ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης προς τις οικογένειες θυμάτων – Ένα θετικό πρώτο βήμα

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για την τραγωδία στα Τέμπη
Τέμπη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης προς τις οικογένειες θυμάτων – Ένα θετικό πρώτο βήμα

Τέμπη: Τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη και αρωγή συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ανακοίνωσαν από κοινού τρία υπουργεία, ενέργειες που προφανώς δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση διαγράφει οφειλές προς φορολογική αρχή, ασφαλιστικά ταμεία και δανειακές υποχρεώσεις προς τραπεζικά ιδρύματα/διαχειριστές δανείων, καταβάλλει ειδική σύνταξη, απαλλάσσει από τον φόρο κληρονομιάς, δίνει δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο για ένα μέλος των οικογενειών.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και τώρα οι οικογένειες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά αποτελεί ένα.

Είναι ενοχικά, αλλά σίγουρα όταν έρθει η ώρα τους (π.χ. σύνταξη, διαγραφές χρεών, πρόσληψη στο δημόσιο) όλο και κάπου θα στηρίξουν τους συγγενείς, επομένως θεωρούνται καλοδεχούμενα.

Όπως και να ‘χει, το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για τις γρήγορες αποζημιώσεις τους, χωρίς να προκύψουν δικαστικοί αγώνες που μπορεί να φτάσουν και τη δεκαετία λόγω διοικητικών ευθυνών

Να προσθέσουμε ότι τις πρωτοβουλίες στήριξης υπέγραψαν τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για την τραγωδία στα Τέμπη:

1.Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα τέκνα ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και τέκνων, επιμερίζεται στους γονείς. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2.Οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαγράφονται.

3.Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.

4.Οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς.

5.Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον σύζυγο ή στα τέκνα, ή άλλως σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους.

6.Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

7.Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ).
Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

8.Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025 (τακτικές και επαναληπτικές), θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.

9.Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

10.Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δια ζώσης και κατ’οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Δωρεάν Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, με την ειδική επιλογή 3.

Ρεπορτάζ για τα μέτρα στήριξης προς τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη:

Κώστας Παπαδόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ο Γλαύκος ήταν Έλληνας Βασιλιάς της αρχαίας Λυκίας της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Ιππόλοχου και εγγονός του ήρωα Βελλεροφόντη.

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

Θρήνος μπροστά στα 7 φέρετρα - Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Τιμισοάρα προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των νέων του ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε και αυτό στη χώρα των «Φραπέδων» - Στην Ευρώπη φιγουράρει σε δικογραφίες και στην Ελλάδα ανταμείβεται με θεσμικές θέσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

«Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

Για άλλη μια τραγωδία η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει πλήρως από το κάδρο τον ευθυνών - Για «κίνημα τυμβωρύχων» κάνει λόγο ο Π.Μαρινάκης

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Τρεις συμφορές σε λίγες μέρες - Μια χώρα σε διαρκή οδύνη όσο απομακρύνεται από την πρόνοια του Θεού - Πως πύκνωσε έτσι το κακό των ημερών μας;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Για εγκληματική αμέλεια ελέγχων προϊδεάζουν τα ως τώρα ευρήματα - Έκθετος ο Άδωνις Γεωργιάδης που βιάστηκε να εκθειάσει την ασφάλεια του εργοστασίου

Κοινωνία
Κοινωνία: Συγκλονίζει ο μικρός Γιαννάκης για το πολύνεκρο τροχαίο: «Κάθε φορά που η κερκίδα του ΠΑΟΚ θα τραγουδά, θα είναι εκεί τα παιδιά μας – Αιωνία τους η μνήμη»

Συγκλονίζει ο μικρός Γιαννάκης για το πολύνεκρο τροχαίο: «Κάθε φορά που η κερκίδα του ΠΑΟΚ θα τραγουδά, θα είναι εκεί τα παιδιά μας – Αιωνία τους η μνήμη»

«Κανείς δεν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για να μη γυρίσει σπίτι» είπε ο μικρός Γιαννάκης - Συγκινητικό μήνυμα για την τραγωδία και από τον παπα - ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ανείπωτος θρήνος για τη νέα συμφορά - 26 χρόνια μετά το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ΠΑΟΚ και η Ελλάδα θρηνούν ξανά νέα παιδιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Το 51% των πολιτών δεν δυσαρεστήθηκαν καθόλου από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις - Ίδιο το ποσοστό που ούτως ή άλλως έβλεπε θετικά το κόμμα Καρυστιανού

Κοινωνία