ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρωτικό «πόλεμο» στην κυβέρνηση κηρύσσουν οι αγρότες – Πανελλαδικά μπλόκα προμηνύουν «καυτό» Δεκέμβρη

Παρά το γεγονός ότι άρχισαν να «ξεκλειδώνουν» οι αγροτικές αποζημιώσεις, οι αγρότες καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδία και δίνουν μάχη επιβίωσης
Ολοκληρωτικό «πόλεμο» στην κυβέρνηση κηρύσσουν οι αγρότες – Πανελλαδικά μπλόκα προμηνύουν «καυτό» Δεκέμβρη

Καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνουν οι αγρότες στις παχυλές υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για μεγάλες κινητοποιήσεις. Ετοιμάζουν πανελλαδικά μπλόκα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, παρότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να βγάζει από τον «πάγο» τις αγροτικές αποζημιώσεις που φρέναρε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αγρότες καταγγέλλουν τα ανεπίλυτα προβλήματα των επιχειρήσεών τους, όπως είναι οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και το αυξημένο κόστος για ζωοτροφές, καύσιμα και εξοπλισμό. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι αποζημιώσεις θα καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται. Επιπλέον, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ρευστότητα του πρωτογενούς τομέα.

Προχθές 82.000 περίπου αγρότες έλαβαν το ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι αγροτικοί σύλλογοι δεν αναγνωρίζουν καμία… ευγνωμοσύνη στο πακέτο πληρωμών που τάζει με στόμφο η κυβέρνηση, αφού πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται απόλυτα οι αγρότες και καθυστέρησαν λόγω κακοδιαχείρισης, σκανδάλων και ανικανότητας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την διάθεση των πόρων που κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν, ενώ τα κέρδη στο χωράφι μειώνονται προς όφελος των μεσαζόντων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα που την φθείρουν επικοινωνιακά, και δεν θέλει να δημιουργήσει ακόμα ένα με τους αγρότες. Με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να τρέχει και την ευλογιά των αιγοπροβάτων να συνεχίζει να «θερίζει», η οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους αδικημένους κτηνοτρόφους και αγρότες, ισοδυναμεί με πολιτική «αυτοκτονία».

Όμως οι αγρότες δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους με υποσχέσεις, ενώ αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Το δράμα της κτηνοτροφίας δεν έχει προηγούμενο, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν 417.000 θανατώσεις αιγοπροβάτων. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μόνιμα στη φαρέτρα των καταγγελιών τους την τραγική καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα γι’ αυτό το πραγματικό ξεκλήρισμα του ζωικού κεφαλαίου.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι ωθούν αγρότες και κτηνοτρόφους να εντείνουν τα μπλόκα δίνοντας μια μάχη, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως ύστατη μάχη επιβίωσης.

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση - Σε επίπεδο δηλώσεων επιλέγουν την μετριοπάθεια, αλλά στο πεδίο επιβάλλεται άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ

Κοινωνία
Κοινωνία: Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

«Κανείς δεν μπορεί να καταλαμβάνει τελωνεία και λιμάνια» είπε ο υπουργός για τους αγρότες, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Ένας 15χρονος Αιθίοπας τη βίασε και κατέστρεψε για πάντα τη ζωή της - Κι όμως δεν απελάθηκε ούτε μπήκε στη φυλακή!

Κοινωνία
Οικονομία: Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Από τις αρχές του 2026 ενεργοποιείται ένα νέο, ενισχυμένο σύστημα επιδόματος ανεργίας που συνδέει το ποσό της ενίσχυσης με το εργασιακό ιστορικό του ασφαλισμένου

Οικονομία