ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ- Καπιτώλιο: Η Ιβάνκα «οδήγησε» τον Τραμπ να ρίξει τους τόνους

HΠΑ- Καπιτώλιο: Ο ρόλος της Μελάνια και της Ιβάνκα αυτές τις μέρες στις κινήσεις που τελικά έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.
HΠΑ- Καπιτώλιο: Η Ιβάνκα «οδήγησε» τον Τραμπ να ρίξει τους τόνους

HΠΑ- Καπιτώλιο: Ο ρόλος της Μελάνια και της Ιβάνκα αυτές τις μέρες στις κινήσεις που τελικά έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

HΠΑ- Καπιτώλιο: Όπως αναμενόταν, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κατηγορία που του προσάπτουν είναι η υποκίνηση ανταρσίας για τον ρόλο του στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» τον όχλο στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η πλειονότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επέλεξε να μην υποστηρίξει τη διαδικασία, παρ’ ότι υπήρξαν φωνές που συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς. Μπορεί να απομένουν μονάχα λίγες ημέρες για την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, αλλά μία αποπομπή πλήττει πολιτικά τον απερχόμενο πρόεδρο.

Η όλη διαδικασία έχει μεν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά έχει και πρακτικό, επειδή εάν στεφθεί με επιτυχία θα εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.

Συνάντηση Τραμπ-Πενς

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως χθες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, στην πρώτη συνάντησή τους από όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση», σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Κατά την πηγή αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου. Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Θα τον αναλάβει ο Τζουλιάνι;

Αμερικανικά Μίντια μεταδίδουν ότι εάν η διαδικασία της παραπομπής προχωρήσει, την υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναλάβει ο Ρούντι Τζιουλιάνι. Ο γνωστός νομικός ήταν εξωτερικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου. «Αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποπομπής πριν την 20η Ιανουαρίου», δήλωσε άτομο του περιβάλλοντός του.

Ο Τζουλιάνι, όμως, έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, καθώς κινδυνεύει με αφαίρεση της ιδιότητας μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος ξεκίνησε έρευνα για τα σχόλιά του και τη σύνδεσή τους με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Αποστάσεις από τον πρόεδρο Τραμπ φαίνεται να παίρνει και η ίδια του η σύζυγος.

Μελάνια και Ιβάνκα

Η Μελάνια Τραμπ με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στην εισβολή: «Καταδικάζω απερίφραστα τις βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο. Η βία ποτέ δεν είναι αποδεκτή», γράφει σε επιστολή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τόσοι άνθρωποι ενθουσιάζονται και παθιάζονται για τις εκλογές, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα μετατραπεί σε βία». Υποστήριξε ότι και η ίδια έχει υπάρξει θύμα επιθέσεων.

Αμερικανικά Μίντια υποστηρίζουν ότι την ημέρα των επεισοδίων ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει ανάρτηση, με την οποία υποστήριζε τις αστυνομικές αρχές και την αποκατάσταση της τάξης ήταν η κόρη του Ιβάνκα και όχι η σύζυγός του. Τις ώρες εκείνες η Μελάνια φημολογείται ότι ασχολείτο με την επικείμενη μετακόμισή της.

Μέσα στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, δεν προκάλεσε εντύπωση η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία αρνήθηκε να επισπεύσει την εκδίκαση των προσφυγών που έχει υποβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με τις περιπέτειες του προκατόχου του. Χθες έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Αυτός και το επιτελείο του ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου και την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Ελληνοτουρκικά: Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά με τα Rafale και τις Belharra!

Μπάμπα: Διαγνώστηκε με λέμφωμα

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος