Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ
Όλα για το marketing και το εύκολο χρήμα - Ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Μεσσήνη - μέσω ΑΙ - έκανε τον Γ.Παπαδάκη να κερνά καφέδες απ' τον... παράδεισο
Η συγκεκριμένη είδηση είναι ενδεικτική για το που μπορεί να φτάσει σήμερα η απληστία του marketing. Πλέον, ακόμα και η ιερή μνήμη των νεκρών μπορεί να γίνει περιεχόμενο διαφήμισης, από επιχειρηματίες που δείχνουν να μη σέβονται τίποτα.
Μόλις 8 ημέρες έχουν περάσει που το πανελλήνιο πάγωσε στο άκουσμα του ξαφνικού θανάτου του Γιώργου Παπαδάκη. Κι όμως, ενώ η οικογένεια του πασίγνωστου δημοσιογράφου δεν έχει καλά – καλά συνειδητοποιήσει το δράμα που τους συνέβη, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη Μεσσήνη Πελοποννήσου, είχε τη «φαεινή» ιδέα να μετατρέψει τον Γιώργο Παπαδάκη σε… σπόνσορα από τον άλλο κόσμο.
Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ο μαγαζάτορας δημιούργησε μια εικόνα όπου ο αείμνηστος δημοσιογράφος φαίνεται να βρίσκεται στις πύλες του παραδείσου και να κρατά επιδοκιμαστικά τον… καφέ του καταστήματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, η βέβηλη αυτή διαφήμιση που ο καταστηματάρχης «ανέβασε» στο διαδίκτυο, προκάλεσε την κατακραυγή πολλών πολιτών και γρήγορα έγινε viral.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μαγαζάτορας είχε φτιάξει ανάλογη διαφήμιση μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.
Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Διονύσης Σωτηρόπουλος, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του ANT1 και μέχρι κάποιο σημείο υπερασπίστηκε μάλιστα την απαράδεκτη διαφήμιση, επιστρατεύοντας απίστευτες δικαιολογίες:
«Πρόκειται για χιούμορ, ούτε διαστροφικό το μυαλό μου είναι, ούτε σχιζοφρένεια έχω. Στον παράδεισο τον έβαλα τον Γιώργο Παπαδάκη όχι στην κόλαση. Αν κάποιους τους στενοχώρησε η εικόνα ζητάω συγγνώμη, σταυρώστε με για το λάθος, εκτελέστε με. Όλο αυτό ήταν θέμα μάρκετινγκ, το απέσυρα», είπε.
Αδύνατο να εντοπίσει κάποιος έστω και ίχνος ενσυναίσθησης στα λόγια του ιδιοκτήτη. Δεν χωρά καθόλου χιούμορ σε μια ανθρώπινη απώλεια, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι και τόσο πρόσφατη. Η μνήμη ενός νεκρού βανδαλίζεται για εύκολο χρήμα και το ζήτημα για τον καταστηματάρχη είναι αν έβαλε τον Γιώργο Παπαδάκη στον… παράδεισο ή στην κόλαση. Ούτε καν δείχνει να σκέφτεται τον αντίκτυπο αυτής της αθλιότητας στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές από επιχειρηματίες που δεν σέβονται τίποτα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτι μιας γενικότερης αποσύνθεσης της κοινωνίας όπου χάνεται η αίσθηση της ιερότητας. Ειδικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ΑΙ βλέπουμε όλο και συχνότερα να διακινούνται στο διαδίκτυο εικόνες με ασεβέστατο περιεχόμενο για ανθρώπους που έφυγαν απ’ τη ζωή.