Ο Πόλεμος του Χρυσού Κάδου, όταν οι Βρετανοί ήθελαν τον Θρόνο που δεν καθόταν ούτε ο Βασιλιάς
Ο Πόλεμος που έχει μείνει στην ιστορία
Ο Πόλεμος της Κάδου των Χρυσών (War of the Golden Stool) ήταν μια σημαντική και συμβολική σύγκρουση. Σημειώθηκε το 1900 στην Γκάνα, ανάμεσα στους Βρετανούς αποικιοκράτες και τον λαό των Ασάντι.
Αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της αντίστασης κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.
Οι Ασάντι ήταν ένα από τα πιο ισχυρά βασίλεια της δυτικής Αφρικής. Με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό, δομημένη κοινωνία και ισχυρή στρατιωτική παράδοση. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, είχαν αρκετές συγκρούσεις με τους Βρετανούς. Που επεδίωκαν την κατάκτηση της περιοχής του Χρυσού Ακρωτηρίου.
Μέχρι το 1900, το βασίλειο των Ασάντι είχε ήδη υποστεί πολλές ήττες. Και τυπικά είχε ενσωματωθεί στη Βρετανική Αυτοκρατορία, αλλά παρέμενε ισχυρό. Ως προς την εσωτερική του οργάνωση και τον συμβολισμό της ηγεμονίας του.
Η Χρυσή Κάθοδος (Golden Stool) δεν ήταν απλώς ένα βασιλικό έπιπλο. Ήταν το ιερότερο σύμβολο της ενότητας, της ψυχής και της κυριαρχίας των Ασάντι. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε με θεϊκή παρέμβαση. Και περιείχε τη ψυχή του έθνους των Ασάντι.
Ούτε καν ο ίδιος ο βασιλιάς δεν καθόταν πάνω της.
Ο Πόλεμος που ξεκίνησε
Το 1900, ο Βρετανός κυβερνήτης της αποικίας, Sir Frederick Hodgson, απαίτησε να του παραδοθεί. Για να καθίσει σε αυτήν. Πράξη εξαιρετικά προσβλητική για τους Ασάντι. Η απαίτησή του προκάλεσε μεγάλη οργή και αντίδραση.
Η ηγεσία της αντίστασης ήταν υπό την Yaa Asantewaa. Τη βασίλισσα-μητέρα του Ejisu, η οποία ύψωσε φωνή υπέρ της τιμής των Ασάντι. Έγινε σύμβολο εθνικής αντίστασης, συσπειρώνοντας τον λαό σε μάχη ενάντια στους Βρετανούς.
Η εξέγερση που ακολούθησε κράτησε αρκετούς μήνες (1900–1901). Με μάχες κυρίως γύρω από το φρούριο στο Κουμασί, όπου πολιορκήθηκαν οι Βρετανοί.
Η εξέγερση τελικά καταπνίγηκε. Και πολλοί ηγέτες των Ασάντι, περιλαμβανομένης της Yaa Asantewaa, συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στις Σεϋχέλλες.
Οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ή να αγγίξουν τη Χρυσή Κάθοδο. Η οποία παρέμεινε κρυμμένη και ασφαλής. Το 1901, η περιοχή του Ασάντι ενσωματώθηκε πλήρως στη Βρετανική Αυτοκρατορία
ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!