ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θησαυρός το ελληνικό χαβιάρι – Πού παράγεται και πώς τρώγεται

Ένα από τα προϊόντα - «θυσαυροί» της Ελλάδας, το χαβιάρι, παράγεται στο Μεσολόγγι.
Θησαυρός το ελληνικό χαβιάρι – Πού παράγεται και πώς τρώγεται

Τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη «χαβιάρι;» Σίγουρα πρόκειται για το τρόφιμο που έχει συνδεθεί τόσο άρρηκτα όσο κανένα με την έννοια της πολυτέλειας.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, όμως, είναι ότι υπάρχει και ελληνικό και εδώ και χρόνια μας κάνει υπερήφανους στο εξωτερικό!

Το αυγοτάραχο είναι φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία. Θεωρείται Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση και αποτελείται από ταριχευμένα αυγά τα οποία βρίσκονται στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας.

Έχει ξεχωριστή και βελούδινη γεύση και φίνο άρωμα. Θεωρείται πηγή ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς το λίπος του περιέχει ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3 που, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση.

Μπορείτε να το απολαύσετε με ψωμί και βούτυρο, σε ζυμαρικά ή αλλιώς σε δροσερές σαλάτες.

Η μεγαλύτερη παραγωγή αυγοτάραχου γίνεται στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης).




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θησαυρός το ελληνικό χαβιάρι – Πού παράγεται και πώς τρώγεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.