ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pegasus: Με αυτό το πρόγραμμα κατασκοπεύουν πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα;

Το λογισμικό με κωδική ονομασία Pegasus, ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ. Το Pegasus είχε τη δυνατότητα να μολύνει κάθε smart συσκευή, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα...
Pegasus: Με αυτό το πρόγραμμα κατασκοπεύουν πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα;

Το λογισμικό με κωδική ονομασία Pegasus, ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ.

Το Pegasus είχε τη δυνατότητα να μολύνει κάθε smart συσκευή, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα social media. Την ίδια ώρα εννοείται ότι γίνεται καταγραφή κλήσεων αφού ενεργοποιούνται κρυφά μικρόφωνα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Τimes και πολλά άλλα.

Βέβαια η εταιρία, σε ανακοίνωσή της, αρνείται ότι έχει προβεί σε οποιοδήποτε αδίκημα και τονίζει ότι το εν λόγω λογισμικό προσφέρεται για χρήση σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα πως το λογισμικό της βρέθηκε σε κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Tι είναι το Pegasus

Στο Ισραήλ το Pegasus έχει χαρακτηριστεί ως ‘όπλο’ και κάθε εξαγωγή πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση της κυβέρνησης. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να ‘εξαφανίζεται’. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως “βρίσκεται πίσω από τις πιο ραφιναρισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ”.

Οι δημιουργοί του Pegasus εξήγησαν πως την έμπνευση του την έδωσε “αίτημα που λάβαμε από ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες γνώριζαν ήδη τη δουλειά μας, που ήταν σχετική με την τεχνολογία εξυπηρέτησης πελατών εταιρίας κινητής τηλεφωνίας”.

Η NSO τονίζει πως “δεν πρόκειται για τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης. Αυτό που κάνει είναι να συλλέγει δεδομένα από συσκευές κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων ατόμων, που είναι ύποπτοι για την εμπλοκή τους σε σοβαρά εγκλήματα και τρομοκρατία”.

Στην πράξη, με το Pegasus ο εισβολέας μπορεί να μπει στα αρχεία των γραπτών μηνυμάτων, των επαφών, του ιστορικού κλήσεων, όσων έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο, στα emails, στα instant messages και την ιστορία περιήγησης.

Όπως αναφέρει το διαφημιστικό φυλλάδιο (!) το λογισμικό αυτό μπορεί να ‘ψαχουλέψει’ το Whatsapp, το Viber, το Skype και τα μηνύματα σε BlackBerry, μπορεί να ‘κλέψει’ φωτογραφίες, εγγεγραμμένες κλήσεις, να πάρει ακόμα και με sceenshots ό,τι θέλει, χωρίς να πάρει την παραμικρή είδηση ο χρήστης.

Το Pegasus μπορεί να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού και να καταγράψει ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον του ‘θύματος’.

Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά, ο χειριστής του Pegasus κάνει χρήση της δυνατότητας που λέγεται ‘kill’ και να εξαφανίσει το λογισμικό από το τηλέφωνο του ‘θύματος’. Πώς όμως, γίνεται η εισβολή; Με γραπτό μήνυμα που φαίνεται αθώο και περιλαμβάνει link που δεν κινεί υποψίες. Μόλις γίνει το link ‘κατεβαίνει’ το λογισμικό και ο εισβολέας κάνει ό,τι θέλει. Για αρχή, παίρνει passwords και επαφές.

Δεν υπάρχει εταιρία κατασκευής smartphones που να μπορεί να κρατήσει μακριά από τα τηλέφωνα των πελατών της το Pegasus.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το φρεάτιο της κόλασης άνοιξε: Τα έγγραφα Επστάιν αποκαλύπτουν το σατανικό δίκτυο της Ελίτ

Το φρεάτιο της κόλασης άνοιξε: Τα έγγραφα Επστάιν αποκαλύπτουν το σατανικό δίκτυο της Ελίτ

Οι εξουσιαστές της Δύσης νοιώθοντας «θεοί» τελικά έγιναν δαίμονες - Παιδεραστία, όργια, αποκρυφισμός, ευγονική και πολιτικές πλεκτάνες συγκλονίζουν τον πλανήτη

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Αντώνης Σαμαράς: Νέα συνέντευξη με σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό – «Το χάος είναι ο κ. Μητσοτάκης»

Αντώνης Σαμαράς: Νέα συνέντευξη με σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό – «Το χάος είναι ο κ. Μητσοτάκης»

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε στον Κ.Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, διαψεύδοντας τις φήμες περί υποτιθέμενης ανακωχής μεταξύ τους

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση: To 57% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την κυβέρνηση – Το ποσοστό εκτινάχθηκε τους τελευταίους 3 μήνες

Δημοσκόπηση: To 57% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την κυβέρνηση – Το ποσοστό εκτινάχθηκε τους τελευταίους 3 μήνες

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco αποτυπώνεται η εκθετική αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση

Κοινωνία
Κοινωνία: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες σε οικονομική ασφυξία – Τελειώνουν τα λεφτά στις 18 του μήνα για 6 στα 10 νοικοκυριά

Οικονομική ανασφάλεια, περικοπές σε βασικές ανάγκες και αδυναμία αποταμίευσης καταγράφει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Μας έστειλε για… χόρτα η Έφη Αχτσιόγλου: Aνακάλυψε τον εχθρό του βιγκανισμού και είναι ο… Τραμπισμός

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, «κούφανε» τους πάντες με τα... χορτοφαγικά συμπεράσματά της

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Δημοσκόπηση Alco: Αταλάντευτη η δυναμική Καρυστιανού με το 26% να βλέπει θετικά το κόμμα της – Στο 23,5% η ΝΔ

Σχεδόν οι 4 στους 10 αναποφάσιστους σκέφτονται να ψηφίσουν το κόμμα Καρυστιανού - Το 75% θέλει να «πειστεί» από το κυβερνητικό της πρόγραμμα

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή είναι ένα ευλογημένο «εγχειρίδιο» μητρότητας - Από την αγκαλιά της μάνας Παναγίας στην αγκαλιά της Εκκλησίας και τον τύπο της που είναι ο Δίκαιος Συμεών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Ανάστατοι χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ, καλούμενοι να αποδείξουν πώς «δεν είναι ελέφαντες»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Σάλος με το ρεσιτάλ αναλγησίας της Χ. Αλεξοπούλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή - Πλήρης κάλυψη των αισχρών δηλώσεων από τον Π.Μαρινάκη

Κοινωνία