ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Ποια η γυναίκα της ζωής του και τα δύο τους παιδιά

Ερωτευμένος μια ζωή με τη Μυρτώ Αντίνογλου ο Μίκης Θεοδωράκης - Η ιστορία της οικογένειας που έφτιαξε
Μίκης Θεοδωράκης: Ποια η γυναίκα της ζωής του και τα δύο τους παιδιά

Μίκης Θεοδωράκης: Αν ισχύει το ρητό ότι πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, τότε η Μυρτώ Αλτίνογλου είναι…βράχος.

Εκείνος γεννήθηκε το 1925, εκείνη το 1927, ενώ η γνωριμία τους έγινε το 1943.

Ο πατέρας της ήταν ένας άνθρωπος αυστηρών αρχών, καθηγητής και πρόσφυγας από τη Σμύρνη.

Όπως αφηγήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Βύρωνα Σάμιο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του τελευταίου, ο μετέπειτα πεθερός του είχε ανησυχήσει επειδή η κόρη του επέστρεφε στο σπίτι ελάχιστα λεπτά πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τότε, εκείνη ομολόγησε τη φιλία της με τον υψηλόσωμο νεαρό, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι έχει «καλό σκοπό».

Όταν, όμως, πρόσθεσε ότι ο φίλος της σκόπευε να γίνει «μουσικός», ο αυστηρός μπαμπάς απάντησε με απογοήτευση: «Μουσικός; Άδειο πιάτο!».

Τα τραγούδια του κύκλου «Έρως και Θάνατος» είναι αφιερωμένα στη Μυρτώ Αλτίνογλου.

Το 1945 έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Νέα Σμύρνη.

Ο γάμος τους έγινε το 1953, αφού εκείνος εισέπραξε προκαταβολή 5.000 δραχμών για την ταινία «Ξυπόλητο τάγμα».

Όπως είχε πει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης για εκείνη την εποχή: «Έως τότε ζούσαμε μαζί με τον αδερφό μου τον Γιάννη και τον Μιχάλη Κατσαρό, πρώτα στο Χαλάνδρι και μετά στην οδό Κορυζή στου Μακρυγιάννη.

Τα έσοδά μου ήταν πολύ χαμηλά. Πενήντα δραχμές για κάθε κομμάτι (κυρίως μουσική κριτική) από τις εφημερίδες “Αυγή” και “Δημοκρατική Αλλαγή”. Άλλα τόσα μου έδινε η “Θεία Λένα” για κάθε παιδικό τραγούδι που έγραφα.

Έπαιζα επίσης σαν έκτακτος μουσικός στη συμφωνική της ΕΡΤ (όταν είχε δουλειά για μένα) και στο Βασιλικό Θέατρο. […] Έκανα αντίγραφα μουσικής (τρεις δραχμές τη σελίδα), ενορχηστρώσεις, όπως λ.χ. της μουσικής του Χατζιδάκι για το “Όνειρο Θερινής Νυκτός” για το Βασιλικό Θέατρο και μουσικές επενδύσεις για ραδιοφωνικά σκετς…

Εντούτοις δεν χάναμε το κέφι μας. Κάθε πρωί χορεύαμε σε ρυθμό σουίνγκ το “Άλαλα τα χείλη των ασεβών” για να μην ξεχνάμε την ένδοξη βυζαντινή μας καταγωγή, και μετά βγαίναμε στους δρόμους για κανένα μεροκάματο».

Το ερωτευμένο ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαργαρίτα-Ασπασία και τον Γιώργο, ο οποίος επίσης ασχολήθηκε με τη μουσική.

Η κόρη τους σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII στη Σορβόννη, έχει τέσσερα παιδιά και ασχολείται αποκλειστικά με το έργο του πατέρα της.

Είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που ως στόχο έχει τη διάδοση της μουσικής του συνθέτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα ασχολείται με τις εκδόσεις «Ρωμανός», οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την έκδοση και προβολή των Απάντων του πατέρα της.

 

Διαβάστε ακόμη:

Μίκης Θεoδωράκης: H τελευταία συναυλία που έδωσε

Mίκης Θεοδωράκης: Το κελί του στις φυλακές Ωρωπού

Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Ποια η γυναίκα της ζωής του και τα δύο τους παιδιά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωργία Τσιαρλή

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Στον ελεύθερό μου χρόνο δεν χάνω ριάλιτι! Είναι το πάθος μου. Θέλω να βλέπω που φτάνει και που… καταντάει η κοινωνία για να πηγαίνω κι εγώ μαζί της. Την άποψή μου θα την πω για όλα χωρίς φίλτρο. Δεν συγκρατούμαι!