ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε κάνναβη παντού

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε καναβουριές, με στόχο η Τουρκία να γίνει παραγωγός χώρα κάνναβης για να έχει περισσότερα οικονομικά οφέλη.
Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε κάνναβη παντού

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε καναβουριές παντού, με στόχο η Τουρκία να γίνει παραγωγός χώρα κάνναβης.

Οι εκτάσεις καλλιέργειας κάνναβης μειώθηκαν από 63 χιλιάδες εκτάρια παγκοσμίως το 1990 σε 26 χιλιάδες εκτάρια το 2017 ενώ, σύμφωνα με τους Τούρκους, την ίδια περίοδο η παραγωγή σπόρων κάνναβης έφτασε τους 93 χιλιάδες τόνους από 35 χιλιάδες τόνους.

Σχεδόν οι μισές από τις 69 ποικιλίες κάνναβης που έχουν καταχωρηθεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες είναι κάνναβη βιομηχανικής προελεύσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC), γράφει το ekonomi.haber7.com.

Η παραγωγή κάνναβης, η οποία ξεκίνησε με την εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, συνεχίζει να αυξάνεται, δίνοτας 1.100 κιλά ανά εκτάριο.

Η τιμή του γραμμαρίου στην Τουρκία είναι στις 25-30 λίρες. Ενώ κερδίζονται χίλια 250 χιλιάδες 500 λίρες, το κόστος είναι 800-850 λίρες.

Η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, σαπουνιού, καλλυντικών, υφασμάτων, μονωτικών υλικών, στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα τρόφιμα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ειδικά Τζο Μπάιντεν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εξελίσσονται σε survivor για την κουρασμένη τουρκική οικονομία, η οποία ψάχνει να βρει στα έσοδα από την… κάνναβη την γιατρειά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με την… κάνναβη, ένα νέο χαστούκι από τις ΗΠΑ ήρθε αιφνιδιαστικά κατά της βιομηχανίας όπλων το βράδυ της Δευτέρας.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ανακοίνωσε νέες αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία, βάσει του νόμου CAATSA, με φόντο την διατήρηση των ρωσικών S 400 στο τουρκικό έδαφος.

Οι κυρώσεις πλήττουν και τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004 (σ.σ. προ νόμου CAATSA).

Διαβάστε επίσης:

Drones: Ήρθαν οι ισραηλινοί της Israel Aerospace Industries (IAI)

Φρεγάτες: Ήρθαν οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems – Γερό αουτσάιντερ

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος
Κόσμος: Έρχεται το Κουρδιστάν

Έρχεται το Κουρδιστάν

Ο επικεφαλής των SDF μιλά για «ιστορική καμπή» το 2026 με στόχο την κουρδική ενότητα και τη συνταγματική κατοχύρωση της Ροζάβα.

Κόσμος
Κόσμος: Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στη Χάμα παρτίδα πρόσφατα παραδοθέντων οπλικών συστημάτων τουρκικής κατασκευής.

Κόσμος