ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα σχολική χρονιά – ίδιες παθογένειες: Κλειστά σχολεία, απαρχαιωμένα κτίρια, ελλείψεις εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά 2025-26 βρίσκει τη χώρα μας με 111.388 λιγότερα παιδιά σε σχέση με το 2018 - Τραγικά κενά σε εκπαιδευτικούς και υποδομές
Νέα σχολική χρονιά – ίδιες παθογένειες: Κλειστά σχολεία, απαρχαιωμένα κτίρια, ελλείψεις εκπαιδευτικών

Κλειστά σχολεία, συγχωνεύσεις, ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, αδυναμία λειτουργίας ολοήμερων σχολείων, απαρχαιωμένα κτίρια, οι ίδιες παθογένειες της Παιδείας στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν για άλλη μια σχολική χρονιά.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της Παιδείας, η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει τριτοκοσμική. Οι καταγγελίες για ατυχήματα σε «γερασμένα» και επικίνδυνα σχολικά κτίρια έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα. Πολλά είναι τα σχολεία όπου οι μαθητές στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ ή προκατασκευασμένες αίθουσες.

Παράλληλα, η εθνική απειλή του δημογραφικού συνεχίζει να δείχνει τα τραγικά ίχνη της στη σχολική κοινότητα. Το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς δεν θα χτυπήσει σε περίπου 800 σχολεία όπου μπήκε λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών και συγχωνεύσεων. Η κοινή λογική θα έλεγε ότι όλα αυτά τα λειτουργικά κόστη που κόβονται λόγω του κλεισίματος πολλών σχολείων θα αρκούσαν για να γίνουν οι απαραίτητες ανακαινίσεις των ανοιχτών σχολείων. Δυστυχώς όμως η λογική έχει εγκαταλείψει προ πολλού την πολιτεία. Και εκατοντάδες σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο, και πολλά από τα εναπομείναντα παραμένουν σε άθλια κατάσταση.

Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40% και υπολογίζεται ότι περίπου τα μισά σχολεία της Ελλάδας λειτουργούν χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό.

Όσον αφορά τη δημογραφική κατάρρευση, τα στοιχεία εξακολουθούν να σοκάρουν. Περίπου 1.370.000 μαθητές μετράει η νέα σχολική χρονιά, με τον σχολικό πληθυσμό να έχει μειωθεί κατά 19% από το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι 111.388 λιγότερα παιδιά θα περάσουν φέτος για πρώτη φορά την πόρτα του δημοτικού σχολείου. Η Ελλάδα μόλις σε μια επταετία σημειώνει μια τόσο ραγδαία μείωση πληθυσμού που δεν θα συνέβαινε ούτε σε πόλεμο.

Επιπλέον τα κενά εκπαιδευτικών παραμένουν τεράστια. Περίπου 180.000 εκπαιδευτικοί απασχολούνται στο δυναμικό της δημόσιας εκπαίδευσης, με τις προσλήψεις αναπληρωτών να απέχουν παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες διδακτικών ωρών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά με πάνω από 1.300 κενά, κάτι που σημαίνει ότι θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες.

Ως συνέπεια των κενών θέσεων, πάρα πολλά είναι τα ολοήμερα σχολεία που υπολειτουργούν, ενώ υπάρχουν και πολλά σχολεία όπου δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε καν το πρωινό πρόγραμμα. Όσο και αν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα κάνοντας επιλεκτικές επισκέψεις σε ανακαινισμένα σχολεία, η καταρρέουσα κατάσταση της Παιδείας τον διαψεύδει συνεχώς.  Και μην ξεχνάμε πάνω απ’ όλα ότι το πιο άσχημο σχολείο, είναι το κλειστό…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση - Σε επίπεδο δηλώσεων επιλέγουν την μετριοπάθεια, αλλά στο πεδίο επιβάλλεται άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ

Κοινωνία
Κοινωνία: Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

«Κανείς δεν μπορεί να καταλαμβάνει τελωνεία και λιμάνια» είπε ο υπουργός για τους αγρότες, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Ένας 15χρονος Αιθίοπας τη βίασε και κατέστρεψε για πάντα τη ζωή της - Κι όμως δεν απελάθηκε ούτε μπήκε στη φυλακή!

Κοινωνία
Οικονομία: Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Από τις αρχές του 2026 ενεργοποιείται ένα νέο, ενισχυμένο σύστημα επιδόματος ανεργίας που συνδέει το ποσό της ενίσχυσης με το εργασιακό ιστορικό του ασφαλισμένου

Οικονομία