ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown – Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά σήμερα και αύριο

Υπάρχουν συγκεκριμένα μαγαζιά στα οποία μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν τα προϊόντα τους σήμερα και την Καθαρά Δευτέρα.
Lockdown – Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά σήμερα και αύριο

Lockdown – Καθαρά Δευτέρα: Υπάρχουν συγκεκριμένα μαγαζιά στα οποία μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν τα προϊόντα τους σήμερα και την Καθαρά Δευτέρα.

Lockdown – Καθαρά Δευτέρα: Ο Κορονοϊός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο επηρεάζεται και το ωράριο στα μαγαζιά όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα προϊόντα που θέλουν να προμηθευτούν.

Πιο συγκεκριμένα διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά είναι το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μιας και το σκληρό lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα ξεκινά στις 19:00 όπως γίνεται πλέον τα Σαββατοκύριακα, ενώ για την αυριανή ημέρα ισχύουν τα μέτρα όπως κάθε άλλη καθημερινή. Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει, αλλά μόνο εντός δήμου και εφόσον οι πολίτες μεταβούν στα οικεία πάρκα μόνο πεζή ή με ποδήλατο, αφού η μετακίνηση με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 δεν επιτρέπεται να γίνεται με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο την Κυριακή, όσο και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο είναι ανοιχτά από σήμερα το πρωί, ενώ φέτος δεν θα κάνουν το παραδοσιακό ξενύχτι της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα. Επιπλέον, ανοιχτά θα παραμείνουν την Καθαρά Δευτέρα ορισμένα καταστήματα προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι. Έτσι λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ποια μέτρα ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τα δεδομένα που έρχονται από το επιδημιολογικό τοπίο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σχέδια, ωστόσο, κυβέρνηση και επιστήμονες συζητούν το πλαίσιο στο οποίο θα κάνουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εικόνα για την πορεία του τελευταίου κύματος της πανδημίας θα έχουν οι επιστήμονες την ερχόμενη Τρίτη. Τότε αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στις 22 ή πιθανότατα στις 29 Μαρτίου.

Πρώτο στην λίστα είναι το λιανεμπόριο το οποίο οι επιστήμονες κρίνουν ότι με την μέθοδο του click away σε πρώτη φάση, δεν επιβαρύνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Μάλιστα για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός ή οι αγορές εντός του οικείου δήμου, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Μιλώντας για το lockdown, το Σάββατο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες -δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Όσον αφορά δε το λιανεμπόριο, η κυρία Πελώνη σημείωσε πως «προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά».

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Η «μάχη» και τα… ρέστα των πάγκων

Γαλλία: Φόβος για την εμφάνιση ενός serial killer!

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εισηγείται την ανακήρυξη του Ιβάν Σαββίδη σε επίτιμο δημότη για την επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά στην πόλη.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τέμπη – 3 χρόνια μετά: Αδικαίωτο αίμα, προδομένη εμπιστοσύνη, συλλογική κραυγή

Τέμπη – 3 χρόνια μετά: Αδικαίωτο αίμα, προδομένη εμπιστοσύνη, συλλογική κραυγή

Τρία χρόνια μετά, το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ένα συλλογικό τραύμα που αιμορραγεί από την αδιάκοπη βία της ατιμωρησίας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

«Είναι σαν να έχει πεθάνει ένα κομμάτι μας στα Τέμπη» είπε συγκινημένη η Αλεξάνδρα Τσακίρη που βρισκόταν στο 5ο βαγόνι τη μοιραία νύχτα

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία από οπερατέρ που βρέθηκε πρώτος στο σημείο – «Πάγωσε το αίμα μου – Δεν ήξερα τι έπρεπε να δείξω και τι όχι»

Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία από οπερατέρ που βρέθηκε πρώτος στο σημείο – «Πάγωσε το αίμα μου – Δεν ήξερα τι έπρεπε να δείξω και τι όχι»

«Σημαδεύτηκε η ζωή μου για πάντα» είπε ο οπερατέρ του Open, Δημήτρης Αλεξάκης, αποκαλύπτοντας ότι η κόρη του παραλίγο να επιβιβαζόταν στο μοιραίο τρένο

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστικό μήνυμα από τον πατέρα του Γεράσιμου – «Το Σάββατο οι προσευχές όλων να γίνουν η φωνή του παιδιού μου»

Τέμπη: Συγκλονιστικό μήνυμα από τον πατέρα του Γεράσιμου – «Το Σάββατο οι προσευχές όλων να γίνουν η φωνή του παιδιού μου»

«3 χρόνια μετά η πληγή παραμένει ανοιχτή κι αιμορραγούσα - Η Ανάσταση του Κυρίου ας φέρει και την ανάσταση του Γεράσιμου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Φοιτητές και μαθητές φώναξαν «παρών» στον αγώνα της δικαίωσης – Έγραψαν ξανά με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων

Τέμπη: Φοιτητές και μαθητές φώναξαν «παρών» στον αγώνα της δικαίωσης – Έγραψαν ξανά με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων

Ο παλμός της νεολαίας χτύπησε ζωντανός στα συλλαλητήρια μνήμης για τα Τέμπη - «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί»

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο υποκλοπών: Ποινή φυλάκισης 126 έτη σε 4 ιδιώτες – Ξετυλίγεται το νήμα αλλά παραμένουν εκτός κάδρου οι πολιτικοί αυτουργοί

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ποινή φυλάκισης 126 έτη σε 4 ιδιώτες – Ξετυλίγεται το νήμα αλλά παραμένουν εκτός κάδρου οι πολιτικοί αυτουργοί

Ιστορική απόφαση επιβεβαιώνει το έγκλημα - Όμως μοιάζει αδύνατο να παρακολουθούσαν τη μισή χώρα μόνο 4... ιδιώτες και μάλιστα αυτοβούλως

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η «χαβούζα» του Πατρινού Καρναβαλιού 2026 – 600 περιστατικά μέθης και τραυματισμών – Είστε περήφανοι γι’ αυτόν τον «πολιτισμό»;

Η «χαβούζα» του Πατρινού Καρναβαλιού 2026 – 600 περιστατικά μέθης και τραυματισμών – Είστε περήφανοι γι’ αυτόν τον «πολιτισμό»;

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι το 2026 ήταν η πιο οργιώδης χρονιά του καρναβαλιού από ποτέ - Αυτός ο αμετανόητος λαός θα ζητήσει τώρα έλεος από την Παναγία;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Νέο «χτύπημα» Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μου – Με ποιους συζητά η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα;»

Νέο «χτύπημα» Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μου – Με ποιους συζητά η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα;»

Ο πρώην πρωθυπουργός κατακεραυνώνει τους «γκρίζους» όρους της σύμβασης με τη Chevron και τις υποχωρήσεις στην Κάσο

Κοινωνία