ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Μύθος τα έλαια σιλικόνης – Ύπαρξη υδρογονανθράκων – Δεν υπήρξε συντονισμός – Αλλοιώθηκαν τα στοιχεία – Έφεραν τον θάνατο όσοι δεν εφάρμοσαν την 717

Πόρισμα καταπέλτης από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ βάζει τίτλους τέλους στους αρνητές της συγκάλυψης - Σε δεινή θέση η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Μύθος τα έλαια σιλικόνης – Ύπαρξη υδρογονανθράκων – Δεν υπήρξε συντονισμός – Αλλοιώθηκαν τα στοιχεία – Έφεραν τον θάνατο όσοι δεν εφάρμοσαν την 717

Ούτε και η διορισμένη επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) δεν μπόρεσε να υποβαθμίσει το μέγεθος των εγκλημάτων που έγιναν στα Τέμπη.

Η επιτροπή που θυμίζουμε ότι διορίστηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβαλε τέλος στο φαιδρό αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης, κάνοντας λόγο για πιθανότητα ύπαρξης άγνωστου καυσίμου που προκάλεσε την έκρηξη και την πυρόσφαιρα ενώ εκτιμούν ότι πέντε έως εφτά άνθρωποι κάηκαν από την έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε.

Τα αμφιλεγόμενα βίντεο της εμπορικής που έκαναν σημαία ο Β.Καπερνάρος και ο Α.Πορτοσάλτε ουσιαστικά πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ σημειώνει ότι «αν και επίσημα δεν υπήρχαν δεξαμενές υγρών καυσίμων στα βαγόνια που συγκρούστηκαν, η ανάλυση των συντριμμιών και των καμένων επιφανειών υποδηλώνει την ύπαρξη υδρογονανθράκων».

Επομένως το τι φαίνεται ή δεν φαίνεται από τα αμφισβητούμενα βίντεο δεν έχει καμία σημασία, εφόσον είναι γεγονός ότι βρέθηκαν υδρογονάνθρακες στο σημείο της σύγκρουσης. Και καθίσταται σαφές πλέον ότι οτιδήποτε ήταν αυτό που εξερράγη, δεν είχε σχέση με το νόμιμο φορτίο της εμπορικής.

Ο Bart Accou, επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων, μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι μηχανές του τρένου και το επίσημα καταγεγραμμένο φορτίο δεν μπορούν να εξηγήσουν την πυρόσφαιρα, η οποία – όπως αναφέρθηκε – οδήγησε και σε «δευτερογενείς πυρκαγιές».

Τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά και σε όλες τις αρνήσεις της ύπαρξης του περιβόητου μπαζώματος. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο χώρος της τραγωδίας αφέθηκε απροστάτευτος στην αλλοίωση του και «λόγω της μη προστασίας και χαρτογράφησης του χώρου του δυστυχήματος υπήρχε απώλεια πληροφοριών ζωτικής σημασίας».

Επομένως ο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «πάρθηκαν αποφάσεις στο πεδίο με καλό σκοπό και όχι για συγκάλυψη» κρίνεται ψευδής και παραπλανητικός. Κανέναν καλό σκοπό δεν μπορεί να έχει η αλλοίωση στοιχείων, όπως την επιβεβαιώνει περίτρανα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Παράλληλα το πόρισμα σημειώνει ότι: «δεν υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός, είτε σε επιχειρησιακό είτε σε στρατηγικό επίπεδο, μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών στον τόπο της σύγκρουσης. Κάθε υπηρεσία συνέχισε να λειτουργεί βάσει των δικών της εντολών, πρωτοβουλιών και προσωπικού, χωρίς καμία αλληλεπίδραση σε οργανωτικό επίπεδο. Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του τόπου του ατυχήματος».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η έλλειψη συντονισμού είχε σαν αποτέλεσμα «την απώλεια δυνητικά κρίσιμων πληροφοριών για την κατανόηση των αιτιών και των υποκείμενων παραγόντων του ατυχήματος και, τελικά, τη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος».

