Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Καταγγελία σοκ από ναυτεργατικά σωματεία – Εφοπλιστές υποχρεώνουν ναύτες να ταξιδέψουν στον Κόλπο υπογράφοντας «θανατόχαρτα»!
Απάνθρωπη μεταχείριση από «καρχαρίες» εφοπλιστές - Έλληνες ναυτικοί καλούνται να υπογράψουν ότι ταξιδεύουν «οικειοθελώς» στις εμπόλεμες ζώνες
Απάνθρωπες εργοδοτικές πρακτικές που μετατρέπουν ναύτες σε υποψήφιους «θανατοποινίτες» στα νερά του Περσικού Κόλπου, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σε μια οργισμένη ανακοίνωση όπου γίνεται λόγος για «εγκληματική στάση με τις πλάτες του κράτους».
Την ώρα που ελληνόκτητα και ξένα πλοία γίνονται καθημερινά στόχοι επιθέσεων στα Στενά του Ορμούζ, εφοπλιστές στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την πολεμική απειλή ως πηγή κέρδους, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πληρωμάτων. Συνεχίζουν να στέλνουν εμπορικά πλοία σε εμπόλεμες ή επικίνδυνες ζώνες, απαιτώντας μάλιστα από τους ναυτικούς να υπογράψουν έγγραφο ότι έχουν λάβει γνώση των κινδύνων και αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες!
Ουσιαστικά δηλαδή οι ναυτικοί καλούνται να υπογράψουν «θανατόχαρτο» ώστε να είναι νομικά καλυμμένες οι εταιρείες σε περίπτωση τραγωδίας ή τραυματισμού! Το δίλημμα προφανές και απάνθρωπο: ή ο ναυτικός μένει άεργος ή παίζει τη ζωή του κορώνα – γράμματα. Τα ναυτεργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι οι εφοπλιστές γνώριζαν – μέσω εταιρειών υποστήριξης και πληροφοριών – ότι θα ξεσπάσει πόλεμος εναντίον του Ιράν, κι όμως έστειλαν πληρώματα «μέσα στη φωτιά».
Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν δεκάδες Έλληνες ναυτικοί στα Στενά του Ορμούζ και μάλιστα πριν λίγα εικοσιτετράωρα σημειώθηκε και επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο από ιρανικό drone, με το πλήρωμα να εκκενώνει το καράβι. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που καταγγέλλονται από τα ναυτεργατικά σωματεία, βλέπουν την αύξηση των ναύλων λόγω του πολέμου, ως «χρυσορυχείο» κέρδους. Με αυτή την αφορμή επιστρατεύονται τα κυνικά «θανατόχαρτα», όπου ο ναυτικός πρέπει να υπογράψει 1 ως 3 μέρες πριν την άφιξη του πλοίου σε εμπόλεμη περιοχή!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ναυτικοί καλούνται να δηλώσουν ότι ενημερώθηκαν για το ταξίδι σε αυτές τις περιοχές, ότι αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι συμφωνούν με τη διέλευση από αυτά επικίνδυνα περάσματα.
«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται, με ξεδιάντροπο κυνισμό, ότι είναι αδίστακτοι! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χτυπηθούν τα πλοία τους. Γι’ αυτό μεταθέτουν την ευθύνη ξεχωριστά στον κάθε ναυτεργάτη», σημειώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτώντας να χαρακτηριστούν από το ελληνικό κράτος εμπόλεμες οι κρίσιμες ζώνες, και να απαγορευτεί η προσέγγιση σε αυτές τις περιοχές.
Το ελληνικό κράτος αρκείται σε μετριοπαθείς συστάσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες απλά να… αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, και έτσι ουσιαστικά ευνοεί τις τυχοδιωκτικές πρακτικές των εφοπλιστών. Με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες για εκβιασμούς εφοπλιστών σε ναυτικούς, το ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα:
«να παύσει κάθε έκθεση των ναυτεργατών σε μεγάλους κινδύνους με την κήρυξη της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας και του συνόλου του Περσικού Κόλπου ως εμπόλεμη ζώνη, με υποχρέωση των εφοπλιστών να αναλάβουν όλη την ευθύνη και τα έξοδα για τον άμεσο κι ασφαλή επαναπατρισμό τους, αλλά και για να σταματήσουν οι απαράδεκτοι εκβιασμοί των πλοιοκτητών στους ναυτεργάτες να υπογράφουν δηλώσεις αποδοχής κινδύνου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»:
«Η στάση των εφοπλιστών, με τις πλάτες του αστικού κράτους, της κυβέρνησης και του Υπ. Ναυτιλίας, είναι εγκληματική!
Οι εφοπλιστές για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Έχουν άμεση συνεργασία με εταιρείες υποστήριξης και παροχής στρατιωτικών πληροφοριών που ενημερώνονται για τις περιοχές μεγάλης αστάθειας κι ενδεχόμενων συγκρούσεων όπου τα ναύλα χτυπάνε κόκκινο. Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, οι ίδιοι γνώριζαν πολύ καλά για την επερχόμενη επίθεση ΗΠΑ–Ισραήλ στο Ιράν και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ. Παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασαν να στείλουν τους Ναυτεργάτες μέσα στη φωτιά που ήταν έτοιμη να ξεσπάσει.
Είναι πολλά τα λεφτά…! Κι όσο περνάνε οι μέρες και φουντώνει ο πόλεμος, τόσο αυξάνονται τα ναύλα.
Σήμερα καταγγέλλουμε ότι εφοπλιστικές εταιρείες, που στέλνουν τους ναυτεργάτες σε περιοχές που υπάρχουν συγκρούσεις ή που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πολεμικές εστίες, ζητούν προκλητικά από τα πληρώματα να υπογράψουν ”θανατόχαρτα”.
Ζητούν από τους ναυτεργάτες, 1 έως 3 ημέρες (!) πριν την είσοδο του πλοίου σε εμπόλεμη περιοχή να δηλώσουν:
- Ότι ενημερώθηκαν για το ταξίδι σε αυτές τις περιοχές.
- Ότι αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.
- Ότι συμφωνούν με τη διέλευση από αυτά τα περάσματα του θανάτου.
Και ότι όλα τα παραπάνω υπογράφονται: ”οικειοθελώς”, χωρίς καμία πίεση και χωρίς καμία ανησυχία
Στην πραγματικότητα, οι εφοπλιστές, απαιτούν την υπογραφή στα χαρτιά που μοιράζουν στα πληρώματα για να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη, σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται, με ξεδιάντροπο κυνισμό, ότι είναι αδίστακτοι! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χτυπηθούν τα πλοία τους. Γι’ αυτό μεταθέτουν την ευθύνη ξεχωριστά στον κάθε ναυτεργάτη.
Τους καταγγέλλουμε και απαιτούμε να σταματήσουν τώρα να εκβιάζουν τους Ναυτεργάτες!
Η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, έχουν σοβαρή ευθύνη. Δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα από το κράτος, εμπόλεμες αυτές οι ζώνες και δε έχει απαγορευτεί ακόμη η προσέγγιση σε αυτές τις περιοχές. Σήμερα σιωπούν και αρκούνται σε υποκριτικές συστάσεις προς τους εφοπλιστές “να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές”, ενώ την ίδια στιγμή ξέρουν ότι οι εφοπλιστές ακονίζουν τα δόντια τους και όσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος τόσο πιο επιθετικοί θα γίνονται . Ουσιαστικά συναινούν στην εγκληματική στάση των εφοπλιστών.
Άμα θέλουν οι εφοπλιστές ας μπαρκάρουν και ας μπουν μέσα στο μακελειό με τα καράβια τους οι ίδιοι.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν. Καμία εμπιστοσύνη στους εφοπλιστές που μας στέλνουν στον θάνατο.
Οι ναυτεργάτες, που μας στέλνουν σε επικίνδυνες περιοχές, τους απαντάμε: “Χαρείτε τα καράβια σας, τα πλούτη μες τα αμπάρια σας”. Εμείς έχουμε παιδιά, συζύγους κι εγγόνια.
Το ξαναλέμε στους εφοπλιστές – καρχαρίες πως τα βαπόρια και οι τεράστιες περιουσίες τους, χτίστηκαν με την εκμετάλλευση, τον ιδρώτα και το αίμα χιλιάδων ναυτεργατών.
Οι εργάτες της θάλασσας δεν παραιτούνται αλλά διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν!!!
- Δεν θυσιαζόμαστε για τα κέρδη σας.
- Δεν υπογράφουμε το “θανατόχαρτό σας”».