EXTRATIME

Ο μόνος ρεμπέτης που έφυγε από «πρέζα»

Στα 32 του μόλις χρόνια… Άφησε αμανάτια υπέροχα τραγούδια.
Ο μόνος ρεμπέτης που έφυγε από «πρέζα»

Ο Ανέστος Δελιάς, Ανεστάκι και Αρτέμης για τους φίλους, γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη.

Ήταν γιος του Παναγιώτη Δέλλιου, φημισμένου σαντουρίστα και ανιψιός του λαϊκού βιολιστή Μιχάλη Δέλλιου.

Στις 31 Ιουλίου 1944 ο Ανέστης Δελιάς θα βρεθεί νεκρός στο πεζοδρόμιο έξω από τη Βαρβάκειο. Θα τον μαζέψει το κάρο του Δήμου. Άδοξο φινάλε για τον προικισμένο μπουζουξή και συνθέτη αλλά και μέλος της ξακουστής «Τετράς του Πειραιώς» της πρώτης -επισήμως- κομπανίας με μπουζουκομπαγλαμάδες. Ήταν μόλις 32 ετών.

Δεν τον «έφαγε» η Κατοχή και η πείνα… Λέγεται πως η αγαπητικιά του, η «σκουλαρικού», πόρνη στους οίκους ανοχής στα Βούρλα τον μύησε και τον έθισε στα «σκληρά». Ο Στέλιος Κηρομύτης θα δηλώσει πως αυτή, με ένα χωνάκι από χαρτί, έριχνε την άσπρη σκόνη στα ρουθούνια του Δελιά την ώρα που αυτός κοιμόταν…

Ο Δελιάς παρότι πέθανε πολύ νέος, έδωσε το δικό του στίγμα στο λαϊκό τραγούδι, σε βαθμό που χαρακτήρισε την εξέλιξη της τεχνικής του μπουζουκιού και παράλληλα άφησε αμανάτια μερικά υπέροχα τραγούδια.

Κώστας Μπαλαχούτης

Διακεκριμένος ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Διευθυντής μουσικών περιοδικών (Δίφωνο, Όασις, ogdoo.gr). Αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση (Κατάθεση Ψυχής, Νύχτα Στάσου, Σε χρόνο TV, Στα τραγούδια λέμε Ναι κ.ά.) και το ραδιόφωνο (Ντέρτι, Στο Κόκκινο, Βήμα Fm, Κανάλι Ένα). Επιμελητής ευρηματικών δισκογραφιών έργων (συλλογές, πορτραίτα). Στιχουργός με σπουδαίες συνεργασίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν (Αρχιπέλαγος, Φίλα με, Κόκκινο ποτάμι, Γλυκάνισος, Συγγνώμη Πόλη μου κ.ά. ). Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές σε εφημερίδες, από την Καθημερινή έως την Sportime. Στην τελευταία, όπως και στην Sportday, για μεγάλο διάστημα «κρατούσε» το οπισθόφυλλο. «Κολλημένος» με το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα… αθλητικά τα οποία παντρεύει από έρωτα με μουσικές και τραγούδια.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αμβλώσεις: Το «προοδευτικό» μπλοκ λύσσαξε με την Καρυστιανού και τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών!

Αμβλώσεις: Το «προοδευτικό» μπλοκ λύσσαξε με την Καρυστιανού και τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών!

Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν πόσο «δημοκράτες» είναι, καταδικάζοντας ακόμα και την υπόνοια διαλόγου για τις αμβλώσεις

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ακρίβεια: Σε παράλληλο σύμπαν ο προκλητικός Τ.Θεοδωρικάκος – «Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καλύπτει τις ανάγκες του»

Ακρίβεια: Σε παράλληλο σύμπαν ο προκλητικός Τ.Θεοδωρικάκος – «Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καλύπτει τις ανάγκες του»

Χωρίς ίχνος ντροπής ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τους Έλληνες σαν... γκρινιάρηδες και την ακρίβεια σαν... αυθύπαρκτο πρόβλημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού: «Δεξιά και Αριστερά ανήκουν στο παρελθόν – Να κυβερνήσει το κίνημα πολιτών – Προκύπτει ηθικό θέμα στις αμβλώσεις»

Μαρία Καρυστιανού: «Δεξιά και Αριστερά ανήκουν στο παρελθόν – Να κυβερνήσει το κίνημα πολιτών – Προκύπτει ηθικό θέμα στις αμβλώσεις»

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, η Μαρία Καρυστιανού ανέπτυξε πολλές από τις θέσεις του κινήματος που ετοιμάζει

Κοινωνία
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
ExtraTime: Τα σημάδια στους τοίχους του σπιτιού σου που δείχνουν ότι καπνίζεις

Τα σημάδια στους τοίχους του σπιτιού σου που δείχνουν ότι καπνίζεις

Οι τοίχοι κρατάνε τον καπνό για χρόνια. Οι σταγόνες νικοτίνης, οι κιτρινίλες στο ταβάνι και η επίμονη μυρωδιά είναι τα σημάδια που προδίδουν το κάπνισμα στο σπίτι.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

«Ξεσαλώνει» ο Έντι Ράμα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού «όργωσε» ανενόχλητος για 2 χρόνια την Ελλάδα για εθνικιστικές φιέστες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων «ξεχειλίζει» στη στατιστική γλώσσα της Eurostat - Ουραγός παντού η Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

«Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής - Την προσωπική επίθεση δεν την ξεκίνησα εγώ» είπε ο Κ. Ανεστίδης - Ανεπιθύμητος πλέον από το Μαξίμου ο αγροτοσυνδικαλιστής

Κοινωνία
Κοινωνία: Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Παραπάνω από το μισό χρόνο, δουλεύουμε για το κράτος - Ιδιαίτερα οι έμμεσοι φόροι προκαλούν μια μόνιμη «αφαίμαξη» για τα νοικοκυριά

Κοινωνία