ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου στην οικονομική εκπομπή «Limit Up» του OPEN TV: «Ακριβές οι τηλεπικοινωνίες & αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα – Τι πρέπει να αλλάξει;»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο
Ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου στην οικονομική εκπομπή «Limit Up» του OPEN TV: «Ακριβές οι τηλεπικοινωνίες & αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα – Τι πρέπει να αλλάξει;»

Στην οικονομική εκπομπή “Limit Up” του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Φώσκολο και Αντώνη Κρητικό, φιλοξενήθηκε ο Μάριος Παπαευσταθίου, Καθηγητής Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιών και η χαμηλή ταχύτητα του ίντερνετ στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών.

Ο Μάριος Παπαευσταθίου, γνωστός για τη δυναμική του προσέγγιση στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 39,8% των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα διαθέτει ταχύτητα 24Mbps, το 30,5% έχει ταχύτητα 50Mbps, το 21,5% φτάνει τα 100Mbps, ενώ μόνο το 2,1% αγγίζει τα 200Mbps και ένα ελάχιστο 0,2% διαθέτει ταχύτητες 500Mbps – 1Gbps. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν τη χαμηλή διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η οποία ανέρχεται στα 39Mbps. Η Ρουμανία, που κατέχει την πρώτη θέση, διαθέτει μέσο όρο ταχύτητας 232Mbps, δηλαδή σχεδόν έξι φορές υψηλότερη από την Ελλάδα, ενώ η γειτονική Βουλγαρία φτάνει τα 86Mbps, δηλαδή υπερδιπλάσια ταχύτητα.

Παράλληλα, η διείσδυση του διαδικτύου στη χώρα μας έχει φτάσει το 97%, με το 82% των πολιτών να είναι ενεργοί στα social media. Ιδιαίτερα στις ηλικίες 16-24, το ποσοστό των ενεργών χρηστών ανέρχεται στο 97%, ενώ ακόμα και στις ηλικίες 55-64, εννέα στους δέκα είναι πλέον καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου.

Η συμβολή των Τρικάλων στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό

Αναφερόμενος στις τοπικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο Μάριος Παπαευσταθίου επεσήμανε πως τα Τρίκαλα αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Η πόλη έχει μακρά παράδοση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, με επενδύσεις σε υποδομές και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ασύρματου δικτύου που επιτρέπει την καλύτερη και πιο αποδοτική σύνδεση των πολιτών.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου τόνισε την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ελλάδας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών και να μειωθεί το κόστος. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

1. Επέκταση των οπτικών ινών: Επενδύσεις στις οπτικές ίνες ώστε να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης και να μειωθούν οι καθυστερήσεις.

2. Μείωση κόστους δεδομένων: Αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων για να γίνει το ίντερνετ πιο προσιτό σε όλους.

3. Ενίσχυση του ανταγωνισμού: Ενθάρρυνση περισσότερων παρόχων να εισέλθουν στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός στις τιμές και στις υπηρεσίες.

4. Ψηφιακή εκπαίδευση: Ενίσχυση της τεχνολογικής παιδείας στα σχολεία και στις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.

Κλείνοντας, ο Μάριος Παπαευσταθίου υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα, αλλά ζήτημα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Μόνο με ουσιαστικές επενδύσεις και στρατηγικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει το ψηφιακό χάσμα και να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Απόσπασμα της εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο από το Κανάλι του Εκπαιδευτικού Μάριου Παπαευσταθίου

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Καρυστιανού και Γκανίδου – 2 μανάδες των Τεμπών κατακεραυνώνουν το προκλητικό υπόμνημα Καραμανλή: «Ανθρωπάκι…»

Καρυστιανού και Γκανίδου – 2 μανάδες των Τεμπών κατακεραυνώνουν το προκλητικό υπόμνημα Καραμανλή: «Ανθρωπάκι…»

«Όσο και αν προσπαθήσεις να κρυφτείς... στα αυτιά σου θα ακούγονται πάντα οι κραυγές των παιδιών που καίγονταν ζωντανά»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αιγύπτιος λαθρομετανάστης μιλά για τους διακινητές της Λιβύης – Έδωσε 3.500 ευρώ για να τον μεταφέρουν στην Κρήτη

Αιγύπτιος λαθρομετανάστης μιλά για τους διακινητές της Λιβύης – Έδωσε 3.500 ευρώ για να τον μεταφέρουν στην Κρήτη

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το κύκλωμα - Μασκοφόροι με καλάσνικοφ συνοδεύουν τους λαθρομετανάστες μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Κοινωνία
Κοινωνία: Εισβολή λαθρομεταναστών στην Κρήτη: «Αλά τούρκα» ανοίγει την κάνουλα και η Λιβύη – Ανίκανη η κυβέρνηση να περιορίσει την εθνική απειλή

Εισβολή λαθρομεταναστών στην Κρήτη: «Αλά τούρκα» ανοίγει την κάνουλα και η Λιβύη – Ανίκανη η κυβέρνηση να περιορίσει την εθνική απειλή

Λαθρομεταναστευτική «ασφυξία» στο πιο στρατηγικό νησί της χώρας μας - Κομπάρσος η Αθήνα στον υβριδικό πόλεμο Λιβύης - Τουρκίας

Κοινωνία
ExtraTime: Στο επίκεντρο της Ε.Ε. τα νησιά: Τουριστική πολιτική με νησιωτική ταυτότητα ζητά η Ελλάδα

Στο επίκεντρο της Ε.Ε. τα νησιά: Τουριστική πολιτική με νησιωτική ταυτότητα ζητά η Ελλάδα

Ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, έθεσε το θέμα της νησιωτικότητας στον τουρισμό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ExtraTime
ExtraTime: Απαλλαγή από ΦΠΑ: Γιατί παραμένει ανενεργή μια τόσο σημαντική διάταξη για τις μικρές επιχειρήσεις;

Απαλλαγή από ΦΠΑ: Γιατί παραμένει ανενεργή μια τόσο σημαντική διάταξη για τις μικρές επιχειρήσεις;

Το ΥΠΟΙΚ φέρνει με νόμο την απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, όμως η εφαρμογή της μένει στα χαρτιά — με εμπόδια, γραφειοκρατία και παράλογες προϋποθέσεις.

ExtraTime
Κοινωνία: Αμαλιάδα: Μητρότητα, προδοσία και θάνατος

Αμαλιάδα: Μητρότητα, προδοσία και θάνατος

Φέρεται να δολοφόνησε τρία βρέφη – δύο δικά της και ένα παιδί φίλης της – και να αποπειράθηκε να δολοφονήσει μία ενήλικη γυναίκα, επίσης φίλη της, όταν ακόμη ήταν ανήλικη.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Απόφαση – σταθμός στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα στα σχολεία

Απόφαση – σταθμός στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα στα σχολεία

Μια απόφαση - καταλύτης για το Αμερικανικό κράτος έρχεται να βάλει τέλος στον woke «γενιτσαρισμό» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Πε και παι…

Πε και παι…

Πέσε και παίρνε Έλληνα. Έχουμε καταντήσει να έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

ExtraTime
Κοινωνία: Σερβία: Οι φοιτητές «σαρώνουν» την κυβέρνηση – Στους δρόμους για τα δικά τους «Τέμπη»

Σερβία: Οι φοιτητές «σαρώνουν» την κυβέρνηση – Στους δρόμους για τα δικά τους «Τέμπη»

Μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νοεμβρίου, η φοιτητική οργή διογκώθηκε και πλέον απειλεί ευθέως την κυβέρνηση Βούτσιτς. Μαζικές κινητοποιήσεις, αποκλεισμοί δρόμων και άγρια επεισόδια στο Βελιγράδι.

Κοινωνία