ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους έχει χτυπήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα

H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία σχεδόν τριπλασίασε την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο προκαλεί κατάσταση «συναγερμού».
Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους έχει χτυπήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα

H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία σχεδόν τριπλασίασε την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο προκαλεί κατάσταση «συναγερμού».

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Η διασπορά εμφανίζεται σαφώς πιο έντονη στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, όλα τα κρούσματα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.

Η κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, σε σχέση με τον κυρίαρχο βρετανικό ιό Άλφα, προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών χθες Τετάρτη (24/6), όπου Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν το «παρών».

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το εξαιρετικά λοιμογόνο αυτό στέλεχος, που επικράτησε σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία -απειλώντας την μάλιστα ακόμη και με αναστολή της απελευθέρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού- έδειξε “τα δόντια του” στη χώρα μας με 29 κρούσματα, σχεδόν όλα εγχώριας διασποράς.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 19 στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην Κρήτη εντοπίστηκε κυρίως σε νέους, γεγονός που κάνει τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να υποψιάζεται, ότι η διασπορά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όπως αποδείχθηκε από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ τα 19 κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε περίπου δύο με τρεις «κύκλους» ανθρώπων νεαρής ηλικίας εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Επρόκειτο για φοιτητές που βρέθηκαν στις ίδιες συναθροίσεις, εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση ή μέλη ίδιας οικογένειας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου που πραγματοποίησε την ανάλυση των δειγμάτων, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, στη δημοσιογράφο Γιάννα Σουλάκη και στο iatropedia.gr.

 

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι λένε οι επιστήμονες για την Ελλάδα

Όπως φαίνεται ο εφιάλτης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα φέρει την υπογραφή της νέας παραλλαγής Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες με ταχύτητα μετάδοσης που τρομάζει.

Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να εκτινάξει τον δείκτη αναπαραγωγής R (ρυθμό μετάδοσης) από το 5 έως και το 7, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

Η συμπεριφορά του ιού Δέλτα, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να μελετηθεί καθώς το δείγμα προς το παρόν είναι πολύ μικρό, σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος. Προσθέτει ωστόσο, σε ότι σε μια πρώτη απόπειρα για τη μέτρηση της θετικότητας στην Κρήτη φάνηκε να αγγίζει το 20% των μεταλλαγμένων.

 

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση ο δολοφόνος

Πιτίνο για Προολυμπιακό: «Πάμε Ελλάς»

Survivor: Άγριο κράξιμο του Περρή στην Ελίζαμπεθ για την ροζ αποκάλυψη που έκανε

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους έχει χτυπήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.