ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το «Death Note»

Death Note: το επικίνδυνο γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό κόμικ που επηρεάζει αρνητικά έφηβους. Με έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έρχεται να καταδείξει μια νέα «τρέλα» που απειλεί σοβαρά και τους μαθητές της Κρήτης, σύμφωνα με το cretalive.gr. Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση που απευθύνεται τόσο στους διευθυντές σχολείων όσο και στα ΜΜΕ ο Εισαγγελέας...
Παρέμβαση εισαγγελέα για το «Death Note»

Death Note: το επικίνδυνο γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό κόμικ που επηρεάζει αρνητικά έφηβους.

Με έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έρχεται να καταδείξει μια νέα «τρέλα» που απειλεί σοβαρά και τους μαθητές της Κρήτης, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση που απευθύνεται τόσο στους διευθυντές σχολείων όσο και στα ΜΜΕ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθανάσιος Γαλήνας εφιστά την προσοχή για το γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό κινουμένων σχεδίων “Death Note” το οποίο όπως σημειώνει έφτασε σε σημείο να επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο ενώ ήδη έχουν καταγραφή σοβαρά περιστατικά ακόμα και δολοφονία !

Ο ίδιος ζητά από τους διευθυντές σχολείων όλων των βαθμίδων αλλά και από τα ΜΜΕ να ενημερώσουν τα παιδιά και τις οικογένειες του για το συγκεκριμένο ζήτημα εφιστώντας την προσοχή όλων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην ανακοίνωση του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναφέρει :

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του “L”.

Αρχικά, το μάγκνα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “Mangamoord” (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”.

Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.

Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Σοφία Χρηστίδου: Ένα αθώο θύμα της δικτατορίας των κακομαθημένων και των αδιάφορων

Σοφία Χρηστίδου: Ένα αθώο θύμα της δικτατορίας των κακομαθημένων και των αδιάφορων

Ο θάνατος της Σοφίας Χρηστίδου δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά το επιμύθιο μιας κοινωνίας που έμαθε να θεοποιεί τον δικαιωματισμό και να απαξιώνει τον δάσκαλο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Καταπέλτης ο Αντώνης Κανάκης για τις υποκλοπές: «Βγήκαν δικογραφίες και κουνάνε τις ουρίτσες τους υποστηρίζοντας τα αδικαιολόγητα»

Καταπέλτης ο Αντώνης Κανάκης για τις υποκλοπές: «Βγήκαν δικογραφίες και κουνάνε τις ουρίτσες τους υποστηρίζοντας τα αδικαιολόγητα»

«Δεν θεώρησαν αρκετά σοβαρό ότι το αφεντικό τους, τους παρακολουθούσε όλους» είπε ο Αντώνης Κανάκης για τις αμήχανες δηλώσεις Γεραπετρίτη στη Ράνια Τζίμα

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φωτιές» άναψε στον Βορίδη το εμπιστευτικό έγγραφο Βάρρα που τον ενημέρωνε για τα αίσχη του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Πρώτη φορά το βλέπω» απαντά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φωτιές» άναψε στον Βορίδη το εμπιστευτικό έγγραφο Βάρρα που τον ενημέρωνε για τα αίσχη του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Πρώτη φορά το βλέπω» απαντά

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίζεται ότι ίσως του... παράπεσε το έγγραφο - Για ψευδορκία στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ τον κατηγορεί η αντιπολίτευση

Κοινωνία
Κοινωνία: Συγκλόνισε ο Μητροπολίτης Ιωάννης στο μνημόσυνο των 7 οπαδών του ΠΑΟΚ στο σημείο της τραγωδίας: «Το ταξίδι τους τελείωσε εδώ, αλλά ξεκίνησαν άλλο προς τον Ουρανό»

Συγκλόνισε ο Μητροπολίτης Ιωάννης στο μνημόσυνο των 7 οπαδών του ΠΑΟΚ στο σημείο της τραγωδίας: «Το ταξίδι τους τελείωσε εδώ, αλλά ξεκίνησαν άλλο προς τον Ουρανό»

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης έγινε το μνημόσυνο στη Τιμισοάρα όπου ανεγέρθηκε και μνημείο για την τραγωδία - Συγκινητικοί λόγοι από τον Μητροπολίτη Ιωάννη

Κοινωνία
Κοινωνία: «Σαρακοστιανό Προσευχητάρι»: Το πνευματικό μας βοήθημα για την Αγία Τεσσαρακοστή – Όλες οι ακολουθίες σε ένα βιβλίο

«Σαρακοστιανό Προσευχητάρι»: Το πνευματικό μας βοήθημα για την Αγία Τεσσαρακοστή – Όλες οι ακολουθίες σε ένα βιβλίο

Το βιβλίο προλογίζει ο π. Γεώργιος Σχοινάς ενώ όλα τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς - Αναζητήστε το σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Alco: Οι 7 στους 10 απαντούν ότι μόνο με αλλαγή κυβέρνησης θα υπάρξει δικαιοσύνη και κάθαρση στη χώρα

Δημοσκόπηση Alco: Οι 7 στους 10 απαντούν ότι μόνο με αλλαγή κυβέρνησης θα υπάρξει δικαιοσύνη και κάθαρση στη χώρα

Δημοσκοπικό «ράπισμα» και για τις υποκλοπές, αφού το 67% των πολιτών απαντά ότι οι δικαστικές εξελίξεις εκθέτουν την κυβέρνηση

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέο κυβερνητικό φιάσκο με προσωπικά δεδομένα – Ομαδικό e-mail του ΥΠΕΞ αποκάλυψε τα στοιχεία 383 Ελλήνων στα ΗΑΕ!

Νέο κυβερνητικό φιάσκο με προσωπικά δεδομένα – Ομαδικό e-mail του ΥΠΕΞ αποκάλυψε τα στοιχεία 383 Ελλήνων στα ΗΑΕ!

Το μήνυμα εστάλη σε όλους τους παραλήπτες ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία του καθενός να είναι ορατά σε όλους τους υπόλοιπους!

Κοινωνία
Κοινωνία: Τον βρήκε νεκρό στην θέση του ο οδηγός του λεωφορείου στο Μενίδι – Έκαναν χρήση ναρκωτικών πριν

Τον βρήκε νεκρό στην θέση του ο οδηγός του λεωφορείου στο Μενίδι – Έκαναν χρήση ναρκωτικών πριν

Όταν το λεωφορείο έφτασε στο τέρμα, ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί για δύο επιβάτες στο πίσω μέρος χωρίς τις αισθήσεις τους.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πέθανε ο Χρήστος Βαλαβανίδης

Πέθανε ο Χρήστος Βαλαβανίδης

Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Κοινωνία