ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Χαλαρώνουν τα μέτρα από Σαββατοκύριακο – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Χαλάρωση των μέτρων που έχουν παρθεί αποφάσισε η Κυβέρνηση με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι.
Lockdown: Χαλαρώνουν τα μέτρα από Σαββατοκύριακο – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Lockdown: Χαλάρωση των μέτρων που έχουν παρθεί αποφάσισε η Κυβέρνηση με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι.

Lockdown: Η Κυβέρνηση φαίνεται πως το αποφάσισε και τα μέτρα που είχαν παρθεί τις προηγούμενες ημέρες με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός… χαλαρώνουν από το Σαββατοκύριακο!

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ο πρωθυπουργός στην ουσία προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε. Μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών».

Διχασμένοι για την χαλάρωση των μέτρων οι ειδικοί
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν την κούραση των πολιτών από το συνεχές lockdown που οδηγεί πολλές φορές στην μη τήρηση των μέτρων, όμως η προαναγγελία της χαλάρωσης εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ δημιουργεί προβληματισμό.

Στην Αττική, όπου τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 1.701, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, αναζητούνται κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς που έχουν γεμίσει τους θαλάμους covid και υπάρχουν επιστήμονες που προβλέπουν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα. Η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από την στιγμή που εφαρμόστηκε το lockdown και οι απόψεις μεταξύ μελών της επιτροπής για την «βαλβίδα αποσυμπίεσης» που αναζητεί η κυβέρνηση διίστανται. Ορισμένοι εξ αυτών συντάσσονται με την άποψη ότι η κούραση του κόσμου οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων με αποτέλεσμα αυτά να μην αποδίδουν πλέον τα μέγιστα και άρα χρειάζεται μια χαλάρωση, ώστε η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων να γίνει με κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους. Η άλλη άποψη είναι πως μια χαλάρωση στο ζενίθ της πανδημίας θα δώσει λάθος σήμα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για την προαναγγελία των αποφάσεων.

Αλλαγές από το Σάββατο στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας
Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ήταν σχεδιασμένο και μια χαλάρωση θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα η άθληση. Ειδικά από την στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.

Ερωτηματικό παραμένει σε τι βάθος θα μπορέσουν ή θα ρισκάρουν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να δώσουν έναν οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και σχολείων στις 5 Απριλίου με την εστίαση να ακολουθεί μετά τις 15 του μήνα.

Το ρίσκο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, την επόμενη εβδομάδα και το ΕΣΥ συνεχίσει να χρειάζεται αναπνευστήρα, μια καινούργια ανατροπή του αισιόδοξου κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί με το άνοιγμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχολογία της κοινωνίας όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λέρος: Νέα μέτρα και σκληρό lockdown – Τι θα ισχύσει

Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τρόμος στο Περιστέρι: Άνδρας επιτίθεται σε γυναίκες με μικρά παιδιά – Απόγνωση από τους κατοίκους

Τρόμος στο Περιστέρι: Άνδρας επιτίθεται σε γυναίκες με μικρά παιδιά – Απόγνωση από τους κατοίκους

Ο φόβος και ο τρόμος έχει γίνει άνδρας στο Περιστέρι που βρίζει γυναίκες με παιδιά.

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέα απάτη με μήνυμα δήθεν από την ΑΑΔΕ για «επίδομα θέρμανσης»

Νέα απάτη με μήνυμα δήθεν από την ΑΑΔΕ για «επίδομα θέρμανσης»

Η Αστυνομία προειδοποιεί να μην ανοίγονται ύποπτοι σύνδεσμοι, να ελέγχεται πάντα ο αποστολέας και να μην κοινοποιούνται κωδικοί ή στοιχεία καρτών.

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση με μαχαίρι στο Γαλάτσι με οπαδικά κίνητρα και δύο τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι στο Γαλάτσι με οπαδικά κίνητρα και δύο τραυματίες

Νέο σοβαρό περιστατικό οπαδικής βίας στο Γαλάτσι με δύο τραυματίες και έρευνα από το Τμήμα Αθλητικής Βίας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Ο σμήναρχος-κατάσκοπος της Κίνας «βγήκε» στα πρωτοσέλιδα ελέω ΗΠΑ, αλλά για πλήθος άλλων περιπτώσεων δεν συμβαίνει το ίδιο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Το περιστατικό έγινε στις 21 Ιανουαρίου - Ο δρόμος είχε γίνει χείμαρρος και ο αστυνομικός απεγκλώβισε το ζευγάρι ηλικιωμένων με δεμένα σεντόνια

Κοινωνία
Κοινωνία: Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Απαγορεύτηκε διαφημιστικό που έδειχνε μια συμμορία νέων να ληστεύουν το εργοστάσιο της ION, διαφεύγοντας με «λεία» τις σοκολάτες

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Η χρήση ειδικής συσκευής από τον αξιωματικό με λογισμικό καταγραφής και η αποστολή υλικού μέσω φωτογραφιών άφησε ψηφιακά ίχνη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Επίσης επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα των 1000 ευρώ για παράληψη ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ συνελήφθη στις Αχαρνές για διακίνηση ναρκωτικών μαζί με ακόμη ένα άτομο σύμφωνα με την Αστυνομία

Κοινωνία