ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστική κρίση και κοινωνική κατοικία: Μπορεί να δώσει λύση ή θα μείνει… στα χαρτιά;

Με φόντο το αυξανόμενο κόστος στέγασης και την απουσία ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης, επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας.
Στεγαστική κρίση και κοινωνική κατοικία: Μπορεί να δώσει λύση ή θα μείνει… στα χαρτιά;

Η στεγαστική κρίση «καίει» όλο και περισσότερους πολίτες. Είναι η κοινωνική κατοικία η απάντηση ή πρέπει να επανεξεταστούν παλαιά μοντέλα; Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι απαντούν.

Η στεγαστική κρίση χτυπά την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας, με ολοένα και περισσότερους να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή στέγη. Στον Άγιο Σώστη, ένα πρότυπο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών από το 1964 υπενθυμίζει ότι η κοινωνική κατοικία είχε κάποτε όραμα: 673 διαμερίσματα, υποδομές για εκπαίδευση και δημιουργία, παιδικούς σταθμούς, κοινόχρηστους χώρους. Σήμερα όμως, το μοντέλο αυτό μοιάζει εγκαταλελειμμένο από την επίσημη στεγαστική πολιτική.

Αρχιτέκτονες και ειδικοί πολεοδόμοι, όπως οι Πάνος Δραγώνας και Ανδρέας Κούρκουλας, αναγνωρίζουν την ιστορική συμβολή της αντιπαροχής στην επίλυση της στεγαστικής ανάγκης μεταπολεμικά. Ωστόσο, επισημαίνουν πως η μονοκαλλιέργεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οδήγησε σε έλλειψη κοινωνικής συνοχής, υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και απουσία συλλογικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Αντίθετα, η Αθήνα φαίνεται να γλίτωσε, τουλάχιστον εν μέρει, τα λάθη που έγιναν σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, με τις απομονωμένες συνοικίες και τα κοινωνικά γκέτο. Η ελληνική «αταξία», με την πυκνή δόμηση, τις μικρές αποστάσεις και τις τυχαίες συνυπάρξεις χρήσεων, δημιούργησε μια δυναμική κοινωνική μίξη που σήμερα θεωρείται πολύτιμη. Όμως, αυτό δεν αρκεί.

Η ανάγκη για κοινωνική κατοικία επιστρέφει στο επίκεντρο της συζήτησης. Όχι μόνο ως εργαλείο ανακούφισης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και ως ευκαιρία για αναβάθμιση του παλιού κτιριακού αποθέματος. Παλαιές πολυκατοικίες μπορούν να μετατραπούν, μέσω συνεργατικών μοντέλων και πράσινων επεμβάσεων, σε σύγχρονους κόμβους στέγασης και βιωσιμότητας.

Ο δημόσιος χώρος χρειάζεται ενίσχυση. Οι κοινόχρηστες κουζίνες, οι φυτεμένες ταράτσες και οι κοινοτικοί κήποι μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι λείπει: αίσθηση κοινότητας. Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, αυτό δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στο κράτος. Απαιτούνται φορολογικά κίνητρα για την ανέγερση ή ανακατασκευή τέτοιων μονάδων, ώστε το κόστος ενοικίασης και αγοράς να γίνει πραγματικά προσιτό.

Το ελληνικό μοντέλο έχει πλεονεκτήματα που αξίζει να διατηρηθούν: την ανθρώπινη κλίμακα, την εγγύτητα, την κοινωνική επαφή. Ούτε όμως πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά τη σημερινή κατάσταση. Όπως λέει ο καθηγητής Π. Δραγώνας, «δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ίδια λάθη που έκαναν άλλοι πριν από 60 και 70 χρόνια. Πρέπει να μάθουμε από αυτά».

ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΝΟΥΣ

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Με την κάλυψη της ΝΔ ο Ξυλούρης ή «Φραπές» ή... «Τζίτζης» εξευτέλισε πλήρως τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής

Κοινωνία
Κοινωνία: Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

«Γαλάζια» κοροϊδία στο πανελλήνιο - Ο Ξυλούρης που έλεγε ότι θα φέρει ντοσιέ με... φορτωτή, τελικά δεν απαντά σε τίποτα!

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Δούρειος ίππος τα social media - Η Αυστραλία φέρνει την ψηφιακή ταυτοποίηση από την πίσω πόρτα - Οι ΗΠΑ απαιτούν το ιστορικό 5 χρόνων από τους τουρίστες!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κινητοποιήσεις αγροτών: Εξοργιστικό σκηνικό στο Ρίο – Αστυνομική βία, χημικά και κλούβες να μπλοκάρουν ακόμα και ασθενοφόρα!

Κινητοποιήσεις αγροτών: Εξοργιστικό σκηνικό στο Ρίο – Αστυνομική βία, χημικά και κλούβες να μπλοκάρουν ακόμα και ασθενοφόρα!

Ξεφεύγει η άγρια καταστολή - Αδιανόητο περιστατικό στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με τις κλούβες να διακινδυνεύουν ακόμα και ζωές ασθενών

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεία Λειτουργία υπέρ των αθλητών, προπονητών και παραγόντων των ολυμπιακών αθλημάτων

Θεία Λειτουργία υπέρ των αθλητών, προπονητών και παραγόντων των ολυμπιακών αθλημάτων

Κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την κατ’ έτος τέλεση της Θείας Λειτουργίας υπέρ των αθλητών, των προπονητών και των αθλητικών παραγόντων όλων των ολυμπιακών αθλημάτων.

Κοινωνία