ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 600 ευρώ για το ρεύμα μπορεί να είναι και 18: Τα σκοτεινά σημεία της παροχής – «πυροτέχνημα»

Ασάφειες, παραλήψεις, αδικίες και «θολά» σημεία εμπεριέχονται στις αποζημιώσεις για το ρεύμα που ανακοίνωσε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα 600 ευρώ για το ρεύμα μπορεί να είναι και 18: Τα σκοτεινά σημεία της παροχής – «πυροτέχνημα»

To διάγγελμα με… προεκλογικό άρωμα που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάστηκε σαν ένα «γενναίο πρόγραμμα στήριξης». Είναι όμως έτσι; Ενώ οποιαδήποτε ελάφρυνση προς τον χειμαζόμενο λαό αναμφισβήτητα κρίνεται ευπρόσδεκτη, το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακρίβεια στο ρεύμα μοιάζει περισσότερο σαν επικοινωνιακό τέχνασμα και λιγότερο σαν ουσιαστική ενίσχυση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πολυδιαφημισμένο επίδομα ρεύματος των 600 ευρώ μπορεί να φαντάζει ως μια σοβαρή κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση καταλαβαίνει κανείς πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Τα 600 ευρώ ξεκινούν από τα… 18!

Η αποζημίωση δεν είναι οριζόντια, δηλαδή δεν πρόκειται για 600 ευρώ προς όλους, άλλα στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα επίδομα που ξεκινά από τα… 18 ευρώ και υπό ακραίες προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 600 ευρώ. Άρα αποδεικνύεται άνθρακας αυτός ο «θησαυρός» και μάλιστα ακόμα και αυτό το κλιμακωτό επίδομα, δεν θα δοθεί σε όλους τους καταναλωτές!

Αντί να δοθούν ουσιαστικές και οριζόντιες ενισχύσεις, ως συνήθως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μία ακόμη πλατφόρμα αιτήσεων (όπως έκανε και με τα καύσιμα), όπου εκεί θα μπουν νέα γραφειοκρατικά εμπόδια και προϋποθέσεις σε αγκύλες.

Στην εν λόγω πλατφόρμα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν οι ιδιοκτήτες ώστε να λάβουν την αποζημίωση – από 18 ως 600 ευρώ – για λογαριασμούς ρεύματος ΜΟΝΟ πρώτης και κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 ως 21 Μαΐου 2022.

Άρα οι ληστρικές χρεώσεις που έχουν χρεωθεί σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες παραμένουν χωρίς την παραμικρή αποζημίωση. Η ρήτρα δηλαδή αναγνωρίζεται ως καταχρηστική όσον αφορά τις κύριες κατοικίες και ως… κανονική όσον αφορά τις δευτερεύουσες και εξοχικές!

Θα αφαιρεθούν και οι εκπτώσεις από τα αναδρομικά

Πάμε όμως και παρακάτω, όπου το «ξεδιάλεγμα» γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τα αναδρομικά αφορούν νοικοκυριά με ΣΥΝΟΛΙΚΟ δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 που δεν έχουν λάβει ως τώρα εκπτώσεις από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Σε περίπτωση που έχουν δοθεί τέτοιες ελαφρύνσεις, θα αφαιρούνται από το ποσό των αναδρομικών!

Δηλαδή, εάν πχ. έχει πληρωθεί σε ρήτρα ποσό 1000 ευρώ και για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2022, έχει δοθεί επιδότηση 400 ευρώ, θα επιστραφεί το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή… 360 ευρώ. Επίσης για την αποζημίωση δεν θα ληφθεί υπόψη η περίοδος κατανάλωσης άλλα η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Επιχειρήσεις, φοιτητές, φουσκωμένα κοινόχρηστα, μένουν εκτός

Στις αδικίες των μέτρων στήριξης προστίθενται και οι φοιτητές που δεν θα πάρουν επίδομα αν δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη, άλλα και οι ένοικοι πολυκατοικιών όσον αφορά τα επιβαρυμένα κοινόχρηστα, για τα οποία δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση.

Τέλος στους μεγάλους αδικημένους ανήκουν και οι επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα αναδρομικά στο ρεύμα αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι τους επαγγελματίες!

Έχοντας λοιπόν μια πρώτη συνοπτική εικόνα των ελαφρύνσεων, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται κυρίως για μέτρα – ασπιρίνες, που μάλιστα κρύβουν πολλές «παγίδες» και προϋποθέσεις, ενώ το πνεύμα τους είναι εντελώς αντιφατικό, εφόσον η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής αλλού αναγνωρίζεται ως αδικία και αλλού συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ηλεκτρονική έκδοση: e-sportime (15/6) : Ημέρα του Πατέρα – Για τους μπαμπάδες… Και τους μπαμπάδες που δεν έχουν να τους πουν Χρόνια Πολλά…

e-sportime (15/6) : Ημέρα του Πατέρα – Για τους μπαμπάδες… Και τους μπαμπάδες που δεν έχουν να τους πουν Χρόνια Πολλά…

Μια σκέψη, μια αγκαλιά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μπαμπάδες που έχασαν, που άντεξαν, που μάτωσαν. Και συνεχίζουν να παλεύουν για το φως. Για τη μνήμη, για τη ζωή, για το δίκιο.

