ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο θα διαρκέσει – Αναφορές ακόμη και για 10 χρόνια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως διαρκέσει ακόμη και 10 χρόνια!
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο θα διαρκέσει – Αναφορές ακόμη και για 10 χρόνια

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον Ουκρανικό λαό να βιώνει από μια εφιαλτική νύχτα τη στιγμή που πολλά είναι τα σενάρια γύρω από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εισβολή από την Ρωσία.

Μπορεί νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο μέτωπο του πολέμου να είναι ο παραλίγο πυρηνικός όλεθρος στη Ζαπορίζια, όμως αυτή η εξέλιξη ίσως είναι μόνη η αρχή καθώς τρομάζουν οι προβλέψεις για το μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα όσα επικοινώνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νέα διαδικτυακή του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους προβάλουν σθεναρή αντίσταση παρά την ασφυκτική πίεση σε πολλές πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αυτό που όμως προκαλεί συζητήσεις είναι το κατά πόσο η Ουκρανία θα μπορεί για πολύ ακόμη να αντέχει στο σφυροκόπημα που δέχεται ενώ Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να πάνε σε ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας ήταν και τα όσα δήλωσε ευρωπαία επίτροπος η οποία στάθηκε στα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς ο πόλεμος αναμένεται να κρατήσει αρκετά.

Ο λόγος που εικάζεται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το Πεντάγωνο πως θα συμβεί βασίζεται στο γεγονός πως η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την δυναμική αντίσταση των Ουκρανών αλλά και τις υλικοτεχνικές δυσκολίες που συνάντησαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», δεν είχε προβλεφθεί από την Μόσχα ενώ επισημαίνεται πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του πάνω στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το Αμερικανικό Κογκρέσο, στην Ρωσία θα πάρει περίπου άλλη μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει την πολιορκία της στο Κίεβο αλλά και ότι θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Τα σχέδια του Κρεμλίνου όμως δεν σταματούν εκεί σύμφωνα με τις ΗΠΑ καθώς υπολογίζεται πως θα χρειαστούν άλλες τέσσερις με έξι εβδομάδες ούτως ώστε να πάρουν στα χέρια τους ολόκληρο τον έλεγχο της χώρας.

Με βάση αυτά επιβεβαιώνεται και η επικοινωνιακή στάση που διατηρεί ο Πούτιν και αναφέρει πως όλα βαίνουν βάση σχεδίου παρά το γεγονός που δεν μιλάμε για έναν πόλεμο που κατέληξε σε μια άνετη νίκη για τους Ρώσους.

Στόχος της Μόσχας είναι να πάει σε ένα διαφορετικό μοντέλου πολέμου με μακροπρόθεσμο στόχο με αδιάκοπους  όμως βομβαρδισμούς.

Ακόμη όμως και να επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρουν οι Αμερικάνοι και μέχρι τον Απρίλιο η Ρωσία να ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό δεν σημαίνει πως ο πόλεμος θα τελειώσει.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα διαρκέσει από 10 έως 20 χρόνια!

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας στα μέλη του Κογκρέσου ο πόλεμος μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα χρόνια και να φτάσει ακόμη και τα είκοσι!

Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την στήριξη που θα παρέχουν οι υπόλοιπες χώρες στην Ουκρανία προκειμένου να ανταπεξέλθει για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην πίεση που θα της ασκεί η Ρωσία.

Ακόμη ένα ερώτημα όμως είναι το για πόσο καιρό θα μπορούσε ο Πούτιν να κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε ένα εχθρικό έδαφος, ενώ θα αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο μαζική, πιο οργανωμένη υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για το Κρεμλίνο που θα έχει να αντιμετωπίσει και τις μεγάλες κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από το ΝΑΤΟ.

Εάν δε τα μέτρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, θα ενισχυθούν κατά της Ρωσίας ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν θα διστάσουν να αποκλείσουν από τις βασικές τεχνολογικές προμήθειες που έχει ανάγκη αλλά και θα χρειαστεί στο μέλλον ο ρωσικός στρατός.

 

Λευτέρης Παυλίδης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Η διεθνής αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις μετά την έκτακτη οδηγία της EASA που καθηλώνει χιλιάδες Airbus A320 λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου πτήσης οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Κόσμος
Κόσμος: Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Νέο άλμα στη διαστημική τεχνολογία από την Κίνα. Αποκαλύφθηκε σύστημα λέιζερ 26 MW για δορυφόρους, με στόχο τον έλεγχο ισχύος και ακρίβειας σε επίπεδο χιλιοστού.

Κόσμος
Κόσμος: Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει την άρση κυρώσεων για ρωσικό πετρέλαιο προς την Ουγγαρία, επικαλούμενος ενεργειακές δυσκολίες του Βίκτορ Όρμπαν.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι ετοιμάζεται για μεταγραφή στο MLB με διαδικασία posting και ενδιαφέρον από ομάδες όπως οι Mets και Mariners.

Κόσμος
Κόσμος: Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, επενδύσεις σε bitcoin και συνεργασία με το Crypto.com που αλλάζει το μοντέλο της Truth Social.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν δοκιμαστικά πύραυλο Minuteman III από την Καλιφόρνια. Ο πύραυλος διένυσε 6.760 χλμ. και κατέπεσε κοντά στις Νήσους Μάρσαλ, μετά από προειδοποίηση προς τη Ρωσία.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει αν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν νόμιμοι, με το επίδικο να αφορά το εύρος των εξουσιών του Αμερικανού προέδρου και τις συνέπειες για την οικονομία και το εμπόριο.

Κόσμος
Κόσμος: Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Ατζέντης συνελήφθη στο Λονδίνο επειδή απείλησε με όπλο ποδοσφαιριστή της Premier League. Ο 31χρονος κατηγορείται για εκβιασμό και κατοχή όπλου.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Το περιστατικό σημειώθηκε σε δρομολόγιο από το Ντόνκαστερ προς Λονδίνο, αμέσως μετά τον εντός έδρας αγώνα της Φόρεστ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κόσμος