ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορίες Ρομά κλέβουν υλικό από τον σιδηρόδρομο, ενώ η κυβέρνηση κάνει σόου για τον «νέο ΟΣΕ»! (vid)

Στο έλεος των Ρομά η ασφάλεια των επιβατών! - Ο ALPHA παρουσίασε ντοκουμέντο όπου η μαφία του χαλκού κλέβει υλικό από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θήβας
Συμμορίες Ρομά κλέβουν υλικό από τον σιδηρόδρομο, ενώ η κυβέρνηση κάνει σόου για τον «νέο ΟΣΕ»! (vid)

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε μετά βαΐων και κλάδων το σχέδιο νόμου «για την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου», η μαφία του χαλκού συνεχίζει να λεηλατεί ανενόχλητη το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πρόκειται για τις διαβόητες συμμορίες των Ρομά που εδώ και χρόνια πλιατσικολογούν συστηματικά τον σιδηρόδρομο, κλέβοντας υλικά και εξοπλισμό για να τα πουλήσουν ως «σκραπ» στη μαύρη αγορά. Ηλεκτρονικά συστήματα, μετασχηματιστές, κομμάτια από ράγες, καλώδια, σχάρες, καπάκια και διάφορα άλλα υλικά βανδαλίζονται, αρπάζονται και πωλούνται με το κιλό ως μέταλλα.

Στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA παρουσιάστηκε βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα drone, όπου φαίνονται μέλη συμμορίας Ρομά στον σταθμό της Θήβας να κλέβουν με χαρακτηριστική άνεση υλικό του σιδηροδρόμου. Στο σημείο κατέφθασαν μετά από λίγο άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, αναζητώντας τους δράστες.

Η λεηλασία του δικτύου αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, με ομάδες Ρομά να ασχολούνται μόνιμα με τη λεηλασία του, αφού η φύλαξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται συνεχώς τα συστήματα του ήδη πεπαλαιωμένου δικτύου, κάτι που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων.

Ο καθένας σπάει και κλέβει ότι θέλει, γιατί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρόμου είναι αφύλακτο. Η ίδια ιστορία που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται, αφού πριν την τραγωδία και επί χρόνια οι συμμορίες «έγδυναν» τον σιδηρόδρομο από τα συστήματά του και το δίκτυο γινόταν ολοένα πιο «τυφλό» και επικίνδυνο.

Η κυβέρνηση έστησε ολόκληρο σόου για το νέο μοντέλο εταιρικής λειτουργίας που υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσει τον ΟΣΕ, αλλά την ίδια ώρα οι ανεξέλεγκτες συμμορίες των Ρομά αχρηστεύουν το δίκτυο και βάζουν τις ζωές των πολιτών σε καθημερινό κίνδυνο. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης δεν λένε απολύτως τίποτα, από τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί το πιο βασικό απ’ όλα: η ορθή φύλαξη και προστασία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν «χρυσούς» φόρους για την αναβάθμιση του δικτύου, για να βλέπουν τελικά ότι παραμένει ακόμα παρατημένο στο έλεος των κλεφτών. Έπρεπε να περάσουν 26 μήνες από την τραγωδία και να βγουν εκατομμύρια οργισμένων Ελλήνων στους δρόμους, για να ανακοινώσει η κυβέρνηση έναν «νέο ΟΣΕ» που στην ουσία δεν θα λύσει τίποτα από τις παθογένειες που προκάλεσαν τα Τέμπη. Και σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες είναι το πλιάτσικο που υφίσταται το δίκτυο, από μια ομάδα ανθρώπων που απολαμβάνουν το «προνόμιο» της ατιμωρησίας.

Η πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» του σιδηροδρόμου δεν έχει κανένα νόημα για όσο τα έργα που γίνονται, παραμένουν βορά των κακοποιών στοιχείων. Η συστηματική δράση αυτών των κυκλωμάτων, δεν επηρεάζει απλά την ομαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, άλλα αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να βαφτεί ξανά με αίμα ο σιδηρόδρομος. Και τότε τι θα γίνει; Θα ψάχνουν ξανά να τα φορτώσουν όλα σε έναν σταθμάρχη;

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Μέση Ανατολή: Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που εγκλωβίστηκαν στον Περσικό – Σοκαριστικό βίντεο με εκρήξεις κοντά σε ελληνικό πλοίο

Μέση Ανατολή: Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που εγκλωβίστηκαν στον Περσικό – Σοκαριστικό βίντεο με εκρήξεις κοντά σε ελληνικό πλοίο

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά τον άμεσο απεγκλωβισμό τον ελληνικών πλοίων, καταγγέλλοντας εταιρείες που στέλνουν πληρώματα «στο στόμα του λύκου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Δεν μπορούν να πουν 3 χρόνια μετά ότι τα τρένα είναι ασφαλή – Τζογάρουν την ασφάλεια μας»

Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Δεν μπορούν να πουν 3 χρόνια μετά ότι τα τρένα είναι ασφαλή – Τζογάρουν την ασφάλεια μας»

«Τρία χρόνια μετά, μας κάνουν τεστ αντοχής - Κάθονται και λένε “θα τους έχουμε γραμμένους στα τέτοια μας, άστους να χτυπιούνται, θα βαρεθούν”»

Κοινωνία
Κοινωνία: Η μεγάλη ευκαιρία για προβολή ελληνικής ισχύος στη Μεσόγειο – Ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, αλλά όχι μόνο για… Ιρανικά drones

Η μεγάλη ευκαιρία για προβολή ελληνικής ισχύος στη Μεσόγειο – Ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, αλλά όχι μόνο για… Ιρανικά drones

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακροβατεί μεταξύ δράσης και παθητικότητας, κινδυνεύοντας να χάσει μια ιστορική ευκαιρία για τα ελληνοτουρκικά

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χτύπημα στο Ντουμπάι: Οι πύραυλοι ξύπνησαν τη «Βαβέλ» από το όργιο της ματαιοδοξίας της

Χτύπημα στο Ντουμπάι: Οι πύραυλοι ξύπνησαν τη «Βαβέλ» από το όργιο της ματαιοδοξίας της

Μια παγκόσμια μητρόπολη της διεστραμμένης ελίτ έγινε... σκορποχώρι μόλις έφυγε από τη μέση το απατηλό παραπέτασμα της ασφάλειας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ντόμινο εκρηκτικής ακρίβειας στην ενέργεια – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ντόμινο εκρηκτικής ακρίβειας στην ενέργεια – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τι θα προκαλέσει το παρατεταμένο «κλείσιμο» των Στενών του Ορμούζ - Στο μάτι του κυκλώνα εκατοντάδες ελληνικά δεξαμενόπλοια

Κοινωνία
Κοινωνία: Σάλος με τραπεζικό σκάνδαλο: Οι τράπεζες έφτιαξαν άτυπο «Τειρεσία» και φακελώνουν Έλληνες μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού!

Σάλος με τραπεζικό σκάνδαλο: Οι τράπεζες έφτιαξαν άτυπο «Τειρεσία» και φακελώνουν Έλληνες μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού!

«Σουρωτήρι» τα οικονομικά στοιχεία των Ελλήνων - Οι τράπεζες «κοκκίνιζαν» ΑΦΜ ακόμα και πολιτών που μπήκαν διερευνητικά στην πλατφόρμα!

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εισηγείται την ανακήρυξη του Ιβάν Σαββίδη σε επίτιμο δημότη για την επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά στην πόλη.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τέμπη – 3 χρόνια μετά: Αδικαίωτο αίμα, προδομένη εμπιστοσύνη, συλλογική κραυγή

Τέμπη – 3 χρόνια μετά: Αδικαίωτο αίμα, προδομένη εμπιστοσύνη, συλλογική κραυγή

Τρία χρόνια μετά, το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ένα συλλογικό τραύμα που αιμορραγεί από την αδιάκοπη βία της ατιμωρησίας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

«Είναι σαν να έχει πεθάνει ένα κομμάτι μας στα Τέμπη» είπε συγκινημένη η Αλεξάνδρα Τσακίρη που βρισκόταν στο 5ο βαγόνι τη μοιραία νύχτα

Κοινωνία