EXTRATIME

Μεγάλωσε σε μέγαρο και πέθανε βρεγμένος σε αχυρώνα

Από τα σαλόνια των Αθηνών στους πρόχειρους τάφους της Μακεδονίας.
Μεγάλωσε σε μέγαρο και πέθανε βρεγμένος σε αχυρώνα

Ήταν γιος δημάρχου Αθηναίων, μεγάλωσε σε σπίτι με πολυελαίους, πορσελάνες και επαφές με βασιλείς. Είχε παντρευτεί την κόρη του μελλοντικού πρωθυπουργού και το μέλλον του φαινόταν προδιαγεγραμμένο: λαμπρή καριέρα, στρατιωτικά αξιώματα, ζωή στα σαλόνια. Κανείς δεν θα περίμενε πως θα έβγαζε τη στολή του, θα άλλαζε όνομα και θα χανόταν στα βουνά με μια ομάδα Μακεδονομάχων, αψηφώντας τον θάνατο.

Ο Παύλος Μελάς είχε το χάρισμα να είναι αγαπητός σε κάθε κύκλο. Όμως μέσα του έβραζε κάτι άλλο, μια ανάγκη να ξεπληρώσει το χρέος που ένιωθε απέναντι σε μια πατρίδα που δεν είχε ακόμα ενωθεί. Η Μακεδονία έβραζε από αντιπαραθέσεις, οι κομιτατζήδες σκότωναν αθώους, οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να αλλάξουν την ταυτότητα της περιοχής. Και ο Παύλος δεν άντεξε άλλο να το παρακολουθεί από μακριά.

Με ψεύτικο όνομα, ως καπετάν Μίκης Ζέζας, πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη σκοτεινή, βροχερή, ανελέητη πλευρά της ιστορίας. Εκεί δεν υπήρχαν ατσαλάκωτα κοστούμια, μόνο βρεγμένες μπότες, πυρετός, προδοσίες και νύχτες σε αχυρώνες. Ο αγώνας ήταν άγριος. Ήξερε ότι θα πεθάνει, κι όμως συνέχισε. Δεν του το είπαν, αλλά του το φώναζε το βλέμμα των ντόπιων: είχαν ανάγκη από ήρωες.

Στις 13 Οκτωβρίου 1904, στο χωριό Στάτιστα της Φλώρινας, το τουρκικό απόσπασμα τον εντόπισε. Ήταν λίγοι, και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Η σφαίρα τον βρήκε. Πέθανε μέσα σε έναν αχυρώνα, βρεγμένος, μακριά από την οικογένειά του, χωρίς τιμές. Οι χωρικοί τον έκρυψαν σε έναν πρόχειρο τάφο, για να μην τον βεβηλώσουν. Και η Ελλάδα έμαθε ποιος ήταν, όταν ήταν πια αργά.

Ο Παύλος Μελάς έγινε σύμβολο, αλλά όχι επειδή μεγάλωσε σε μέγαρο. Έγινε γιατί τα παράτησε όλα — και πέθανε όπως πέθαιναν εκείνοι που ποτέ δεν είχαν τίποτα να χάσουν.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
ExtraTime: Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Εφεξής τα Σαββατοκύριακα ξέρουμε που θα ανταμώνουμε, που θα γέρνουμε όταν αναλογιζόμαστε «τις κακές συνήθεις» και όταν θέλουμε, σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας το «Αγύριστο κεφάλι».

ExtraTime
ExtraTime: Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Το τεχνικό τζάκετ που φορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Καλάβρυτα δεν είναι απλό μπουφάν σκι και η τιμή του το επιβεβαιώνει

ExtraTime
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία