EXTRATIME

Πετούσαν τους σκλάβους απο τα πλοία για να γλυτώσουν το πρόστιμο

Μετά την απαγόρευση του δουλεμπορίου το 1807, πολλοί καπετάνιοι πέταγαν σκλαβωμένους ανθρώπους στη θάλασσα για να αποφύγουν τα πρόστιμα της Βρετανίας και τη σύλληψη.
Πετούσαν τους σκλάβους απο τα πλοία για να γλυτώσουν το πρόστιμο

Το 1807 η Βρετανική Αυτοκρατορία έκανε ένα βήμα που άλλαξε την ιστορία του Ατλαντικού. Με το Slave Trade Act απαγόρευσε το διατλαντικό δουλεμπόριο, τερματίζοντας επίσημα μια εμπορική πρακτική που είχε θρέψει αυτοκρατορίες για αιώνες. Μέχρι τότε, εκατοντάδες πλοία μετέφεραν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις ακτές της Αφρικής προς την Καραϊβική και την Αμερική.

Το νέο διάταγμα προέβλεπε αυστηρά πρόστιμα για κάθε πλοίο που θα εντοπιζόταν να μεταφέρει σκλαβωμένους ανθρώπους. Η ποινή έφτανε τις £100 ανά άτομο — ποσό τεράστιο για την εποχή, που μπορούσε να καταστρέψει έναν καπετάνιο οικονομικά. Οι πλοιοκτήτες άρχισαν να αναζητούν τρόπους να διαφύγουν, ενώ πολλοί ναύτες δήλωναν άγνοια για το φορτίο που κουβαλούσαν.

Για να εφαρμοστεί ο νόμος, η Βρετανία δημιούργησε τη West Africa Squadron, μια ειδική ναυτική δύναμη που περιπολούσε αδιάκοπα στις δυτικές ακτές της Αφρικής. Από το 1808 μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι περιπολίες αυτές έσωσαν περισσότερους από 150.000 ανθρώπους και συνέλαβαν πάνω από 1.600 πλοία. Παρά την επιτυχία τους, το εμπόριο δεν σταμάτησε από τη μια μέρα στην άλλη.

Η πιο σκοτεινή τακτική του δουλεμπορίου

Όταν οι καπετάνιοι έβλεπαν στον ορίζοντα τα βρετανικά πλοία, γνώριζαν ότι αν εντοπιστούν με «φορτίο» θα έχαναν τα πάντα. Έτσι γεννήθηκε η πιο απάνθρωπη τακτική του δουλεμπορίου. Για να αποφύγουν τη σύλληψη και τα πρόστιμα, διέταζαν να πετάξουν τους σκλαβωμένους στη θάλασσα. Οι άνθρωποι που λίγα λεπτά πριν στοιβάζονταν κάτω από τα καταστρώματα έπεφταν τώρα στο σκοτάδι του ωκεανού, δεμένοι και αδύναμοι να αντιδράσουν.

Ναυτικές αναφορές και μαρτυρίες περιπολιών της εποχής κάνουν λόγο για σκοινιά κομμένα βιαστικά, αλυσίδες που επέπλεαν και ίχνη φορτίων που είχαν πεταχτεί στη θάλασσα λίγο πριν την άφιξη των Βρετανών. Κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά οι απώλειες ήταν τεράστιες.

Το περιστατικό του πλοίου Zong λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1781, αποκάλυψε το μέγεθος της φρίκης. Ο καπετάνιος Luke Collingwood διέταξε να ριχθούν 132 άνθρωποι στο νερό για να μπορέσει να εισπράξει την ασφάλεια του φορτίου. Το δικαστήριο της εποχής δεν θεώρησε το γεγονός φόνο, αλλά «απώλεια εμπορεύματος». Αυτή η υπόθεση θεωρείται το προοίμιο της αλλαγής που ακολούθησε.

Infographic για την κατάργηση του δουλεμπορίου από τη Βρετανία το 1807 με βασικά σημεία και ιστορικά γεγονότα.

Infographic για το τέλος του δουλεμπορίου και τον τρόπο που η Βρετανία το απαγόρευσε το 1807.

Ακόμη και μετά την απαγόρευση, η αγορά σκλάβων συνέχισε παράνομα για δεκαετίες. Πλοία πορτογαλικά, ισπανικά και αμερικανικά συνέχιζαν να μεταφέρουν ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι Βρετανοί υπέγραφαν διεθνείς συνθήκες για να αποκτήσουν το δικαίωμα ελέγχου σε ξένα πλοία, όμως οι δουλέμποροι πάντα έβρισκαν τρόπους να ξεφεύγουν.

Σύμφωνα με τα ναυτικά αρχεία, πολλά από τα πλοία που εντοπίστηκαν μετά το 1820 έφεραν κρυφές δεξαμενές και διπλά καταστρώματα όπου έκρυβαν τους ανθρώπους. Η ζωή στις αποβάθρες της Δυτικής Αφρικής ήταν γεμάτη από ίχνη αυτής της εποχής. Κάθε σύλληψη ενός δουλεμπορικού ήταν και μια αναμέτρηση με το σκοτάδι της ανθρώπινης απληστίας.

