ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα λόγω της «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η ρήτρα αναπροσαρμογής φεύγει αλλά νέες αυξήσεις φωτιά έρχονται στο ρεύμα!
Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα λόγω της «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ρεύμα: Άνω κάτω έχουν κάνει οι χειρισμοί της Κυβέρνησης την υπόθεση «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής που όπως φαίνεται μόνο προβλήματα είναι ικανή να δημιουργήσει καθώς αναμένεται να φέρει νέες αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως διαβάσατε ήδη από το Sportime, η ρήτρα αναπροσαρμογής και η υποτιθέμενη κατάργηση της εξελίσσεται σε μια απίστευτη κοροϊδία καθώς αλλάζει μόνο όνομα και παραμένει η ληστρική χρέωση!

Οι αντιδράσεις για τα όσα αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση που εδώ και καιρό μοιράζει το επίδομα Power pass προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των καταναλωτών που έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό τέλμα, είναι πολλές και αναμένεται να ενταθούν.

Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα

Οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι όμως που αντιδρούν καθώς και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας χτύπησε με επίσημη ανακοίνωση του, το καμπανάκι, προειδοποιώντας πως θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους οι προμηθευτές ενέργειας αναφέρουν πως οι διατάξεις των Κυβερνώντων αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια.

Ασκώντας σκληρή κριτική για την ρύθμιση που επιβάλλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν την θέση τους σε ισχύ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως εξαιτίας της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών, αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τονίζεται ότι οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.

Ουσιαστικά τι μας λένε οι προμηθευτές;

Πως την ρήτρα αναπροσαρμογής θα συνεχίσουμε κανονικά να την πληρώνουμε…απλά η τιμή της θα ενσωματωθεί μέσα στο τιμολόγιο, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας…αυξάνει κατακόρυφα το κόστος επισφάλειας…το οποίο και πάλι θα το πληρώσουν οι καταναλωτές.

Τέλος εντύπωση προκαλεί, πως η κυβέρνηση νομοθέτησε το να μπορεί ένας καταναλωτής να μεταφέρεται από πάροχο σε πάροχο ακόμη και αν έχει ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς στον προηγούμενο.

Αυτό (ίσως) αναμένεται να οδηγήσει αθροιστικά σε κόκκινους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο τους…τους οποίους κανείς δεν ξέρει ποιος θα αποπληρώσει.

Εκτός και αν στην κυβέρνηση έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους…«κρατική ανακεφαλαιοποίηση» των παρόχων αν χρειαστεί…όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν και με τις τράπεζες.

Συνεπώς…ίσως κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ακόμη ένα λάθος νομοθέτημα.

Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας του να πάνε κάποιοι «συγκεκριμένοι» μεγάλοι πελάτες… σε συγκεκριμένους παρόχους και να μην τους πληρώσουν ποτέ…ώστε μετά να χρεοκοπήσουν…αλλά εκείνοι να επιζήσουν αλλάζοντας πάροχο… ελπίζουμε να μην ισχύει.. καθώς την όποια χρεοκοπία στο τέλος….«κάποιοι» την πληρώνουν.

Ειδήσεις τώρα:

OPEN: ΤΕΛΟΣ πασίγνωστος δημοσιογράφος – Παραίτηση φωτιά

Power Pass: Μπάχαλο – Θέλει φορολογικές δηλώσεις και από τα προστατευόμενα μέλη!

Survivor διαρροή 29/6: Οριστικό Spoiler! Αυτός παίρνει την 1η ασυλία!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα λόγω της «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.