EXTRATIME

Νόμιζε ότι η Domino’s τον κορόιδευε με τη μασκότ της και κράτησε υπαλλήλους ομήρους

Η Domino’s Pizza απέσυρε μια από τις πιο διάσημες μασκότ της όταν ένας άντρας με το ίδιο όνομα εισέβαλε σε κατάστημα και κράτησε υπαλλήλους ομήρους
Νόμιζε ότι η Domino’s τον κορόιδευε με τη μασκότ της και κράτησε υπαλλήλους ομήρους

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Domino’s Pizza ήταν ήδη ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στον κόσμο του delivery. Οι διαφημίσεις της κατέκλυζαν τις οθόνες, και το σύνθημα “Avoid the Noid” έγινε cult. Ο Noid, η καρτουνίστικη μασκότ που συμβόλιζε κάθε πρόβλημα που μπορούσε να καταστρέψει την πίτσα —καθυστέρηση, κρύα παράδοση, λάθος παραγγελία— εμφανιζόταν σε spot, κόμικ και merchandising. Φορούσε κόκκινη στολή, είχε αυτιά σαν λαγός, και έμοιαζε με γκρινιάρικο ξωτικό των 80s. Μέχρι που μια μέρα, αυτό το αθώο διαφημιστικό πλάσμα, συνδέθηκε με μια ιστορία τόσο σκοτεινή, που η Domino’s το εξαφάνισε για δεκαετίες.

Το 1989, ένας άνδρας ονόματι Kenneth Lamar Noid μπήκε σε ένα κατάστημα Domino’s στην Ατλάντα της Τζόρτζια, κρατώντας όπλο. Κράτησε δύο υπαλλήλους ομήρους για περίπου πέντε ώρες. Οι αρχικές του απαιτήσεις ήταν παράξενες: 100.000 δολάρια, ένα αυτοκίνητο, ένα αντίγραφο ενός βιβλίου με τίτλο The Widow’s Son, και —το πιο ανατριχιαστικό απ’ όλα— επιμονή ότι η Domino’s τον σατίριζε προσωπικά. Ο λόγος; Πίστευε ότι η μασκότ Noid ήταν φτιαγμένη για να τον κοροϊδεύει. Δεν ήταν μια απλή παρεξήγηση. Ο Kenneth Noid ήταν πεπεισμένος ότι η εταιρεία τον κυνηγούσε δημόσια μέσα από τις διαφημίσεις της. Πίστευε πως κάθε φορά που έβλεπε το “Avoid the Noid”, έβλεπε την κοινωνία να του κλείνει το μάτι, να τον περιθωριοποιεί, να τον γελοιοποιεί.

Μέσα στην παραίσθηση του, άφησε τους υπαλλήλους να παραγγείλουν και να του φέρουν πίτσα. Κάποια στιγμή, ενώ έτρωγε και αποσπάστηκε, οι όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν. Η αστυνομία εισέβαλε και τον συνέλαβε. Αργότερα, ο Noid διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και κρίθηκε ακαταλόγιστος. Το δικαστήριο τον αθώωσε λόγω ψυχικής ασθένειας και εγκλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική.

Η είδηση έγινε viral για την εποχή. Ένας άνδρας με το ίδιο όνομα με μια διαφημιστική καρικατούρα πίστευε ότι η εταιρεία ήθελε να τον εξευτελίσει δημόσια και πήρε τα όπλα. Ο συνδυασμός τρέλας, marketing και επικίνδυνης σύμπτωσης έγινε εφιάλτης για τη Domino’s. Πολύ σύντομα, ο Noid εξαφανίστηκε από τις διαφημίσεις, τα κουτιά και τα καταστήματα. Η εταιρεία δεν έκανε επίσημες δηλώσεις, δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, ούτε να ενισχύσει την ψευδαίσθηση που ήδη είχε πάρει θανάσιμη τροπή. Η μασκότ μπήκε στο ντουλάπι του παρελθόντος, μαζί με τις πιο άβολες εμπορικές ιστορίες της αμερικανικής κουλτούρας.

Χρειάστηκαν πάνω από τριάντα χρόνια για να επανεμφανιστεί. Ο Noid ξαναβγήκε δειλά στην επιφάνεια τη δεκαετία του 2020, αυτή τη φορά με αυτοσαρκαστική διάθεση, σαν μια cult φιγούρα της ιστορίας της pop διαφήμισης. Η Domino’s αποφάσισε να τον επαναφέρει με μικρές αναφορές, σε μια εποχή όπου η μνήμη του αρχικού περιστατικού έχει ξεθωριάσει. Αλλά όσοι γνωρίζουν, θυμούνται. Και ξέρουν ότι πίσω από αυτόν τον χαριτωμένο χαρακτήρα, κρύβεται μια από τις πιο παράξενες και σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης διαφημιστικής ιστορίας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Interview: Πάνδημη υποστήριξη στους αγρότες – Σχεδόν οι 8 στους 10 συμφωνούν με τα αιτήματά τους – Η πλειοψηφία συμφωνεί και με τα μπλόκα

Δημοσκόπηση Interview: Πάνδημη υποστήριξη στους αγρότες – Σχεδόν οι 8 στους 10 συμφωνούν με τα αιτήματά τους – Η πλειοψηφία συμφωνεί και με τα μπλόκα

To 76% των Ελλήνων απαντούν ότι οι αγρότες έχουν δίκιο - Ακόμα και για το ευαίσθητο θέμα των μπλόκων το 53% τα στηρίζει

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Η φύση δεν εκδικείται αλλά ενίοτε μας θυμίζει με τραγικούς τρόπους ότι δεν χωρά στα καλούπια της υποκειμενικής «φιλοζωίας» μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Καραμανλής – Σαμαράς: Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για το αγροτικό – «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα!»

Καραμανλής – Σαμαράς: Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για το αγροτικό – «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα!»

Σαμαράς: «Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το μέλλον των παιδιών τους» - Καραμανλής: «Μείζονα εθνική απειλή η ερήμωση της υπαίθρου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να στρέψει τον λαό κατά των αγροτών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να στρέψει τον λαό κατά των αγροτών

Χαρακτήρισε «ακραίες» και «τυφλές» τις κινητοποιήσεις, ενώ έφτασε ακόμα και να υπενθυμίσει στον λαό ότι έρχονται... Χριστούγεννα

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία