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

100 μέρες ελεύθερης κυκλοφορίας και μετά πρόστιμα - Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μετατρέπεται σε «συνάλλαγμα» συμμόρφωσης

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

«Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

Έγινε αδειοδότηση παρότι οι δεξαμενές προπανίου ήταν εγγύτερα απ' όσο προέβλεπε ο νόμος - Το υπόγειο ήταν αδήλωτο και δεν «φαινόταν» πουθενά

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

Ο πατέρας του 27χρονου ήταν οδηγός φορτηγού και πριν από 15 χρόνια είχε χάσει τη ζωή του στον ίδιο δρόμο που σκοτώθηκε μετέπειτα ο γιος του

Κοινωνία