Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι προσπάθησε να κλέψει έναν ποταμό. Ο τρόπος που το έκανε είναι εντυπωσιακός.
Το 1503, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε να εκτρέψει τον ποταμό Άρνο για να στερήσει από την Πίζα το νερό της. Ήθελε να κλέψει έναν ποταμό, και είχε τον τρόπο.
Το 1503, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν κρατούσε πινέλο, αλλά χάραζε χάρτες και υπολόγιζε παροχές νερού. Δεν ήταν σε ατελιέ, αλλά σε στρατηγικό συμβούλιο της Φλωρεντίας. Και ο στόχος του δεν ήταν η τέχνη — ήταν η εκδίκηση. Η Πίζα, αντίπαλη πόλη-κράτος, είχε αποσχιστεί από τη Φλωρεντία και αρνούνταν να παραδοθεί. Αν δεν μπορούσαν να την κατακτήσουν με όπλα, θα την ξηράναιναν.
Η ιδέα ήταν απλή αλλά παράλογα τολμηρή: να εκτραπεί ολόκληρος ο ποταμός Άρνος — ο ίδιος ποταμός που περνούσε από την Πίζα και της έδινε ζωή. Ο Λεονάρντο ανέλαβε να σχεδιάσει το σχέδιο. Θα δημιουργούσαν ένα νέο κανάλι, που θα παρέκαμπτε την Πίζα και θα έστελνε το νερό κατευθείαν στη Φλωρεντία και τα γύρω χωριά. Η Πίζα, στερημένη από υδάτινη πρόσβαση, θα γονάτιζε.
Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε χάρτες με εκπληκτική ακρίβεια, με τοπογραφικά δεδομένα, σημεία εκσκαφής, μέτρηση ροής και γεωλογική ανάλυση. Τα σημειωματάριά του δείχνουν τη λατρεία του για τη μηχανική. Είχε προτείνει ακόμη και χρήση φραγμάτων και αναχωμάτων για να ρυθμίζεται η πίεση του νερού. Ήξερε ότι η φύση δεν υπακούει εύκολα — αλλά πίστευε ότι με τη σωστή τεχνική, μπορούσε να την πείσει.
Το έργο ξεκίνησε. Στρατιώτες και εργάτες άνοιξαν αυλάκια, σήκωσαν αναχώματα, κι άρχισαν να σκάβουν το κανάλι. Όμως το έδαφος ήταν ασταθές. Οι υπολογισμοί δεν έγιναν σωστά στην πράξη. Η λάσπη μπλόκαρε τη ροή. Τα πρανή κατέρρεαν. Ο ποταμός δεν υπάκουε. Το έργο εγκαταλείφθηκε πριν ολοκληρωθεί.
Η Πίζα γλίτωσε. Η Φλωρεντία ντροπιάστηκε. Ο Λεονάρντο, όμως, είχε σχεδιάσει μια από τις πρώτες προσπάθειες γεωστρατηγικής μηχανικής στην Ευρώπη. Το να “κλέψεις” έναν ποταμό από μια εχθρική πόλη, για να της κόψεις τη ζωή χωρίς να ρίξεις ούτε βέλος — ήταν μια ιδέα που μόνο ο νους του Λεονάρντο θα μπορούσε να γεννήσει.