ΚΟΣΜΟΣ

Μετεωρολογικό δελτίο από… τον Άρη

Ο καιρός αναμένεται νεφελώδης, κρύος, με πιθανότητα πολύ ισχυρών ανέμων. Μόνο που δεν πρόκειται για δελτίο καιρού κάπου στη Γη, αλλά στον…’Αρη. Χάρη στα επιστημονικά όργανα του ρομποτικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο έχει «παρκάρει» στο γειτονικό πλανήτη από το Νοέμβριο του 2018, το κοινό στη Γη -αφού ακόμη δεν υπάρχουν...
Μετεωρολογικό δελτίο από… τον Άρη

Ο καιρός αναμένεται νεφελώδης, κρύος, με πιθανότητα πολύ ισχυρών ανέμων. Μόνο που δεν πρόκειται για δελτίο καιρού κάπου στη Γη, αλλά στον…’Αρη.

Χάρη στα επιστημονικά όργανα του ρομποτικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο έχει «παρκάρει» στο γειτονικό πλανήτη από το Νοέμβριο του 2018, το κοινό στη Γη -αφού ακόμη δεν υπάρχουν κάτοικοι στον ‘Αρη- μπορεί να έχει ένα καθημερινό αρειανό μετεωρολογικό δελτίο σε αυτή τη διεύθυνση.

Τα στοιχεία που στέλνει το ρομποτικό εργαστήριο, περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την ισχύ του ανέμου και την πίεση του αέρα στην μεγάλη πεδιάδα Elysium Planitia, λίγο βόρεια από τον ισημερινό του ‘Αρη, όπου βρίσκεται το InSight. Για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή, η θερμοκρασία κυμάνθηκε από μείον 17 έως μείον 95 βαθμούς Κελσίου, ενώ φυσούσε νοτιοδυτικός άνεμος με ταχύτητα έως 37,8 μιλίων την ώρα (σχεδόν 17 μέτρων το δευτερόλεπτο). Αυτή την εποχή στο βόρειο ημισφαίριο του ‘Αρη, όπου βρίσκεται το InSight, επικρατεί χειμώνας.

Χάρη στους εξελιγμένους αισθητήρες του (οι περισσότεροι ευρωπαϊκής κατασκευής), το InSight είναι σε θέση να παράγει πληροφορίες για τον καιρό όλο τη μέρα και τη νύχτα και να τις στέλνει καθημερινά στη Γη (η μέρα στον ‘Αρη λέγεται «σολ» και διαρκεί περίπου 24 ώρες και 39 λεπτά). Επειδή το InSight θα λειτουργήσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, οι επιστήμονες για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τόσο λεπτομερώς τις εποχικές διακυμάνσεις στον «κόκκινο» πλανήτη.

Το μετεωρολογικό δελτίο, που προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των μετεωρολόγων όσο και του κοινού, «σου δίνει μια αίσθηση ότι επισκέπτεσαι ένα εξωγήινο μέρος. Ο ‘Αρης έχει οικεία ατμοσφαιρικά φαινόμενα, που όμως δεν παύουν να είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα στη Γη», δήλωσε ο Ντον Μπάνφιλντ του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νέας μετεωρολογικής υπηρεσίας του InSight. «Σε σχέση με τον ‘Αρη, ο καιρός στη Γη είναι αρκετά πιο χαοτικός».

Για παράδειγμα, αντίθετα με τη Γη, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στον ‘Αρη πολλούς μεγάλους ανεμοστρόβιλους (dust devils). «Στροβιλίζονται με ταχύτητα σχεδόν 60 μιλίων την ώρα και ταρακουνάνε το InSight, κάτι που έχουμε δει συχνά. Στη Γη οι ανεμοστρόβιλοι της ερήμου έχουν συνήθως διάμετρο 15 μέτρων και ύψος σχεδόν ενός χιλιομέτρου, αλλά στον ‘Αρη μπορεί να φθάσουν σε ύψος τα πέντε έως δέκα χιλιόμετρα και σε διάμετρο τα 100 μέτρα ή και περισσότερα», δήλωσε ο Μπάνφιλντ.

Παρατηρήσεις για τον καιρό στον ‘Αρη, όχι όμως τόσο αναλυτικές, κάνουν επίσης οι δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και το μοναδικό πλέον ρόβερ σε λειτουργία, το Curiosity της NASA. Το InSight έχει αρχίσει να εγκαθιστά τα όργανά του στην αρειανή επιφάνεια, ώστε να αρχίσει να μελετά γεωλογικά το εσωτερικό του πλανήτη για πρώτη φορά.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

#Tags

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κομβικό πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς από εκεί περνά μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Κόσμος
Κόσμος: Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και μπορεί να αλλάξει την αγορά στην Ευρώπη.

Κόσμος
Κόσμος: Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τον στρατηγό Ισμαήλ Καανί, διοικητή της Δύναμης Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Κόσμος
Κόσμος: Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Αθήνα έγινε η πρώτη πτήση που έφτασε στο Ισραήλ μετά το προσωρινό άνοιγμα του εναέριου χώρου για επαναπατρισμό πολιτών.

Κόσμος
Κόσμος: Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πάντως και το Ιράν βοήθησε με τον τρόπο του στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Κόσμος
Κόσμος: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Στοχεύσανε το Ιντσιρλίκ οι Ιρανοί ή ήταν λάθος υπολογισμός ο πύραυλος στην Τουρκία;

Κόσμος
Κόσμος: Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Κόσμος
Κόσμος: Έπεσε το Facebook

Έπεσε το Facebook

Χρήστες προσπαθούν να συνδεθούν και να τους βγαίνει μήνυμα για «τεχνικό πρόβλημα».

Κόσμος
Κόσμος: Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Ο... «τσαμπουκάς» του Σάντσεθ στον Τράμπ έχει... λόγο αλλά ο Ισπανός έκανε ένα λάθος που μπορεί να του στοιχίσει.

Κόσμος