ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης – Ο ΟΗΕ στις επάλξεις

Πάρτε μια γεύση απ' όσα συμβαίνουν στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, απόρροια του θανάτου μιας 22χρονης
Ιράν: Νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης – Ο ΟΗΕ στις επάλξεις

Ιράν: Ο ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη σκληρή αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση λόγω παραβίασης του νόμου περί χιτζάμπ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών που βγήκαν στους δρόμους της επαρχίας Κουρδιστάν για τέταρτη ημέρα.

Διαδηλώσεις έγιναν και στην Τεχεράνη, η οποία θρηνεί για τον χαμό της 22χρονης Mahsa Amini.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τους ηγέτες του Ιράν να επιτρέψουν ειρηνικές διαδηλώσεις και να ξεκινήσουν μια αμερόληπτη έρευνα για τον θάνατο της γυναίκας.

Η Amini, η οποία καταγόταν από την κουρδική μειονότητα της χώρας, πέθανε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αφού πέρασε τρεις ημέρες σε κώμα.

Βρισκόταν με τον αδερφό της στην Τεχεράνη την Τρίτη, όταν συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Η νεαρή κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα και τα άκρα τους με φαρδιά ρούχα.

Έπεσε σε κώμα λίγο μετά τη μεταφορά της σε ένα κέντρο κράτησης.

Η Nada al-Nashif, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε ότι υπάρχουν αναφορές πως η κοπέλα χτυπήθηκε στο κεφάλι με ρόπαλο από αστυνομικούς σε ένα από τα οχήματά τους.

Οι Αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η 22χρονη «αντιμετώπισε ξαφνικά ένα καρδιακό πρόβλημα».

Η οικογένεια της άτυχης Amini ανέφερε ότι ήταν μια υγιής νεαρή γυναίκα χωρίς ιατρικές παθήσεις που να δικαιολογούν ένα αιφνίδιο πρόβλημα.

Δείτε ρεπορτάζ του «Sky News» για τον θάνατο της 22χρονης στο Ιράν

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κομβικό πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς από εκεί περνά μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Κόσμος
Κόσμος: Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και μπορεί να αλλάξει την αγορά στην Ευρώπη.

Κόσμος
Κόσμος: Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τον στρατηγό Ισμαήλ Καανί, διοικητή της Δύναμης Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Κόσμος
Κόσμος: Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Αθήνα έγινε η πρώτη πτήση που έφτασε στο Ισραήλ μετά το προσωρινό άνοιγμα του εναέριου χώρου για επαναπατρισμό πολιτών.

Κόσμος
Κόσμος: Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πάντως και το Ιράν βοήθησε με τον τρόπο του στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Κόσμος
Κόσμος: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Στοχεύσανε το Ιντσιρλίκ οι Ιρανοί ή ήταν λάθος υπολογισμός ο πύραυλος στην Τουρκία;

Κόσμος
Κόσμος: Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Κόσμος
Κόσμος: Έπεσε το Facebook

Έπεσε το Facebook

Χρήστες προσπαθούν να συνδεθούν και να τους βγαίνει μήνυμα για «τεχνικό πρόβλημα».

Κόσμος
Κόσμος: Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Ο... «τσαμπουκάς» του Σάντσεθ στον Τράμπ έχει... λόγο αλλά ο Ισπανός έκανε ένα λάθος που μπορεί να του στοιχίσει.

Κόσμος