EXTRATIME

Πέρασαν 100 χρόνια μέχρι να καταλάβουν ότι αυτός ο Δράκουλας ήταν ψεύτικος

Του έδωσαν τον Δράκουλα για μετάφραση. Τον ξανάγραψε. Άλλαξε πλοκή, ήρωες, ακόμα και τον συγγραφέα. Και κανείς δεν το κατάλαβε για έναν αιώνα.
Πέρασαν 100 χρόνια μέχρι να καταλάβουν ότι αυτός ο Δράκουλας ήταν ψεύτικος

Ο Bram Stoker πέθανε το 1912 πιστεύοντας πως το βιβλίο του, ο «Δράκουλας», είχε αρχίσει να διαβάζεται στις πιο απίθανες γωνιές της Ευρώπης. Μια από αυτές ήταν και η Ισλανδία. Μόνο που κανείς τότε δεν ήξερε τι ακριβώς είχε κυκλοφορήσει εκεί. Ο Ισλανδός μεταφραστής Βαλντιμάρ Άσμουντσον έλαβε στα χέρια του ένα πρόχειρο draft του πρωτοτύπου και αποφάσισε να κάνει το αδιανόητο: δεν το μετέφρασε. Το ξανάγραψε σχεδόν από την αρχή.

Η έκδοση ονομάστηκε Makt Myrkranna – Οι Δυνάμεις του Σκότους. Περιείχε έναν διαφορετικό Δράκουλα, πιο πολιτικό, πιο ερωτικό και με νέες αναφορές. Στον πρόλογο, ένας φανταστικός Stoker επαινούσε τον Άσμουντσον για την καλή του δουλειά, δίνοντας την αίσθηση ότι το κείμενο είναι εγκεκριμένο. Κανείς δεν παραξενεύτηκε. Άλλωστε, ποιος θα έψαχνε να συγκρίνει ισλανδικό κείμενο με το αγγλικό πρωτότυπο;

Η ιστορία εκτροχιάζεται γρήγορα. Ο χαρακτήρας Τζόναθαν Χάρκερ δεν είναι πια ο ίδιος. Ταξιδεύει στην Αυστρία για να συμβουλευτεί τον Σίγκμουντ Φρόυντ, περιγράφει με πάθος τις γυναικείες καμπύλες των κατοίκων της Τρανσυλβανίας, ενώ ο Κόμης Δράκουλας παρουσιάζεται περισσότερο σαν σαδιστής πολιτικός παρά ως υπερφυσικό πλάσμα. Ορισμένοι χαρακτήρες εξαφανίζονται, νέοι προστίθενται, και η πλοκή αλλάζει πλήρως. Ήταν ένα νέο έργο, ντυμένο με το όνομα του Stoker, αλλά ουσιαστικά δημιούργημα του Άσμουντσον.

Για σχεδόν έναν αιώνα, η παραλλαγή αυτή παρέμενε άγνωστη έξω από την Ισλανδία. Μέχρι που το 2014 ο Ολλανδός ερευνητής Χανς Κορνέελ ντε Ροος, ειδικός στον Stoker, εντόπισε τις τεράστιες διαφορές και κατέρριψε τον μύθο της «μετάφρασης». Το σοκ ήταν διπλό: όχι μόνο δεν υπήρχε πιστότητα, αλλά η ισλανδική εκδοχή ήταν σχεδόν άλλο βιβλίο, με διαφορετικό σκοπό, διαφορετική ατμόσφαιρα και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ακόμα πιο ειρωνικό; Την εποχή που κυκλοφόρησε, η μοναδική κριτική που δέχθηκε η εκδοχή του Άσμουντσον στην Ισλανδία την χαρακτήρισε «χειρότερη και από σκουπίδια». Ο ίδιος πέθανε χωρίς να γνωρίσει ούτε αναγνώριση, ούτε αποκάλυψη. Και όμως, σήμερα η δική του εκδοχή μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διδάσκεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «λογοτεχνικής απάτης».

Και έτσι, ο πιο διάσημος βρικόλακας του κόσμου είχε για έναν αιώνα μια κρυφή ζωή στην Ισλανδία. Με Freud, αισθησιασμό και ολοκαίνουργιο σενάριο. Που όμως, δεν ήταν ποτέ του Bram Stoker.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Σαν σήμερα: Η Λέστερ έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία στο Champions League (vid)

Σαν σήμερα: Η Λέστερ έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία στο Champions League (vid)

Η Λέστερ απέκλεισε τη Σεβίλλη και έγραψε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στιγμές της ιστορίας της στο Champions League.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Μετρητά = Κοινωνική ελευθερία»: Η Ελβετία θωράκισε με δημοψήφισμα τη χρήση μετρητών εκθέτοντας τη συντεχνία της ψηφιακής σκλαβιάς

«Μετρητά = Κοινωνική ελευθερία»: Η Ελβετία θωράκισε με δημοψήφισμα τη χρήση μετρητών εκθέτοντας τη συντεχνία της ψηφιακής σκλαβιάς

Το 73% των Ελβετών ζήτησαν συνταγματική κατοχύρωση των μετρητών για λόγους ασφάλειας και ελευθερίας - Η Ελλάδα ακούει; Η ΕΕ ακούει;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Καταγγελία σοκ από ναυτεργατικά σωματεία – Εφοπλιστές υποχρεώνουν ναύτες να ταξιδέψουν στον Κόλπο υπογράφοντας «θανατόχαρτα»!

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Καταγγελία σοκ από ναυτεργατικά σωματεία – Εφοπλιστές υποχρεώνουν ναύτες να ταξιδέψουν στον Κόλπο υπογράφοντας «θανατόχαρτα»!

Απάνθρωπη μεταχείριση από «καρχαρίες» εφοπλιστές - Έλληνες ναυτικοί καλούνται να υπογράψουν ότι ταξιδεύουν «οικειοθελώς» στις εμπόλεμες ζώνες

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο υποκλοπών: Μπουρλότο στην υπόθεση έβαλε ο ιδρυτής της Intellexa Ταλ Ντίλιαν – «Μόνο με κυβερνήσεις συνεργαζόμασταν»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Μπουρλότο στην υπόθεση έβαλε ο ιδρυτής της Intellexa Ταλ Ντίλιαν – «Μόνο με κυβερνήσεις συνεργαζόμασταν»

Ο καταδικασμένος για την υπόθεση Predator, Ταλ Ντίλιαν, «έδειξε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ΕΥΠ ως «πελάτες» του κακόβουλου λογισμικού

Κοινωνία
ExtraTime: Σαν σήμερα 13 Μαρτίου 2012: Ο Μέσι έκανε το αδιανόητο και έγραψε ιστορία (vid)

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου 2012: Ο Μέσι έκανε το αδιανόητο και έγραψε ιστορία (vid)

Ο Μέσι διέλυσε τη Λεβερκούζεν με πέντε γκολ στο Καμπ Νόου, χαρίζοντας στο Champions League μία νύχτα αληθινής ποδοσφαιρικής αιωνιότητας.

ExtraTime
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Τσιάρας άδειασε τον Βορίδη για το έγγραφο Βάρρα – Εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης το 2020 σε e-mail

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Τσιάρας άδειασε τον Βορίδη για το έγγραφο Βάρρα – Εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης το 2020 σε e-mail

Στα άκρα οι ισορροπίες «τρόμου» μεταξύ Μαξίμου και Βορίδη - Βρέθηκε το mail ενώ στην Εξεταστική είχε καταθέσει ότι δεν έλαβε καμία ενημέρωση

Κοινωνία
Κοινωνία: Kαρφιά Ράμμου για το Alitheia Forum: «Η εξουσία δεν μπορεί να ορίζει τι είναι αληθές και τι δεν είναι»

Kαρφιά Ράμμου για το Alitheia Forum: «Η εξουσία δεν μπορεί να ορίζει τι είναι αληθές και τι δεν είναι»

«Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί ποτέ να προσδιορίσει πως θα του γίνει ο έλεγχος στον οποίο υπόκειται» έγραψε με νόημα ο Χρήστος Ράμμος

Κοινωνία
Κοινωνία: Μετωπική επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες – Υπάρχουν ερασιτέχνες εφησυχασμένοι»

Μετωπική επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες – Υπάρχουν ερασιτέχνες εφησυχασμένοι»

«Αν τα παπαγαλάκια του πρωθυπουργού έχουν δίκιο, τότε εκείνος θα πρέπει να ανησυχεί» - Σφοδρή κριτική Σαμαρά για τα εθνικά θέματα

Κοινωνία
ExtraTime: Ηξερες ότι η λευκή σοκολάτα ξεκίνησε σαν κάτι τελείως άλλο

Ηξερες ότι η λευκή σοκολάτα ξεκίνησε σαν κάτι τελείως άλλο

Η λευκή σοκολάτα προέρχεται από το βούτυρο κακάο και όχι από τα στερεά κακάο, κάτι που εξηγεί τη γεύση και το χρώμα της

ExtraTime