ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σορίν Ματέι: H… υπόθεση «εφιάλτης» που κατέληξε σε τραγωδία

Σαν Σήμερα πριν από 23 χρόνια, η ελληνική κοινωνία, έζησε την υπόθεση του Σορίν Ματέι, που τελικά είχε αποτέλεσμα, τον θάνατο της ομήρου και τον τραυματισμό πολλών άλλων ανθρώπων.
Σορίν Ματέι: H… υπόθεση «εφιάλτης» που κατέληξε σε τραγωδία

Σαν Σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από την υπόθεση ομηρίας, με πρωταγωνιστή τον Σορίν Ματέι.

Ο Σορίν Ματέι που ήταν τότε από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύτηκε σε διαμέρισμα στην Αθήνα, μαζί με μία φίλη του.

Παρόλα αυτά κατάφερε να διαφύγει από την ελληνική αστυνομία και πήγε σε ένα άλλο διαμέρισμα, όπου κράτησε ομήρους τα μέλη μίας οικογένειας, έχοντας στην κατοχή του, μία χειροβομβίδα.

Η ΕΛ.ΑΣ εκείνη την στιγμή πήρε την απόφαση να κάνει έφοδο, με τον κακοποιό, να πυροδοτεί την χειροβομβίδα. Αποτέλεσμα της πράξης του αυτής, ήταν να τραυματιστούν πολλά άτομα.

Ο ίδιος, η όμηρος Αμαλία Γκινάκη, ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο και ρήξη αριστερού τυμπάνου.

Ακόμη ο υπαρχηγός της αστυνομίας και μετέπειτα αρχηγός αυτής, υποστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με σοβαρά τραύματα στο αριστερό μάτι.

Τέλος ο Βασίλειος Τσιατούρας, προϊστάμενος του εκεί τμήματος και μετέπειτα αρχηγός της αστυνομίας, ο Γιώργος Mαρκόπουλος, αστυνόμος της Ασφάλειας με ελαφρά τραύματα και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του οποίου ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι.

Η Αμαλία Γκινάκη ήταν αυτή που τραυματίστηκε πιο σοβαρά, διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου και έφυγε από την ζωή στις 9 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα ο Σορίν Ματέι είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και είχε συνδεθεί με τον Νίκο Ευαγγελάτο, που ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής, του δελτίου ειδήσεων.

Τελικά μίλησε μαζί του για τέσσερις ώρες περίπου, ενώ στην συζήτηση μετείχαν ακόμη ο διευθυντής ειδήσεων Σταμάτης Μαλέλης και ο διευθυντής της αστυνομίας Αθηνών, Θεόδωρος Παπαφίλης.

Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Ματέι είχε ζητήσει 500.000 χιλιάδες δραχμές.

Μετά τον τραυματισμό του ο κακοποιός πέρασε δυο ημέρες στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί τον κρατούσαν σε καταστολή. Στην συνέχεια ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, έκρινε πως δεν διατρέχει κίνδυνο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Εκεί βρήκε τον θάνατο την 26η Οκτωβρίου. Με τον εκεί γιατρό υπηρεσίας Ιωάννη Κούτρα, να λέει πως η ποσότητα του κατασταλτικού φαρμάκου που του χορηγήθηκε είναι για… ελέφαντες.

Ενώ ο ιατροδικαστής Μάριος Μητσάκης, γνωστοποίησε πως ο θάνατος του, προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Από αυτή την υπόθεση ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπου αρχικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Όμως το εφετείο τον αθώωσε.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή του Κυρίου: Η μητρότητα, η αγκαλιά του Συμεών και το θαύμα της ζωής

Η Υπαπαντή είναι ένα ευλογημένο «εγχειρίδιο» μητρότητας - Από την αγκαλιά της μάνας Παναγίας στην αγκαλιά της Εκκλησίας και τον τύπο της που είναι ο Δίκαιος Συμεών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Σε δυνάστη των νοικοκυριών εξελίχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ: «Τσουνάμι» καταγγελιών για ανύπαρκτες ρευματοκλοπές και εξοντωτικά πρόστιμα σε αθώους πολίτες

Ανάστατοι χιλιάδες ιδιοκτήτες με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ, καλούμενοι να αποδείξουν πώς «δεν είναι ελέφαντες»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Η βουλευτής ΝΔ Χ.Αλεξοπούλου έκανε την πιο άθλια δήλωση του 2026 ως τώρα: «Το τζάμπα πέθανε για τα φθηνά ενοίκια – Δεν θα σας πάρουμε και ζακετούλα»

Σάλος με το ρεσιτάλ αναλγησίας της Χ. Αλεξοπούλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή - Πλήρης κάλυψη των αισχρών δηλώσεων από τον Π.Μαρινάκη

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

100 μέρες ελεύθερης κυκλοφορίας και μετά πρόστιμα - Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μετατρέπεται σε «συνάλλαγμα» συμμόρφωσης

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

«Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

Έγινε αδειοδότηση παρότι οι δεξαμενές προπανίου ήταν εγγύτερα απ' όσο προέβλεπε ο νόμος - Το υπόγειο ήταν αδήλωτο και δεν «φαινόταν» πουθενά

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

Ο πατέρας του 27χρονου ήταν οδηγός φορτηγού και πριν από 15 χρόνια είχε χάσει τη ζωή του στον ίδιο δρόμο που σκοτώθηκε μετέπειτα ο γιος του

Κοινωνία
Κοινωνία: Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ο Γλαύκος ήταν Έλληνας Βασιλιάς της αρχαίας Λυκίας της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Ιππόλοχου και εγγονός του ήρωα Βελλεροφόντη.

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

Θρήνος μπροστά στα 7 φέρετρα - Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Τιμισοάρα προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των νέων του ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε και αυτό στη χώρα των «Φραπέδων» - Στην Ευρώπη φιγουράρει σε δικογραφίες και στην Ελλάδα ανταμείβεται με θεσμικές θέσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κοινωνία