EXTRATIME

Όταν Βρετανοί πεζοναύτες μπούκαραν στην Ισπανία κατά λάθος, τώρα πρόσφατα

Όταν το GPS αποτύχει, ακόμη και οι Βρετανοί Πεζοναύτες καταλήγουν να κάνουν… νυχτερινή εισβολή στην Ισπανία
Όταν Βρετανοί πεζοναύτες μπούκαραν στην Ισπανία κατά λάθος, τώρα πρόσφατα

Ήταν το 2002, όταν μια άσκηση ρουτίνας των Βασιλικών Πεζοναυτών της Βρετανίας εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αστεία επεισόδια στην ιστορία των «ειρηνικών εισβολών». Ο στόχος της άσκησης ήταν απλός: προσθαλάσσωση στην παραλία East Beach του Γιβραλτάρ, ενός βρετανικού εδάφους στη νότια Ιβηρική. Όμως, όπως σε κάθε καλό ανέκδοτο, η πραγματικότητα επεφύλασσε μια ανατροπή. Οι στρατιώτες αποβιβάστηκαν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα —στην παραλία La Línea της Ισπανίας.

Φορώντας πλήρη εξάρτυση και κρατώντας τα όπλα τους, οι περίπου 20 Πεζοναύτες εμφανίστηκαν στο ισπανικό έδαφος σαν να βγήκαν από ταινία. Η ώρα ήταν 2 τα ξημερώματα, και οι κάτοικοι της περιοχής κοιμόντουσαν, μέχρι που κάποιοι άκουσαν θορύβους και είδαν φαντάσματα του ΝΑΤΟ να περιπολούν την άμμο. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να γίνει αντιληπτό το λάθος, αλλά η γκάφα είχε ήδη γραφτεί στην ιστορία.

Το γεγονός δεν οδήγησε σε διπλωματική κρίση, αλλά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στη Μαδρίτη, κυρίως επειδή το Γιβραλτάρ αποτελεί παραδοσιακό αγκάθι στις σχέσεις Ισπανίας–Βρετανίας. Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας και χαρακτήρισαν το συμβάν «απαράδεκτο». Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη, απέδωσε το λάθος στις «νυχτερινές συνθήκες και στην έλλειψη ορατότητας», ενώ τα ΜΜΕ της εποχής δεν άργησαν να κάνουν το περιστατικό πρώτο θέμα, με τίτλους όπως «Oops! We did it again».

Εκείνη η αποτυχημένη προσθαλάσσωση έδειξε πόσο λεπτές μπορεί να είναι οι ισορροπίες σε εδάφη που διεκδικούνται ή βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Το Γιβραλτάρ, που τελεί υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, αποτελεί έναν γεωπολιτικό κόμβο με μεγάλη σημασία, και κάθε «παρασπονδία» σε στρατιωτικό επίπεδο δεν περνά ποτέ απαρατήρητη.

Το περιστατικό, ωστόσο, κατέληξε να λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή για ανέκδοτα και memes παρά για πολιτική ένταση. Οι ντόπιοι ακόμα γελούν με την εικόνα των Άγγλων που μπέρδεψαν την Ισπανία με το σπίτι τους. Και ίσως, κάτω από την αμηχανία των στρατιωτικών επιτελών, κρύβεται και μια ευγνωμοσύνη: τουλάχιστον δεν μπήκαν κατά λάθος στη… Μαδρίτη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Μόνο ότι οι αγρότες ήρθαν αν κλέψουν το... πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είπε ο πρωθυπουργός - Σιγοντάρισμα στην προπαγάνδα και ο Τασούλας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Σε «game changer» εξελίσσεται η εκλογική απήχηση της Μαρίας Καρυστιανού - Οργή, φόβος και παραίτηση τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Κοινωνία
Κοινωνία: Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απίθανη» την επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη και είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο «ισλαμικός φανατισμός»

Κοινωνία
Κοινωνία: TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

Μισό κιλό χοιρινές μπριζόλες με 3,19 ευρώ - Οργή προκαλούν οι ακραίες διαφορές τιμών με την πανάκριβη Ελλάδα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κατά 80% οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες του λαού

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Συνελήφθη η 16χρονη - Το τραύμα του θύματος ευτυχώς ήταν επιφανειακό - Φρίκη προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά με ανήλικες δράστριες

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Το ξεσκέπασμα των σκανδάλων και οι λαϊκές κινητοποιήσεις απασχολούν περισσότερο τον κόσμο - Στα «αζήτητα» η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroυp

Κοινωνία