ΚΟΣΜΟΣ

«Βαρύς» χειμώνας στην Ευρώπη: Στη Γερμανία «κόβουν» το ζεστό νερό και επιβάλλουν συσκότιση! – Στην Ελλάδα;

Μέτρα - σοκ λαμβάνονται στη Γερμανία για εξοικονόμηση ενέργειας - Στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε για το που κρύφτηκε η... ρήτρα.
«Βαρύς» χειμώνας στην Ευρώπη: Στη Γερμανία «κόβουν» το ζεστό νερό και επιβάλλουν συσκότιση! – Στην Ελλάδα;

Γερμανία: Την ώρα που στην Ελλάδα, οι χειμαζόμενοι πολίτες πορεύονται με τα διαφόρων ειδών «pass» που δεν  χρησιμεύουν ούτε για… παρηγοριά, ακόμα και σε ισχυρές – οικονομικά – χώρες προδιαγράφεται ένα δυσοίωνο τοπίο, με απίστευτα μέτρα που προϊδεάζουν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Στην Γερμανία η οποία εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, αποφασίστηκε κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια και πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση, με την θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων να περιορίζεται στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε!

Σε μια απίστευτη για τα δεδομένα της Γερμανίας δήλωση, που περισσότερο ανησυχεί παρά καθησυχάζει, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Άλλα μέτρα που αποφασίσθηκαν, προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυχτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται, στις ιδιωτικές πισίνες θα απαγορευθεί η θέρμανση και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 ως τις 06.00!

Μέτρα- σοκ που αν μη τι άλλο φανερώνουν ένα πολύ απαισιόδοξο σενάριο για την προοπτική του φετινού χειμώνα, παρά το ότι ο Όλαφ Σολτς αποφάσισε να προχωρήσει σε μια γενναία μείωση της φορολογίας στο φυσικό αέριο, από το 19% στο 7%.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ούτε μείωση των φόρων σε ενέργεια και καύσιμα αποφασίζεται, ούτε λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται σχεδόν στον «αυτόματο πιλότο» χάριν της κερδοφορίας των καρτέλ ενέργειας. Η κυβέρνηση υποβάλλει τους καταναλωτές στο «παιχνίδι» της χαμένης… ρήτρας, οι πάροχοι απολαμβάνουν μια άτυπη ασυλία από το Μαξίμου και οι άνοδος της τιμής κιλοβατώρας απειλεί να κεραυνοβολήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει να τρέχει πίσω από την ουρά των αυξήσεων επιδοτώντας με χρήματα του ελληνικού λαού τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι, ενώ κανένα οργανωμένο σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί για τις προκλήσεις του χειμώνα, παρά κάποιοι έωλοι καθησυχασμοί από υπουργικά στελέχη.

Σε ολοένα και περισσότερα κράτη οι κυβερνήσεις προχωρούν σε γενναίες μειώσεις της φορολογίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν πράττει κάτι τέτοιο, άλλα εσχάτως επέβαλλε και πρόσθετο φόρο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, που «τιμωρεί» τον καταναλωτή, όσο περισσότερες κιλοβατώρες καταναλώνει.

Αναλογιζόμενοι πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή» και πως μπαίνει «τέλος στην αφθονία και την ανεμελιά», και παρατηρώντας τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνονται στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, μόνο ανησυχία μπορεί να προκληθεί για την τύχη της Ελλάδας, η οποία είναι σαφώς μια χώρα μικρότερης οικονομικής επιφάνειας και μεγαλύτερων εξαρτήσεων από τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων…

 

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Η διεθνής αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις μετά την έκτακτη οδηγία της EASA που καθηλώνει χιλιάδες Airbus A320 λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου πτήσης οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Κόσμος
Κόσμος: Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Η Κίνα δοκιμάζει διαστημικό όπλο λέιζερ με ισχύ 26 MW

Νέο άλμα στη διαστημική τεχνολογία από την Κίνα. Αποκαλύφθηκε σύστημα λέιζερ 26 MW για δορυφόρους, με στόχο τον έλεγχο ισχύος και ακρίβειας σε επίπεδο χιλιοστού.

Κόσμος
Κόσμος: Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Τελικά αμα δεν είσαι… ναινέκος όλο και κάτι κερδίζεις περισσότερο απο τους yessir

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει την άρση κυρώσεων για ρωσικό πετρέλαιο προς την Ουγγαρία, επικαλούμενος ενεργειακές δυσκολίες του Βίκτορ Όρμπαν.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι είναι ο Ιάπωνας Μπέιμπ Ρουθ

Ο Μουνετάκα Μουρακάμι ετοιμάζεται για μεταγραφή στο MLB με διαδικασία posting και ενδιαφέρον από ομάδες όπως οι Mets και Mariners.

Κόσμος
Κόσμος: Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media αυξάνει τα κέρδη και επενδύει δυναμικά στα κρυπτονομίσματα

Η Trump Media παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, επενδύσεις σε bitcoin και συνεργασία με το Crypto.com που αλλάζει το μοντέλο της Truth Social.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν δοκιμαστικά πύραυλο Minuteman III από την Καλιφόρνια. Ο πύραυλος διένυσε 6.760 χλμ. και κατέπεσε κοντά στις Νήσους Μάρσαλ, μετά από προειδοποίηση προς τη Ρωσία.

Κόσμος
Κόσμος: ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των δασμών Τραμπ και τα όρια της προεδρικής εξουσίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει αν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν νόμιμοι, με το επίδικο να αφορά το εύρος των εξουσιών του Αμερικανού προέδρου και τις συνέπειες για την οικονομία και το εμπόριο.

Κόσμος
Κόσμος: Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Σύλληψη ατζέντη που απείλησε ποδοσφαιριστή της Premier League με όπλο

Ατζέντης συνελήφθη στο Λονδίνο επειδή απείλησε με όπλο ποδοσφαιριστή της Premier League. Ο 31χρονος κατηγορείται για εκβιασμό και κατοχή όπλου.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα των οπαδών της Φόρεστ μετά την επίθεση στο τρένο

Το περιστατικό σημειώθηκε σε δρομολόγιο από το Ντόνκαστερ προς Λονδίνο, αμέσως μετά τον εντός έδρας αγώνα της Φόρεστ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κόσμος