ΚΟΣΜΟΣ

«Κίτρινα γιλέκα»: Προσκλητήριο για την «τελική επίθεση» το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook με την οποία καλούν τον κόσμο σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις
«Κίτρινα γιλέκα»: Προσκλητήριο για την «τελική επίθεση» το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα» στη σελίδα τους στο Facebook, μιλώντας για «τελική επίθεση», μια μόλις ημέρα μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν με μεγάλες καταστροφές, 126 τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές.

Μόνον στο Παρίσι έγιναν χθες 1.385 προσαγωγές και 974 συλλήψεις, ενώ σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν πάνω από 125.000 άτομα.

Η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζεράρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη».

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Σε συναγερμό η Ευρώπη με τα ακούραστα «Κίτρινα Γιλέκα» να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους στους δρόμους της Γαλλίας ανάβοντας το φιτίλι της εξέγερσης και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ίσως και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Την ώρα που η Γαλλία μετρά τις πληγές από την χθεσινή «Τέταρτη Πράξη», την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» στους δρόμους της χώρας διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής λιτότητας του Μακρόν, η κυβέρνηση των Παρισίων κάνει έκκληση για ενότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζητούν από τους εκπροσώπους του κινήματος να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου την ώρα που τα «Κίτρινα Γιλέκα περιμένουν από τον αρχηγό του κράτους να λάβει θέση.

«Με την πολιτική ήττα Μακρόν διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Πριν από ένα μήνα, ο Μακρόν εξήρε την σπουδαιότητα της παγκοσμιοποίησης ενώπιον 60 ηγετών. Τώρα ,όμως, μετά τα έκτροπα στο Παρίσι και την πρωτοφανή χρήση βίας της αστυνομίας για να επιβάλει την τάξη, ο Γάλλος πρόεδρος αποδυναμώνεται στα μάτια των εταίρων του και το ευρωπαϊκό του όραμα γίνεται όλο και πιο θολό».

Η «Πόλη του Φωτός» βρίσκεται επί ένα σχεδόν μήνα στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ με χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Πρόκειται για πολίτες της μεσαίας τάξη που κερδίζουν τον επιούσιο ταξιδεύοντας καθημερινά για να φθάσουν στο χώρο εργασίας τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν που διατυμπάνιζε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η γηραιά ήπειρος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, είναι πλέον τόσο αντιδημοφιλής (το 18% δεν εγκρίνει το έργο του) που αναγκάζεται να κάνει…κωλοτούμπα παίρνοντας πίσω την αύξηση της τιμής στα καύσιμα και στην τιμή της βενζίνης που είχε προαναγγείλει για τη νέα χρονιά.

Τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» έλαβαν στην πορεία έναν διευρυμένο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού μετά την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ζητούν, μεταξύ άλλων, αναδιανομή του πλούτου και αύξηση τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Ο τρόπος δράσης τους λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση αφού και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα προβλήματα των πολιτών είναι τα ίδια», αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».Χθες στο Βέλγιο και τη Ολλανδία,σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με υποστηρικτές του κινήματος να συγκρούονται με την αστυνομία.

Η φλόγα της επανάστασης άναψε στη Γαλλία ξυπνώντας μήνες από το Μάη του ΄68 με τον 40χρονο πρόεδρο να προσπαθεί να «φρενάρει» την επέλαση του κινήματος, το οποίο τις τελευταίες ημέρες γιγαντώνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το 85% των Γάλλων κρίνουν αρνητικά την αύξηση των φόρων καύσιμα- το μέτρο που πήρε ήδη πίσω ο Γάλλος πρόεδρος- ενώ σχεδόν τα 2/3 θεωρούν ότι η Γαλλία έχει διαφοροποιηθεί λίγο ή καθόλου από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Μακρόν (Μάιος του 2017).

Την ίδια ώρα, οι εικόνες με τις οδομαχίες στους δρόμους της Γαλλίας, τα «Κίτρινα Γιλέκα» να κατακλύζουν τη γαλλική πρωτεύουσα, τα κλειστά μαγαζιά και τουριστικά αξιοθέατα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου μεταφέροντας τον παλμό της γαλλικής επανάστασης σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές ερευνούν περίπου 200 ιστότοπους με φωτογραφίες και βίντεο όπου απεικονίζονται διαδηλωτές που φέρεται να είναι υποστηρικτές των «Κίτρινων Γιλέκων»,με σοβαρά τραύματα από τις βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία.

πηγή: protothema.gr

 

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Η διεθνής αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις μετά την έκτακτη οδηγία της EASA που καθηλώνει χιλιάδες Airbus A320 λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου πτήσης οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Κόσμος
Κόσμος: Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Νέο άλμα στη διαστημική τεχνολογία από την Κίνα. Αποκαλύφθηκε σύστημα λέιζερ 26 MW για δορυφόρους, με στόχο τον έλεγχο ισχύος και ακρίβειας σε επίπεδο χιλιοστού.

Κόσμος
Κόσμος: Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει την άρση κυρώσεων για ρωσικό πετρέλαιο προς την Ουγγαρία, επικαλούμενος ενεργειακές δυσκολίες του Βίκτορ Όρμπαν.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι ετοιμάζεται για μεταγραφή στο MLB με διαδικασία posting και ενδιαφέρον από ομάδες όπως οι Mets και Mariners.

Κόσμος
Κόσμος: Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, επενδύσεις σε bitcoin και συνεργασία με το Crypto.com που αλλάζει το μοντέλο της Truth Social.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν δοκιμαστικά πύραυλο Minuteman III από την Καλιφόρνια. Ο πύραυλος διένυσε 6.760 χλμ. και κατέπεσε κοντά στις Νήσους Μάρσαλ, μετά από προειδοποίηση προς τη Ρωσία.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει αν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν νόμιμοι, με το επίδικο να αφορά το εύρος των εξουσιών του Αμερικανού προέδρου και τις συνέπειες για την οικονομία και το εμπόριο.

Κόσμος
Κόσμος: Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Ατζέντης συνελήφθη στο Λονδίνο επειδή απείλησε με όπλο ποδοσφαιριστή της Premier League. Ο 31χρονος κατηγορείται για εκβιασμό και κατοχή όπλου.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Το περιστατικό σημειώθηκε σε δρομολόγιο από το Ντόνκαστερ προς Λονδίνο, αμέσως μετά τον εντός έδρας αγώνα της Φόρεστ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κόσμος