Και ο ΟΣΕ μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών για διάφορους λόγους, κι ο ένας από αυτούς ήταν ότι ενώ δεν λειτουργούσε τηλεδιοίκηση και ούτε καν σηματοδότηση, δεν έδινε εντολή να μειωθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα και τα τρένα συνέχιζαν να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ πχ. στη Γερμανία όταν δεν υπάρχει σηματοδότηση το όριο είναι 80χλμ την ώρα.

Ανάμεσα στους υπεύθυνους, οι… καμπάνες χτυπούν βεβαίως και για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού ο Χρήστος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω και Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δήλωσε ότι «αυτοί που καθυστέρησαν την 717 και δεν μιλάμε για τους κατηγορούμενους, τα απλά στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αλλά μιλάμε για την ανώτερη ηγεσία, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά».

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποτελεί κυρίως μια δικαίωση όλων των οικογενειών και των πραγματογνομώνων που εδώ και 2 χρόνια παλεύουν να αναδείξουν τις πτυχές του εγκλήματος, βρίσκοντας απέναντί τους το τείχος της συγκάλυψης και της κοροϊδίας. Μετά και από αυτό το πόρισμα – βόμβα, ο δρόμος προς το ειδικό δικαστήριο μοιάζει ορθάνοιχτος.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Ο «Ρονάλντο», οι ζημιές στο λιμάνι και η παρεξήγηση με τον… Κριστιάνο

Ο «Ρονάλντο», οι ζημιές στο λιμάνι και η παρεξήγηση με τον… Κριστιάνο

Επικράτησε σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα του σκάφους, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σοκ στο Κολωνάκι! Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε εστιατόριο, αρκετοί τραυματίες

Σοκ στο Κολωνάκι! Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε εστιατόριο, αρκετοί τραυματίες

Σοβαρό περιστατικό στο Κολωνάκι με αυτοκίνητο να πέφτει πάνω σε εστιατόριο που ήταν γεμάτο με κόσμο

Κοινωνία
Κοινωνία: Porto Carras: Πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής – Νέος σταθμός για την κρουαζιέρα στη Βόρεια Ελλάδα

Porto Carras: Πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής – Νέος σταθμός για την κρουαζιέρα στη Βόρεια Ελλάδα

Η επιτυχής αυτή πρωτοβουλία, που στηρίζεται σε υποδομές και σχεδιασμό πολλών ετών, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Η πίστωση των ποσών γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Κοινωνία
Κοινωνία: TikToker “νονός” της Δυτικής Αττικής: Εκβίαζε και απειλούσε

TikToker “νονός” της Δυτικής Αττικής: Εκβίαζε και απειλούσε

Η υπόθεση σχετίζεται με συγκρούσεις στον χώρο των μεταφορών.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τρόμος στη Ζαχάρω: 48χρονος αποπειράθηκε να αρπάξει 4χρονη από την αγκαλιά της μητέρας της

Τρόμος στη Ζαχάρω: 48χρονος αποπειράθηκε να αρπάξει 4χρονη από την αγκαλιά της μητέρας της

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή και κρύφτηκε σε παρακείμενο δασάκι.

Κοινωνία
Κοινωνία: Οδηγός παρέσυρε με το λεωφορείο συνάδελφό του μετά από καβγά

Οδηγός παρέσυρε με το λεωφορείο συνάδελφό του μετά από καβγά

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Οι ψηφιακοί ιατροδικαστές του μέλλοντος αφού οι κανονικοί τα έκαναν… θάλασσα

Οι ψηφιακοί ιατροδικαστές του μέλλοντος αφού οι κανονικοί τα έκαναν… θάλασσα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να περάσει στο νέο αυτό στάδιο.

Κοινωνία
Κοινωνία: «Βίζα κατά της Woke ατζέντα»: Η Ρωσία ανοίγει την πόρτα στους απογοητευμένους της Δύσης

«Βίζα κατά της Woke ατζέντα»: Η Ρωσία ανοίγει την πόρτα στους απογοητευμένους της Δύσης

Η βίζα προσφέρει τριετή διαμονή και πιθανότητα ανανέωσης.

Κοινωνία