ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ιστορικό ρεκόρ 29 ετών ο πληθωρισμός στο 11,3% – «Αέρας κοπανιστός» τα επιδόματα στήριξης

Ο πληθωρισμός ροκανίζει πορτοφόλια και καταθέσεις, ενώ τα περιορισμένα βοηθήματα που παρέχει η κυβέρνηση, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.
Σε ιστορικό ρεκόρ 29 ετών ο πληθωρισμός στο 11,3% – «Αέρας κοπανιστός» τα επιδόματα στήριξης

Με γοργούς ρυθμούς συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών, αφού ο πληθωρισμός καλπάζει στο πρωτοφανές 11,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, που κατέγραψε το ποσοστό στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά την περίοδο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022.

Έχουμε να κάνουμε με ρεκόρ 29 ετών (!), δηλαδή το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μετά το 1993 οπότε είχε διαμορφωθεί στο 12%.

Την ώρα που η κυβέρνηση βασίζεται ακόμα στων διαφόρων ειδών… «pass» (Fuel pass, Energy pass κλπ.) με επιδοματική πολιτική «ασπιρινών» για τον μεγάλο πονοκέφαλο της ακρίβειας, τα όποια μικρά βοηθήματα δίνονται, ουσιαστικά γίνονται «αέρας κοπανιστός» πριν καν μπουν στην τσέπη των καταναλωτών.

Ούτε οι τεχνοκρατικές πλατφόρμες «ενίσχυσης», άλλα ούτε και η πολυδιαφημισμένη αύξηση μισθού κατά 50 ευρώ (μεικτά) τον μήνα, δεν στέκονται ούτε κατά το ελάχιστο αρκετά για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, πολύ απλά διότι αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό.

Πληθωρισμός και φτωχοποίηση 

Όσο η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται μια γενναία μείωση σε φορολογίες, χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με μια εκτεταμένη φτωχοποίηση, αφού ήδη οι φτωχότερες οικογένειες καταναλώνουν μόνο για να επιβιώσουν. Η ίδια τραγική κατάσταση παρατηρείται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται συνεχώς, και η πελατεία να μειώνεται λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.

Το πληθωριστικό ντόμινο αδειάζει πορτοφόλια και καταθέσεις, και όσο αποψιλώνεται το εισόδημα των πολιτών, η κυβέρνηση επιδιώκει να ροκανίσει χρόνο. Και αντί για εφαρμογή σοβαρών μέτρων ανακούφισης, το Μαξίμου ελπίζει σε μια… «ουρανοκατέβατη» αποσυμπίεση του πληθωρισμού, σε μια αποκλιμάκωση του Ουκρανικού και σε μια ευρωπαϊκή βοήθεια. Μόνο που οι έως τώρα εκτιμήσεις της Κομισιόν, σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν πως το πληθωριστικό σοκ θα είναι βραχυπρόθεσμο, ενώ προβάλλει ως βασική «λύση» την πολιτική λιτότητας και όχι την ενίσχυση των οικονομιών.

Η κυβέρνηση επιμένει να αποποιείται τις ευθύνες της και να δείχνει συνεχώς τους εξωγενείς παράγοντες ως μόνους υπεύθυνους για την κρίση. Μόνο που σε αυτή την καταιγίδα ακρίβειας, ο οικογενειάρχης και ο εργαζόμενος δεν νοιάζεται αν η Ουκρανία έχει το δίκιο με το μέρος της, αν η Ρωσία είναι αναθεωρητική δύναμη, αν η Ευρώπη πρέπει να θέσει ακόμα περισσότερες κυρώσεις. Αυτό που απασχολεί σε βασικό επίπεδο τους πολίτες, είναι να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Κάτι που φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο.

Τα νούμερα ακρίβειας είναι αμείλικτα και μιλούν από μόνα τους:

+172,7% στο φυσικό αέριο

+80,2% στο ηλεκτρικό ρεύμα

+65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης

+36,6% σε καύσιμα και λιπαντικά

 

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών:

+22,8% με αεροπλάνο

+17,7% με πλοίο

 

Και φυσικά εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς βασικών προϊόντων, όπως τα τρόφιμα:

+23,2% σε έλαια και λίπη

+14,1% σε γαλακτοκομικά και αυγά

+13,8% στα κρέατα

+13,4% σε ψωμί και δημητριακά

+13% στα λαχανικά

+10,8% στα φρούτα

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Ο σμήναρχος-κατάσκοπος της Κίνας «βγήκε» στα πρωτοσέλιδα ελέω ΗΠΑ, αλλά για πλήθος άλλων περιπτώσεων δεν συμβαίνει το ίδιο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Το περιστατικό έγινε στις 21 Ιανουαρίου - Ο δρόμος είχε γίνει χείμαρρος και ο αστυνομικός απεγκλώβισε το ζευγάρι ηλικιωμένων με δεμένα σεντόνια

Κοινωνία
Κοινωνία: Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Απαγορεύτηκε διαφημιστικό που έδειχνε μια συμμορία νέων να ληστεύουν το εργοστάσιο της ION, διαφεύγοντας με «λεία» τις σοκολάτες

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Η χρήση ειδικής συσκευής από τον αξιωματικό με λογισμικό καταγραφής και η αποστολή υλικού μέσω φωτογραφιών άφησε ψηφιακά ίχνη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Επίσης επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα των 1000 ευρώ για παράληψη ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ συνελήφθη στις Αχαρνές για διακίνηση ναρκωτικών μαζί με ακόμη ένα άτομο σύμφωνα με την Αστυνομία

Κοινωνία
Κοινωνία: Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Ο αμήχανος Στάρμερ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις πομπές του Μάντελσον και ζητάει... συγγνώμη σε όλους

Κοινωνία
Κοινωνία: Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωσίβιο σωτηρίας από τον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη - Ήττα για τις αξιώσεις των αδίστακτων funds

Κοινωνία
Κοινωνία: Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε «κεραυνούς» για την τυχοδιωκτική πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό

Κοινωνία