EXTRATIME

Ο απόλυτος Γιουγκοσλάβος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Τον αγαπάμε και τον πολυτραγουδάμε στην Ελλάδα.
Ο απόλυτος Γιουγκοσλάβος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Εξηγώ τον τίτλο του άρθρου…

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (Goran Bregovic) έχει τρεις πατρίδες. Γεννήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στις 22 Μαρτίου 1950 από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα.

Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός πως ο ίδιος και σαν καλλιτέχνης και σαν προσωπικότητα δεν χώρεσε ποτέ σε καλούπια.

Τώρα στη σχέση του εμάς, ανέκαθεν με τους Γιουγκοσλάβους, μ’ άλλους λιγότερο και μ’ άλλους περισσότερο, τα πηγαίναμε καλά, όπως και με τη μουσική των τσιγγάνων.

Αναλογιστείτε και σήμερα τις «φιλίες» σε πολλαπλά επίπεδα της ζήσης που υπάρχουν μαζί τους αλλά την ίδια ώρα και πόσο «ρομά» κουβαλά το τραγούδισμά μας.

Ωραία παντρέματα που όταν έγιναν από ανθρώπους με καλλιέργεια και αισθητική και πραγματικό «θέλω» άφησαν ανεξίτηλα χνάρια.

Κάπως έτσι λειτούργησε και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (Goran Bregovic) με τις μουσικές του καταθέσεις -πρωτότυπες και διασκευές -που όταν ελληνοποιήθηκαν λατρεύτηκαν και εξακολουθούν να μας αφορούν.

Ειδικά το σμίξιμό τους με την πένα-ψυχή της Λίνας Νικολακοπούλου και την ερμηνεία φωτιά της Άλκηστις Πρωτοψάλτη χάραξαν και χαράζουν γερά τις καρδιές και τα χρόνια.

Και με τον Γιώργο Νταλάρα όμως, τους Κατσιμιχαίους, τον Γκανά, τον Ανδρικάκη τα πήγε μια χαρά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές που έχει ένας κροκόδειλος από έναν αλιγάτορα

Αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές που έχει ένας κροκόδειλος από έναν αλιγάτορα

Ο κροκόδειλος με τον αλιγάτορα έχουν σημαντικές διαφορές και είναι αρκετές σε σχέση με αυτές που νομίζουν κάποιοι

ExtraTime
ExtraTime: Το χρέος που εκπλήρωσε ο Καζαντζίδης

Το χρέος που εκπλήρωσε ο Καζαντζίδης

«Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο. Θα ήταν μια λύτρωση».

ExtraTime
ExtraTime: Το πιο όμορφο πανηγύρι του καλοκαιριού και όχι μόνο

Το πιο όμορφο πανηγύρι του καλοκαιριού και όχι μόνο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ίσως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών

ExtraTime
ExtraTime: Το υπέροχο τραγούδι με τα λόγια του ποιητή Κώστα Ουράνη

Το υπέροχο τραγούδι με τα λόγια του ποιητή Κώστα Ουράνη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ιδιαίτερο, γοητευτικά, αλλιώτικο χάρις φυσικά τον ικανό μελωδό και τον πηγαίο ερμηνευτή του.

ExtraTime
ExtraTime: Ποια τραγούδια έπαιξαν οι Rolling Stones στην πρώτη συναυλία τους

Ποια τραγούδια έπαιξαν οι Rolling Stones στην πρώτη συναυλία τους

(ΑΚΟΥΣΤΕ) 12 Ιουλίου 1962 - Μια ιστορική μέρα!

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 12 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 12 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 12 Ιουλίου η εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων μαρτύρων Πρόκλος και Ιλάριος.

Ατζέντα
ExtraTime: Ένα άγνωστο αλλά αριστουργηματικό τραγούδι του Άκη Πάνου

Ένα άγνωστο αλλά αριστουργηματικό τραγούδι του Άκη Πάνου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ξεχώρισε όμως σε έναν κύκλο «ψαγμένων» ακροατών.

ExtraTime
ExtraTime: Η «πρώτη φορά» που ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε Τάκη Σούκα

Η «πρώτη φορά» που ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε Τάκη Σούκα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Δύο μόνο τραγούδια του σολίστα και συνθέτη έχει ερμηνεύσει ο ερμηνευτής παρά την πολύχρονη συνεργασία τους.

ExtraTime
Κοινωνία: Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη» είπε στη Bild o Μητσοτάκης – Μέχρι πρότινος έλεγε ότι είμαστε «κυψέλη ενσωμάτωσης»

Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη» είπε στη Bild o Μητσοτάκης – Μέχρι πρότινος έλεγε ότι είμαστε «κυψέλη ενσωμάτωσης»

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να στείλει... αυστηρό μήνυμα αποτροπής στη λαθρομετανάστευση, ενώ εδώ και 6 χρόνια κάνει ανοιχτά προσκλητήρια

Κοινωνία