ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: «Τεστ ωριμότητας για Ελλάδα και ΠΓΔΜ η συμφωνία»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μίλησε αποκλειστικά στην DW για την συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό. Ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για συμβιβασμό μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους να εκμεταλλευτούν την «ιστορική στιγμή. Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη: DW: Ο πρόεδρος (σ.σ. της...
Ντιμιτρόφ: «Τεστ ωριμότητας για Ελλάδα και ΠΓΔΜ η συμφωνία»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μίλησε αποκλειστικά στην DW για την συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό.

Ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για συμβιβασμό μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους να εκμεταλλευτούν την «ιστορική στιγμή.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

DW: Ο πρόεδρος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) Ιβανόφ απέρριψε χθες τη συμφωνία. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την όλη διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πως μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Θεωρώ ότι όντας εδώ στο Βερολίνο είναι ταιριαστό να χρησιμοποιήσω μια φράση του Κόνραντ Αντενάουερ, που είχε πει «όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και είναι καθήκον μας ως κυβέρνησης να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους επειδή αφορά αυτούς, αφορά τα παιδιά τους. Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή. Και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους πάντες γι’ αυτό. Δεν επιβάλλουμε μια λύση. Έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Νομίζω ότι οι βασικοί προβληματισμοί και των δυο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας. Και αυτή ήταν μια διαδικασία μέσα από την οποία οι δύο χώρες θα γίνουν φίλες, θα γίνουν σύμμαχοι. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Από πολλές απόψεις αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Και νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα.

DW: Εν συντομία: Έχετε λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, από την κυβέρνηση στην Αθήνα; Επειδή η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι η συμφωνία, τα στάδια της εφαρμογής και όλα τα υπόλοιπα, θα γίνουν πλήρως σεβαστά από την ελληνική πλευρά;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα με μια σειρά βημάτων. Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία.

DW: Είπατε ότι το ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούνται να παίξουν έναν ρόλο. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Επιπρόσθετα στη φιλία μεταξύ Αθήνα και Σκοπίων, το κίνητρο-κλειδί για τη μακεδονική πλευρά είναι να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία. Προκειμένου να έχουμε αυτά ως έναν συμβιβασμό win-win, χρειαζόμαστε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα τις επόμενες εβδομάδες: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου και να αποσταλεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα θέσει σε κίνηση τη νομική διαδικασία ώστε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας.

Πηγή: DW

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Αφιέρωμα των FT στον Έλληνα πλοιοκτήτη που στέλνει τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κομβικό πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς από εκεί περνά μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Κόσμος
Κόσμος: Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι κοίτασμα σπάνιων γαιών στη Νορβηγία είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και μπορεί να αλλάξει την αγορά στην Ευρώπη.

Κόσμος
Κόσμος: Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Αραβικά Μέσα: Ιρανοί εκτέλεσαν τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης ως κατάσκοπο της Μοσάντ

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τον στρατηγό Ισμαήλ Καανί, διοικητή της Δύναμης Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Κόσμος
Κόσμος: Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Από Αθήνα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ισραήλ

Αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Αθήνα έγινε η πρώτη πτήση που έφτασε στο Ισραήλ μετά το προσωρινό άνοιγμα του εναέριου χώρου για επαναπατρισμό πολιτών.

Κόσμος
Κόσμος: Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με μία… φράση και πώς το Ιράν έπαιξε τον ρόλο του

Πάντως και το Ιράν βοήθησε με τον τρόπο του στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Κόσμος
Κόσμος: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο πριν πέσει στην Τουρκία

Στοχεύσανε το Ιντσιρλίκ οι Ιρανοί ή ήταν λάθος υπολογισμός ο πύραυλος στην Τουρκία;

Κόσμος
Κόσμος: Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Ηχούν οι σειρήνες στην Κύπρο – Κάνουν δοκιμές

Αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

Κόσμος
Κόσμος: Έπεσε το Facebook

Έπεσε το Facebook

Χρήστες προσπαθούν να συνδεθούν και να τους βγαίνει μήνυμα για «τεχνικό πρόβλημα».

Κόσμος
Κόσμος: Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Κόβει κάθε σχέση με την Ισπανία ο Τραμπ αλλά γιατί η Ισπανία τραβάει το σχοινί και που έχει κάνει λάθος

Ο... «τσαμπουκάς» του Σάντσεθ στον Τράμπ έχει... λόγο αλλά ο Ισπανός έκανε ένα λάθος που μπορεί να του στοιχίσει.

Κόσμος