EXTRATIME

Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ψυγεία, είχαν όμως φαντασία
Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Πριν την εποχή των ηλεκτρικών συσκευών, όταν η ιδέα ενός ψυγείου θα έμοιαζε με θαύμα της φαντασίας, οι Αρχαίοι Έλληνες κατάφερναν να διατηρούν τα τρόφιμά τους φρέσκα για μέρες, ακόμα και εβδομάδες, μέσα σε ένα κλίμα θερμό και απρόβλεπτο. Η απουσία της τεχνολογίας δεν σήμαινε και αδυναμία. Αντιθέτως, οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσογείου είχαν αναπτύξει ένα ευφυές δίκτυο από τεχνικές, υλικά και συνήθειες που σήμερα θα ονομάζαμε «έξυπνες λύσεις διατήρησης τροφής».

Η βασικότερη τεχνική ήταν η αποξήρανση. Κρέατα, ψάρια, φρούτα και μυρωδικά άπλωναν στον ήλιο ή κρέμονταν σε σκιερά, αεριζόμενα σημεία ώστε να αποβάλλουν την υγρασία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο παστός γαύρος ή σκουμπρί, ενώ στα φρούτα ξεχωρίζει το αποξηραμένο σύκο – μια λιχουδιά που διατηρούνταν για μήνες. Η αποξήρανση σταθεροποιούσε το προϊόν, σταματούσε τη σήψη και επέτρεπε την εύκολη αποθήκευση. Οι Αθηναίοι, για παράδειγμα, είχαν ειδικούς χώρους στις οικίες τους, τους λεγόμενους «πυροφυλάκτες», που χρησίμευαν και για την αποξήρανση τροφίμων.

Εκτός από την αποξήρανση, εξαιρετικά διαδεδομένη ήταν η αλίευση και η συντήρηση σε άλμη. Το αλάτι ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος των νοικοκυριών. Τα ψάρια, αλλά και το κρέας, καλύπτονταν σε στρώσεις χοντρού αλατιού και αποθηκεύονταν σε πήλινα δοχεία, συνήθως θαμμένα εν μέρει στο έδαφος για σταθερή θερμοκρασία. Η αλατότητα καθυστερούσε τη μικροβιακή ανάπτυξη και επέτρεπε τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις – γεγονός κρίσιμο για μια κοινωνία που βασιζόταν στο εμπόριο. Η άλμη, δηλαδή το νερό με πολύ αλάτι, δεν ήταν απλώς μέσο συντήρησης αλλά και γεύσης. Πολλά τρόφιμα, ακόμα και ελιές, τοποθετούνταν σε αυτή για να «ψηθούν» αργά.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης την κάπνιση για να διατηρούν αλλαντικά και ψάρια. Η καύση αρωματικών ξύλων –συνήθως ελιάς, μυρτιάς ή δρυός– βοηθούσε στη συντήρηση, ενώ παράλληλα πρόσθετε χαρακτηριστικό άρωμα στο τρόφιμο. Η καπνιστή γεύση ήταν ένδειξη επιμέλειας, αλλά και μέσο αποφυγής αλλοιώσεων σε μακρινά ταξίδια ή στρατιωτικές εκστρατείες. Στους πολέμους, οι στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους «συσκευασίες» ξηρού ή καπνιστού φαγητού, ένα είδος αρχαίου ready-to-eat, που δεν είχε ανάγκη από φωτιά ή νερό.

Ένας ακόμη έξυπνος τρόπος ήταν η χρήση κεραμικών αγγείων, ειδικά αμφορέων με στενό στόμιο, τα οποία διατηρούσαν σταθερή θερμοκρασία και υγρασία. Τα δοχεία αυτά, όταν τοποθετούνταν σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, δημιουργούσαν φυσικό φαινόμενο ψύξης. Επιπλέον, οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν λάδι για να καλύψουν την επιφάνεια κάποιων τροφίμων – π.χ. τυριά – ώστε να αποτρέψουν την επαφή τους με τον αέρα και να επιβραδύνουν την οξείδωση. Το λάδι λειτουργούσε ως φράγμα ενάντια στα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τρόφιμα ακόμα και για εβδομάδες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το ότι γνώριζαν και τεχνικές τεχνητής ψύξης. Στα πλούσια σπίτια και στα ιερά, υπήρχαν οι λεγόμενες «ψυκτήρες» – λάκκοι γεμάτοι χιόνι ή πάγο που μεταφερόταν από τα βουνά και καλυπτόταν με άχυρο. Εκεί αποθηκεύονταν ευπαθή προϊόντα για ειδικές περιστάσεις ή γιορτές. Παρά το ζεστό κλίμα, οι Έλληνες είχαν βρει τρόπο να διατηρούν κρύο περιεχόμενο για εβδομάδες. Η ψύξη δεν ήταν καθημερινή πολυτέλεια, αλλά για τους προνομιούχους ήταν διαθέσιμη – κι αυτό δείχνει πόσο μπροστά ήταν σε πρακτικές που θεωρούμε «μοντέρνες».

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία