Ο χαλβάς δεν είναι μόνο Ελληνικός! Αυτή είναι η συνταγή που χρησιμοποιούν στη Μέση Ανατολή
Ο χαλβάς που φτιάνουν εκτός Ελλάδας
Ο χαλβάς είναι διεθνές γλυκό και υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε όλο τον κόσμο, πολύ διαφορετικές από τον Ελληνικό σιμιγδαλένιο. Ο πιο γνωστός μη ελληνικός χαλβάς είναι ο ταχινένιος χαλβάς της Μέσης Ανατολής ή από Ισραήλ, Ιράν, Ινδία.
Πρόκειται για έναν πυκνό, θρεπτικό χαλβά που δεν ψήνεται ή βράζεται, αλλά γίνεται κυρίως με ταχίνι και ζάχαρη ή μέλι.
Τα Υλικά είναι:
-
1 φλιτζάνι ταχίνι (πολτός από σουσάμι)
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
⅓ φλιτζανιού νερό
-
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή ροδόνερο (προαιρετικά)
-
Ξηροί καρποί (φιστίκι Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα – προαιρετικά)
Σε μικρό κατσαρολάκι, βάζουν τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη και το σιρόπι να φτάσει τους 120°C.
Μετά ρίχνουν το σιρόπι μέσα στο ταχίνι σιγά-σιγά και ανακατεύουν συνεχώς. Αρχίζει να πήζει και να γίνεται πιο συμπαγές. Ρίχνουν και τα φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Βάζουν το μίγμα σε μικρή φόρμα ή ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το πιέζουν να στρώσει ομοιόμορφα. Το αφήνουν να κρυώσει εντελώς και μετά το κόβουν σε φέτες ή κύβους.
Φαίνεται εξαιρετικό κι αυτό.