Το ομολόγησε ο Άκης Σκέρτσος: «Η κυβέρνηση είχε εντοπίσει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2019»
Άθελα του ο Άκης Σκέρτσος είναι σαν να παραδέχτηκε ότι για 6 χρόνια το Μαξίμου δεν μπόρεσε (ή δεν ήθελε) να βάλει τέλος στο σκάνδαλο
Είτε το κατάλαβε – είτε όχι, ο Άκης Σκέρτσος εξέθεσε πλήρως την κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τους ήταν γνωστό από το 2019. Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο 3ο Cantina Academy, επιστράτευσε τον γνωστό τακτικισμό της «συλλογικής ευθύνης», αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι «προφανώς υπάρχει και μια εξατομικευμένη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει ταχύτερα και καλύτερα από το 2019 έως σήμερα».
Και έπειτα ακολούθησε η ευθεία παραδοχή:
«Αλλά, να πούμε εδώ ότι το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ένα πρόβλημα που διέφυγε εντελώς από την προσοχή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και το έχει εντοπίσει και το έχει επισημάνει, από τα πρωθυπουργικά χείλη μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς, διαχρονικά από το 2019 έως σήμερα», είπε ο Άκης Σκέρτσος.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζαμε πολλά από τα προβλήματα, γνωρίζαμε τις έρευνες που γίνονταν, ενθαρρύναμε τις έρευνες που γίνονταν, συνεργαζόμασταν με τις ευρωπαϊκές αρχές στη βάση ενός κοινού ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή και να δώσουμε με δίκαιο τρόπο όλες τις κατάλληλες ενισχύσεις σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, σε αυτούς που παράγουν και να βγάλουμε εκτός όλους όσους ζούσαν παρασιτικά έως σήμερα από αυτόν τον μηχανισμό».
Εδώ βέβαια προκύπτει ένα αυτονόητο ερώτημα που γεννάται από απλή λογική: πώς γίνεται η κυβέρνηση να γνώριζε για το «πάρτι» εκατομμυρίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμόδιοι υπουργοί να μην μπορούσαν να κάνουν τίποτα για 6 χρόνια ώστε να το σταματήσουν; Ήταν τόσο δύσκολο να μπλοκαριστούν τα ύποπτα ΑΦΜ ώστε να πάψει η ροή παράνομου χρήματος και χρειαζόταν να επέμβουν μετά από χρόνια οι ευρωπαϊκές αρχές για μπει ένα τέλος;
Από πουθενά δεν προκύπτει με τα ως τώρα στοιχεία που ήρθαν στο φως ότι οι «γαλάζιοι» υπουργοί έκαναν κάτι το ουσιαστικό για την εξάρθρωση του κυκλώματος, αλλά ίσα – ίσα διαφαίνεται το αντίθετο. Ότι δηλαδή προστάτευαν με κάθε τρόπο τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, από την οποία ωφελείτο τόσο το «γαλάζιο» πελατειακό κράτος – όσο και η κυβέρνηση για να κάνει… μπλε κάποιες εκλογικές περιφέρειες.
Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι αφού η κυβέρνηση γνώριζε για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2019, γιατί δεν το επικοινώνησε προς τα έξω την υποτιθέμενη προσπάθεια καταπολέμησής του, ώστε να κερδίσει και επικοινωνιακούς πόντους; Γιατί τόσο «κουκούλωμα» από παντού; Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί συμπεριφέρονταν σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Και γιατί μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλοί υπουργοί και βουλευτές που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο τους ήταν… άγνωστο;
Η παραδοχή του Άκη Σκέρτσου πολύ περισσότερο εκθέτει την κυβέρνηση, παρά τη δικαιολογεί. Δημιουργεί πολλά περισσότερα ερωτήματα από εκείνο που υποτίθεται ότι απαντά.
Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί ότι το Μαξίμου γνώριζε τα πάντα αλλά δεν ευθύνεται για… τίποτα, τότε και πάλι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι υπόλογη λόγω υπέρμετρης ανικανότητας στο να προστατέψει τους κοινοτικούς πόρους και το εθνικό συμφέρον της κτηνοτροφίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.