EXTRATIME

Νόμιζε ότι βρήκε γλυκαντική ουσία, αλλά τελικά είχε βρει τη βιταμίνη C

Ονομάστηκε αρχικά “Ignose” και μετά “Godnose”. Κι όμως, ήταν η βιταμίνη C. Η άγνωστη αρχή της πιο γνωστής βιταμίνης στον κόσμο.
Νόμιζε ότι βρήκε γλυκαντική ουσία, αλλά τελικά είχε βρει τη βιταμίνη C

Το 1928, ένας Ούγγρος γιατρός και βιοχημικός, ο Άλμπερτ Σεντ-Γκιέργκι, δούλευε στο Κέιμπριτζ, μελετώντας μια άγνωστη μέχρι τότε ουσία που είχε απομονώσει από φρούτα και επινεφρίδια. Η σύστασή της του θύμιζε γλυκαντική ένωση, παρόμοια με κάποιον απλό ζάχαρο. Και επειδή δεν ήξερε ακόμα τι ακριβώς ήταν, τη βάφτισε με το πιο ειλικρινές όνομα που μπορούσε να σκεφτεί: “ignose”, από το λατινικό ignotus, δηλαδή «άγνωστος».

Η λέξη τελείωνε σε “-ose”, όπως όλες οι γλυκαντικές ενώσεις: γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη. Οι υπεύθυνοι του Biochemical Journal όμως δεν εκτίμησαν το χιούμορ του. Θεώρησαν το όνομα ακατάλληλο και του ζήτησαν να το αλλάξει. Ο Σεντ-Γκιέργκι τους απάντησε με δεύτερη πρόταση: “Godnose” — από την αγγλική φράση “God knows”, δηλαδή «μόνο ο Θεός ξέρει».

Και πάλι το όνομα απορρίφθηκε. Αναγκάστηκε τελικά να επιλέξει τον πιο βαρετό τίτλο: “hexuronic acid”, επειδή η ουσία περιείχε έξι άτομα άνθρακα. Ήταν χημικά ακριβές. Αλλά δεν έλεγε τίποτα για τη δύναμη που έκρυβε μέσα της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε την αλήθεια: αυτό που είχε απομονώσει ο Σεντ-Γκιέργκι δεν ήταν καν ζάχαρο. Ήταν η ίδια η βιταμίνη C — η ουσία που θα αποδεικνυόταν σωτήρια ενάντια στο σκορβούτο και θα γινόταν θεμέλιο της διατροφικής επιστήμης του 20ού αιώνα.

Το 1937, ο Σεντ-Γκιέργκι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής. Και η «άγνωστη γλυκαντική ουσία» έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γράμματα της διατροφής: C.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ένας από τους πιο ισχυρούς Έλληνες, είχε φιρμάνι από τον Σουλτάνο και δικό του κράτος στον Όλυμπο.

Ένας από τους πιο ισχυρούς Έλληνες, είχε φιρμάνι από τον Σουλτάνο και δικό του κράτος στον Όλυμπο.

Δεν ήταν βασιλιάς, αλλά είχε δικό του κράτος στον Όλυμπο.

ExtraTime
ExtraTime: Η πιο σκοτεινή τοιχογραφία της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα μικρό ναό στη Λάρισα του 16ου αιώνα

Η πιο σκοτεινή τοιχογραφία της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα μικρό ναό στη Λάρισα του 16ου αιώνα

Μια τοιχογραφία του 16ου αιώνα στη Λάρισα δείχνει τον Χριστό, τον Χρόνο και τον θάνατο να παρακολουθούν τον κύκλο της ζωής

ExtraTime
ExtraTime: Οι πολεμιστές επιχειρηματίες που έκαναν το αίμα επάγγελμα

Οι πολεμιστές επιχειρηματίες που έκαναν το αίμα επάγγελμα

Δεν πολεμούσαν για πατρίδα, αλλά για πληρωμή.

ExtraTime
ExtraTime: Το ζώο με IQ πιο κοντά στο δικό μας απ’ όσο νομίζεις. Βλέπει πίσω του, αναγνωρίζει 50 πρόσωπα και μπορεί να σε βρει από τη μυρωδιά.

Το ζώο με IQ πιο κοντά στο δικό μας απ’ όσο νομίζεις. Βλέπει πίσω του, αναγνωρίζει 50 πρόσωπα και μπορεί να σε βρει από τη μυρωδιά.

Το πρόβατο δεν είναι απλώς ένα ζώο της υπαίθρου. Είναι μια μικρή νοητική μηχανή που βλέπει πίσω του, θυμάται ποιος είσαι και αναγνωρίζει πρόσωπα όπως ο άνθρωπος.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ομαδικός βιασμός 14χρονης από Ρομά: Τι άλλο θα ακούσουμε; – Έγινε η φρίκη συνήθειά μας;

Ομαδικός βιασμός 14χρονης από Ρομά: Τι άλλο θα ακούσουμε; – Έγινε η φρίκη συνήθειά μας;

Η ασύδοτη δράση των Ρομά, η εγκληματική αμέλεια των γονιών, η σεξουαλικοποίηση της νεολαίας, η ανοχή του κράτους - Ένα μίγμα απόλυτου εφιάλτη

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Παρίστανε τον τυφλό στην Αθήνα για να επαιτεί και έλαβε μέρος σε αγώνες δρόμου

Παρίστανε τον τυφλό στην Αθήνα για να επαιτεί και έλαβε μέρος σε αγώνες δρόμου

Δεν ήταν διεθνείς. Δεν ήταν τέλειοι. Ήταν όμως οι πρώτοι. Και σε αυτούς έτρεξε ένας αστυνομικός, ένας εργάτης και ένας «τυφλός» ζητιάνος που ξαφνικά είδε το φως του.

ExtraTime
ExtraTime: Για κάθε έναν στρατιώτη που τραυματιζόταν, σκότωναν 100 άμαχους για αντίποινα.

Για κάθε έναν στρατιώτη που τραυματιζόταν, σκότωναν 100 άμαχους για αντίποινα.

Υπέγραψε εντολή να σκοτώνονται 100 άμαχοι για κάθε Γερμανό στρατιώτη που τραυματιζόταν.

ExtraTime
ExtraTime: O Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί τι σημαίνει «Μεγάλος Ερωτικός»

O Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί τι σημαίνει «Μεγάλος Ερωτικός»

Ο σπουδαίος δημιουργός για ένα από τα εμβληματικά έργα του

ExtraTime
ExtraTime: Πάριος: Έτσι έγραψα το «Τα πήρες όλα και έφυγες»

Πάριος: Έτσι έγραψα το «Τα πήρες όλα και έφυγες»

Ο ερμηνευτής και δημιουργός εξομολογείται τις «συνθήκες» που γέννησαν μια τεράστια επιτυχία.

ExtraTime