Ηλεκτρονική έκδοση
Κοινωνία: Ο Γιάννης Μπέζος λέει φοβερή ιστορία για την διαφορά Μπιθικώτση – Θεοδωράκη

Ο Γιάννης Μπέζος λέει φοβερή ιστορία για την διαφορά Μπιθικώτση – Θεοδωράκη

Το αστείο περιστατικό που ανέφερε ο Γιάννης Μπέζος για Θεοδωράκη και Μπιθικώτση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ο Βαρδινογιάννης και το πρώτο υδρογονάδικο στους Αγίους Θεοδώρους: Η Ελλάδα στο δρόμο της πράσινης μετάβασης

Ο Βαρδινογιάννης και το πρώτο υδρογονάδικο στους Αγίους Θεοδώρους: Η Ελλάδα στο δρόμο της πράσινης μετάβασης

Η κίνηση υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility και τη συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ο κόσμος (κυριολεκτικά) καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με τις… γόβες του Μπισμπίκη

Ο κόσμος (κυριολεκτικά) καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με τις… γόβες του Μπισμπίκη

Μια κιτς φωτογράφηση που κανένας δεν χρειαζόταν - Το woke κατεστημένο ακολουθεί τον χαβά του, ενώ διανύουμε συνταρακτικές μέρες

Κοινωνία
Κόσμος: Τραμπ προς Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ: «Κάντε συμφωνία για τα πυρηνικά πριν να είναι πολύ αργά» – Τι δείχνει η στάση των ΗΠΑ για την κλιμάκωση

Τραμπ προς Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ: «Κάντε συμφωνία για τα πυρηνικά πριν να είναι πολύ αργά» – Τι δείχνει η στάση των ΗΠΑ για την κλιμάκωση

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν ότι οι επόμενες ισραηλινές επιθέσεις θα είναι πολύ πιο βάναυσες - Τα τετελεσμένα του Ισραήλ υποβαθμίζουν το κύρος των ΗΠΑ στον Κόλπο

Κόσμος
Κοινωνία: Σφοδρά πυρά του ρωσικού Τύπου για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Λειτουργεί χωρίς λογική ενώ η Ελλάδα είναι χρεωμένη μέχρι τα αυτιά»

Σφοδρά πυρά του ρωσικού Τύπου για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Λειτουργεί χωρίς λογική ενώ η Ελλάδα είναι χρεωμένη μέχρι τα αυτιά»

«Η Ελλάδα διεκδικεί πράγματα στην Ουκρανία που είναι πάνω από τις δυνάμεις της» σημειώνει σε άρθρο της ρωσίδα αναλύτρια

Κοινωνία
Κοινωνία: «Φουρτούνες» στο Μαξίμου προκάλεσαν τα πυρά Βαληνάκη για τις υποχωρήσεις στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

«Φουρτούνες» στο Μαξίμου προκάλεσαν τα πυρά Βαληνάκη για τις υποχωρήσεις στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Για «διπλή υποχώρηση» Μητσοτάκη στο Αιγαίο έκανε λόγο ο Γιάννης Βαληνάκης, καταγγέλλοντας τα 6 ν.μ και την εξαίρεση των Δωδεκανήσων

Κοινωνία
Κοινωνία: Γκόγκα Λεβιάν: Υπόδειγμα ηρωισμού και μεγαλοψυχίας έγινε ο Αλβανός που βούτηξε για να σώσει τα παιδιά στον ποταμό Άραχθο

Γκόγκα Λεβιάν: Υπόδειγμα ηρωισμού και μεγαλοψυχίας έγινε ο Αλβανός που βούτηξε για να σώσει τα παιδιά στον ποταμό Άραχθο

Ο Γκόγκα έδωσε ευκαιρία στα 2 παιδιά να παλέψουν για τη ζωή τους - «Είμαι ξένος, αλλά είμαι άνθρωπος. Έκανα αυτό που θα έκανε κάθε πατέρας»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ανελέητοι διωγμοί και ένοχη σιωπή: Έρευνα αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός είναι η πιο άγρια διωκόμενη πίστη σε όλο τον κόσμο

Ανελέητοι διωγμοί και ένοχη σιωπή: Έρευνα αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός είναι η πιο άγρια διωκόμενη πίστη σε όλο τον κόσμο

Κανένας δεν μιλά γι' αυτό το έγκλημα - Περισσότεροι από 380 εκατομμύρια χριστιανών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διώξεις για την πίστη τους

Ελευθέριος Ανδρώνης