Το 1833, με το Slavery Abolition Act, η Βρετανία κατάργησε τελικά τη σκλαβιά σε όλη την αυτοκρατορία της. Όμως, χρειάστηκαν δεκαετίες για να σταματήσει πλήρως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων στις θάλασσες του Ατλαντικού. Μέχρι τότε, χιλιάδες ψυχές είχαν χαθεί στα νερά για να σωθούν οι περιουσίες των εμπόρων.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ντόμινο εκρηκτικής ακρίβειας στην ενέργεια – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ντόμινο εκρηκτικής ακρίβειας στην ενέργεια – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τι θα προκαλέσει το παρατεταμένο «κλείσιμο» των Στενών του Ορμούζ - Στο μάτι του κυκλώνα εκατοντάδες ελληνικά δεξαμενόπλοια

Κοινωνία
Κοινωνία: Σάλος με τραπεζικό σκάνδαλο: Οι τράπεζες έφτιαξαν άτυπο «Τειρεσία» και φακελώνουν Έλληνες μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού!

Σάλος με τραπεζικό σκάνδαλο: Οι τράπεζες έφτιαξαν άτυπο «Τειρεσία» και φακελώνουν Έλληνες μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού!

«Σουρωτήρι» τα οικονομικά στοιχεία των Ελλήνων - Οι τράπεζες «κοκκίνιζαν» ΑΦΜ ακόμα και πολιτών που μπήκαν διερευνητικά στην πλατφόρμα!

Κοινωνία
ExtraTime: Σαν σήμερα 2 Μαρτίου 1969: Ο Πελέ φτάνει τα 1.000 γκολ και γράφει αιωνιότητα

Σαν σήμερα 2 Μαρτίου 1969: Ο Πελέ φτάνει τα 1.000 γκολ και γράφει αιωνιότητα

Στις 2 Μαρτίου 1969 ο Βραζιλιάνος θρύλος έφτασε τα 1.000 γκολ και μπήκε για πάντα στο ποδοσφαιρικό πάνθεον.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 1 Μαρτίου 1896: Οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πήραν σάρκα και οστά στην Αθήνα

Σαν σήμερα 1 Μαρτίου 1896: Οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πήραν σάρκα και οστά στην Αθήνα

Η 1η Μαρτίου 1896 σηματοδότησε την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και την απαρχή του παγκόσμιου αθλητικού θεσμού.

ExtraTime
Κοινωνία: Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

Τέμπη: Συνταρακτικές μνήμες από επιζήσασα – «Ακούγαμε τις κραυγές αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε»

«Είναι σαν να έχει πεθάνει ένα κομμάτι μας στα Τέμπη» είπε συγκινημένη η Αλεξάνδρα Τσακίρη που βρισκόταν στο 5ο βαγόνι τη μοιραία νύχτα

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία από οπερατέρ που βρέθηκε πρώτος στο σημείο – «Πάγωσε το αίμα μου – Δεν ήξερα τι έπρεπε να δείξω και τι όχι»

Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία από οπερατέρ που βρέθηκε πρώτος στο σημείο – «Πάγωσε το αίμα μου – Δεν ήξερα τι έπρεπε να δείξω και τι όχι»

«Σημαδεύτηκε η ζωή μου για πάντα» είπε ο οπερατέρ του Open, Δημήτρης Αλεξάκης, αποκαλύπτοντας ότι η κόρη του παραλίγο να επιβιβαζόταν στο μοιραίο τρένο

Κοινωνία
ExtraTime: Ρήσος, ο Βασιλιάς της Θράκης

Ρήσος, ο Βασιλιάς της Θράκης

Ο Ρήσος ήταν Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου και Βασιλιάς της ενδοχώρας της Θράκης

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου 1900: Η γέννηση της Μπάγερ Μονάχου που άλλαξε για πάντα το γερμανικό ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου 1900: Η γέννηση της Μπάγερ Μονάχου που άλλαξε για πάντα το γερμανικό ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα το 1900 ιδρύθηκε η Μπάγερν Μονάχου, απόφαση έντεκα νεαρών που εξελίχθηκε σε σύλλογο σύμβολο τίτλων και οργάνωσης σε όλη την Ευρώπη

ExtraTime
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστικό μήνυμα από τον πατέρα του Γεράσιμου – «Το Σάββατο οι προσευχές όλων να γίνουν η φωνή του παιδιού μου»

Τέμπη: Συγκλονιστικό μήνυμα από τον πατέρα του Γεράσιμου – «Το Σάββατο οι προσευχές όλων να γίνουν η φωνή του παιδιού μου»

«3 χρόνια μετά η πληγή παραμένει ανοιχτή κι αιμορραγούσα - Η Ανάσταση του Κυρίου ας φέρει και την ανάσταση του Γεράσιμου»

Κοινωνία