ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακροχρόνια άνεργοι: Διαγράφονται απο τις λίστες όσοι δεν κάνουν αυτές τις κινήσεις

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας εντός φθινοπώρου - Ποιοι μένουν εκτός λίστας.
Μακροχρόνια άνεργοι: Διαγράφονται απο τις λίστες όσοι δεν κάνουν αυτές τις κινήσεις

Μακροχρόνια άνεργοι:  Στην «εκκαθάριση» της λίστας των ανέργων της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, εντός Οκτωβρίου οι μακροχρόνια άνεργοι για το διάστημα άνω των πέντε ετών, θα κληθούν να συντάξουν το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης τους με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου της ΔΥΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα διαγραφούν από τη λίστα της ΔΥΠΑ για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα μπορούν με ένα κλικ στο skills.gov.gr να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αρχείο με το σύνολο των δεξιοτήτων τους τις προσεχείς εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι το νέο έκτακτο επίδομα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ανέργους σε ένα ακόμα… επικοινωνιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Μακροχρόνια άνεργοι: Τι περιλαμβάνει το ατομικό σχέδιο

Το ατομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας που θα γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή κάποιας που θα προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν στα προσόντα του ανέργου που αναζητεί εργασία.

Η παράληψη σύνταξης του ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, σε συνεργασία με τον ατομικό σύμβουλο, εντός των προθεσμιών οδηγεί σε διαγραφή για έξι μήνες από το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, με στόχο την πάταξη της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, ο νόμος προβλέπει ότι, εάν κάποιος άνεργος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της ΔΥΠΑ, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του, θα διαγράφεται αμέσως από το ψηφιακό μητρώο της υπηρεσίας και δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής προτού παρέλθουν έξι μήνες.

Σε περίπτωση δεύτερης παραβίασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη.

Πότε θα γίνεται διαγραφή ανέργων

Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ.

Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Το «πέναλτι» για άρνηση αποδοχής από τον άνεργο ισχύει και για τα προγράμματα κατάρτισης.

Ειδικότερα:

    • Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο (2) έτη.
    • Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για έξι (6) μήνες.
    • Ως συμμετοχή νοείται η παρακολούθηση της δράσης κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωσή της και η πιστοποίησή του για την επιτυχή περάτωση της κατάρτισης. Η παράλειψη σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο εντός των προθεσμιών προβλέπει.

Ειδήσεις τώρα:

Food Pass: Έρχεται voucher για την αγορά τροφίμων – Ποιοι θα το δικαιούνται

Έτσι χακάρουν τα κινητά με SMS και παρακολουθούν τα πάντα!

Power Pass: Τότε θα γίνει η πληρωμή του Ιουνίου – Ποιοι δεν θα την πάρουν

Νίκος Ευαγγελάτος: Κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μακροχρόνια άνεργοι: Διαγράφονται απο τις λίστες όσοι δεν κάνουν αυτές τις κινήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.