EXTRATIME

Ο μόνος άνθρωπος που τραγούδησε live σε Ευρώπη και Αμερική την ίδια μέρα

Ο Phil Collins τραγούδησε ζωντανά στο Λονδίνο και λίγες ώρες μετά στη Φιλαδέλφεια, πετώντας με Concorde.
Ο μόνος άνθρωπος που τραγούδησε live σε Ευρώπη και Αμερική την ίδια μέρα

Ήταν 13 Ιουλίου 1985. Το Live Aid είχε μόλις ξεκινήσει. Δύο γήπεδα, δύο ηπείρους, μία αποστολή: να συγκεντρωθούν χρήματα για την πείνα στην Αιθιοπία. Το Wembley Stadium στο Λονδίνο και το JFK Stadium στη Φιλαδέλφεια φιλοξενούσαν τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του πλανήτη. Μόνο ένας όμως κατάφερε να εμφανιστεί και στα δύο. Ο Phil Collins.

Ο Phil Collins ξεκίνησε τη μέρα του στο Λονδίνο, όπου ερμήνευσε επιτυχίες μπροστά σε 72.000 θεατές. Αμέσως μετά, μπήκε σε ελικόπτερο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Heathrow. Εκεί τον περίμενε το Concorde, το υπερηχητικό αεροπλάνο που μπορούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό σε τρεις ώρες. Ο στόχος ήταν απλός, αλλά σχεδόν ακατόρθωτος: να προλάβει να τραγουδήσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, μπήκε σε νέο ελικόπτερο με προορισμό τη Φιλαδέλφεια. Οι θεατές εκεί δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Ο άνθρωπος που έβλεπαν μόλις πριν λίγες ώρες στην τηλεόραση από την Αγγλία, ήταν τώρα μπροστά τους. Και δεν ήρθε απλώς να εμφανιστεί. Έπαιξε ντραμς για τον Eric Clapton και συμμετείχε στη σύντομη επανένωση των Led Zeppelin.

Η προσπάθειά του δεν ήταν επίδειξη. Ήταν πράξη αφοσίωσης. Το Live Aid δεν ήταν απλώς μια συναυλία, ήταν μια έκκληση για βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Collins, με τη δύναμη της μουσικής και του Concorde, έδωσε στο event τον συμβολισμό που του άξιζε: ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν ο σκοπός είναι μεγαλύτερος από σένα.

Ο Phil Collins έγινε ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που τραγούδησε ζωντανά την ίδια μέρα σε Ευρώπη και Αμερική, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές και χιλιάδες παρόντες. Έγραψε ιστορία, όχι μόνο με μουσική, αλλά και με ταχύτητα, αφοσίωση και απίστευτο συγχρονισμό. Μια μέρα, δύο ήπειροι, ένας καλλιτέχνης.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
ExtraTime: Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μπέρδεμα ανθρώπινων γονιδίων λόγω της αυτόματης μετατροπής του Excel

ExtraTime
ExtraTime: Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Έτσι έβλεπαν την Αίγινα πριν από 130 χρόνια οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα μέσα από το βιβλίο του Baedeker

ExtraTime
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία