ΚΟΣΜΟΣ

Γι’ αυτό ζηλεύουν οι Γερμανοί την Ελλάδα – Εκεί οι Έλληνες είναι πολύ μπροστά

Η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και εντός των επόμενων ετών αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της έξι ενεργές μονάδες
Γι’ αυτό ζηλεύουν οι Γερμανοί την Ελλάδα – Εκεί οι Έλληνες είναι πολύ μπροστά

Με έξι τερματικούς σταθμούς LNG, η Ελλάδα βάζει τα γυαλιά στη Γερμανία, η οποία θα έχει δύο σταθμούς το 2025 (αν όλα κυλήσουν ομαλά).

Ο σχεδιασμός κάνει λόγο ακόμη και για πέντε, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και η ανάγκη για σχετικές μονάδες είναι μεγάλη.

Η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και εντός των επόμενων ετών αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της έξι ενεργές μονάδες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com: Αυτή τη στιγμή η μοναδική υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου με επιχειρησιακή ικανότητα είναι η Ρεβυθούσα, όπου αποτελεί και την κύρια πηγή εισόδου με ποσοστό 42,62% των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022, η Ρεβυθούσα κατέγραψε ρεκόρ, καθώς εκφορτώθηκαν 60 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το γεγονός επισφραγίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι συγκεκριμένες υποδομές τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμα πέντε τερματικοί σταθμοί LNG, οι οποίοι θα είναι όλοι πλωτοί (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit).

Από τις πέντε πλωτές μονάδες ΥΦΑ που δρομολογούνται, πιο κοντά σε λειτουργία βρίσκεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, που προωθείται από τη Gastrade. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εμπορική λειτουργία του έργου τοποθετείται στα τέλη του 2023. Η υποδομή θα έχει δυναμικότητα 153.500 κ.μ. LNG.

Την ίδια στιγμή η Gastrade δρομολογεί και δεύτερη υποδομή στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για το το “FSRU ΘΡΑΚΗΣ”. Η υποδομή θα βρίσκεται στην Π.Ε. Έβρου και ειδικότερα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η θέση του πλωτού σταθμού απέχει περίπου 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης, ενώ απέχει από την Αλεξανδρούπολη σχεδόν 15 χλμ.

Πόσο πιο ακριβό είναι το φυσικό αέριο σε σχέση με πέρυσι στην Ελλάδα και όχι μόνο

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Τουρκάλα τραγουδίστρια έκανε δήλωση για το Ραμαζάνι και έβαλε την Τουρκία στις χώρες που χρειάζονται βοήθεια, προκαλώντας αντιδράσεις

Τουρκάλα τραγουδίστρια έκανε δήλωση για το Ραμαζάνι και έβαλε την Τουρκία στις χώρες που χρειάζονται βοήθεια, προκαλώντας αντιδράσεις

«Από την Τουρκία μέχρι τη Γάζα και από το Σουδάν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής».

Κόσμος
Κόσμος: H Σαουδική Αραβία μεταξύ F-35 και Kaan και οι ΗΠΑ τσαντίζονται για τους Τούρκους

H Σαουδική Αραβία μεταξύ F-35 και Kaan και οι ΗΠΑ τσαντίζονται για τους Τούρκους

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το τουρκικό Kaan ενώ διαπραγματεύεται F 35 με τις ΗΠΑ προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Κόσμος
Κόσμος: Μυστήριο με F 16 στην Ουκρανία και δυτικούς πιλότους

Μυστήριο με F 16 στην Ουκρανία και δυτικούς πιλότους

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μικτή μοίρα F 16 με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ολλανδούς πιλότους. Τι αναφέρεται και τι παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Κόσμος
Κόσμος: Η Ιαπωνία δοκιμάζει ναυτικό λέιζερ 100 kW που είναι ότι… πρέπει για την Ελλάδα

Η Ιαπωνία δοκιμάζει ναυτικό λέιζερ 100 kW που είναι ότι… πρέπει για την Ελλάδα

Αν επιβεβαιωθούν οι επιδόσεις, η Ιαπωνία ενδέχεται να επιταχύνει την τοποθέτηση τέτοιων όπλων σε μελλοντικές φρεγάτες και αντιτορπιλικά.

Κόσμος
Κόσμος: Το τελευταίο αντίο στη μητέρα του Αταμάν

Το τελευταίο αντίο στη μητέρα του Αταμάν

Η μητέρα του Εργκίν Αταμάν, Γκιουλτέν Αταμάν, κηδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία συγγενών και φίλων.

Κόσμος
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος