Μόνο 2 άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν ποια είναι τα 130 βότανα που φτιάχνουν το πιο μυστικό ποτό της Ευρώπης
Εδώ και τρεις αιώνες, οι Καρθουσιανοί μοναχοί φυλάνε τη μυστική συνταγή ενός λικέρ φτιαγμένου με 130 βότανα.
Σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στις Άλπεις, εκεί όπου η σιωπή είναι κανόνας και οι τοίχοι δεν μιλούν ούτε στον χρόνο, φτιάχνεται εδώ και σχεδόν τρεις αιώνες ένα ποτό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Το όνομά του είναι Chartreuse. Το έχουν δοκιμάσει βασιλιάδες, ποιητές, φιλόσοφοι και hipsters. Όμως κανείς στον κόσμο, εκτός από δύο ανθρώπους, δεν γνωρίζει τι πραγματικά περιέχει.
Η ιστορία αρχίζει το 1605, όταν στους Καρθουσιανούς μοναχούς παραδόθηκε ένα χειρόγραφο. Ήταν ένα λεπτομερές «ελιξίριο μακροζωίας» που περιείχε τη συνταγή για ένα ποτό βασισμένο σε 130 διαφορετικά βότανα, λουλούδια και ρίζες. Οι μοναχοί, μελετητές της βοτανικής και της χημείας, αφιέρωσαν δεκαετίες στη μελέτη του. Τελικά, το 1737, ξεκίνησε επίσημα η παρασκευή του Chartreuse στο μοναστήρι Grande Chartreuse της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Η συνταγή παρέμεινε μυστική. Πάντα. Δεν γράφτηκε ποτέ πλήρως σε χαρτί. Μόνο δύο μοναχοί κάθε εποχή γνωρίζουν τα ακριβή συστατικά, τις αναλογίες και τη σειρά παρασκευής. Αν κάποιος πεθάνει, ένας τρίτος μαθαίνει. Αν κάποιος φύγει από τη ζωή χωρίς διάδοχο, η διαδικασία παγώνει. Κανένα σύγχρονο αποστακτήριο, κανένας επιστήμονας ή chef δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει τη σύνθεση.
Το Chartreuse δεν είναι απλώς λικέρ. Είναι τελετουργία. Η απόσταξη γίνεται σε μυστικό σημείο. Τα βότανα συλλέγονται, ζυγίζονται, μπαίνουν σε καζάνια και αναμειγνύονται σύμφωνα με ακριβείς χρονικές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό υγρό που συνεχίζει να ωριμάζει ακόμα και μέσα στο μπουκάλι. Οι γεύσεις εξελίσσονται, βάθουν, δυναμώνουν. Κάθε παρτίδα είναι διαφορετική. Κάθε χρόνος, μοναδικός.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και των διωγμών κατά των μοναστικών ταγμάτων, οι Καρθουσιανοί εξορίστηκαν. Το Chartreuse σταμάτησε να παράγεται. Το χειρόγραφο χάθηκε, αλλά τελικά ανακτήθηκε, με κάποιο τρόπο που οι ίδιοι οι μοναχοί αρνούνται να εξηγήσουν. Το 1816, η παραγωγή άρχισε ξανά.
Σήμερα, η μονή εξακολουθεί να παρασκευάζει το πράσινο Chartreuse (55% αλκοόλ), και το κίτρινο (πιο γλυκό, με 40%), σε περιορισμένη ποσότητα. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που οι μοναχοί ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν την παραγωγή, για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ προσευχής και παραγωγής. Δεν τους ενδιαφέρει να το πουλήσουν παντού· τους ενδιαφέρει να το κρατήσουν αληθινό.
Ο κόσμος μπορεί να το απολαμβάνει σε cocktail μπαρ και συλλεκτικές εκδόσεις. Μπορεί να το συζητά σε blogs, βίντεο και γευσιγνωσίες. Αλλά κανείς – ούτε καν το ίδιο το εργοστάσιο εμφιάλωσης – δεν γνωρίζει τι ακριβώς υπάρχει μέσα. Μόνο εκείνοι οι δύο μοναχοί, με λευκή ρόμπα, απόλυτη σιωπή και χιλιάδες μυστικά στην ψυχή.