EXTRATIME

Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ψυγεία, είχαν όμως φαντασία
Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Πριν την εποχή των ηλεκτρικών συσκευών, όταν η ιδέα ενός ψυγείου θα έμοιαζε με θαύμα της φαντασίας, οι Αρχαίοι Έλληνες κατάφερναν να διατηρούν τα τρόφιμά τους φρέσκα για μέρες, ακόμα και εβδομάδες, μέσα σε ένα κλίμα θερμό και απρόβλεπτο. Η απουσία της τεχνολογίας δεν σήμαινε και αδυναμία. Αντιθέτως, οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσογείου είχαν αναπτύξει ένα ευφυές δίκτυο από τεχνικές, υλικά και συνήθειες που σήμερα θα ονομάζαμε «έξυπνες λύσεις διατήρησης τροφής».

Η βασικότερη τεχνική ήταν η αποξήρανση. Κρέατα, ψάρια, φρούτα και μυρωδικά άπλωναν στον ήλιο ή κρέμονταν σε σκιερά, αεριζόμενα σημεία ώστε να αποβάλλουν την υγρασία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο παστός γαύρος ή σκουμπρί, ενώ στα φρούτα ξεχωρίζει το αποξηραμένο σύκο – μια λιχουδιά που διατηρούνταν για μήνες. Η αποξήρανση σταθεροποιούσε το προϊόν, σταματούσε τη σήψη και επέτρεπε την εύκολη αποθήκευση. Οι Αθηναίοι, για παράδειγμα, είχαν ειδικούς χώρους στις οικίες τους, τους λεγόμενους «πυροφυλάκτες», που χρησίμευαν και για την αποξήρανση τροφίμων.

Εκτός από την αποξήρανση, εξαιρετικά διαδεδομένη ήταν η αλίευση και η συντήρηση σε άλμη. Το αλάτι ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος των νοικοκυριών. Τα ψάρια, αλλά και το κρέας, καλύπτονταν σε στρώσεις χοντρού αλατιού και αποθηκεύονταν σε πήλινα δοχεία, συνήθως θαμμένα εν μέρει στο έδαφος για σταθερή θερμοκρασία. Η αλατότητα καθυστερούσε τη μικροβιακή ανάπτυξη και επέτρεπε τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις – γεγονός κρίσιμο για μια κοινωνία που βασιζόταν στο εμπόριο. Η άλμη, δηλαδή το νερό με πολύ αλάτι, δεν ήταν απλώς μέσο συντήρησης αλλά και γεύσης. Πολλά τρόφιμα, ακόμα και ελιές, τοποθετούνταν σε αυτή για να «ψηθούν» αργά.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης την κάπνιση για να διατηρούν αλλαντικά και ψάρια. Η καύση αρωματικών ξύλων –συνήθως ελιάς, μυρτιάς ή δρυός– βοηθούσε στη συντήρηση, ενώ παράλληλα πρόσθετε χαρακτηριστικό άρωμα στο τρόφιμο. Η καπνιστή γεύση ήταν ένδειξη επιμέλειας, αλλά και μέσο αποφυγής αλλοιώσεων σε μακρινά ταξίδια ή στρατιωτικές εκστρατείες. Στους πολέμους, οι στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους «συσκευασίες» ξηρού ή καπνιστού φαγητού, ένα είδος αρχαίου ready-to-eat, που δεν είχε ανάγκη από φωτιά ή νερό.

Ένας ακόμη έξυπνος τρόπος ήταν η χρήση κεραμικών αγγείων, ειδικά αμφορέων με στενό στόμιο, τα οποία διατηρούσαν σταθερή θερμοκρασία και υγρασία. Τα δοχεία αυτά, όταν τοποθετούνταν σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, δημιουργούσαν φυσικό φαινόμενο ψύξης. Επιπλέον, οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν λάδι για να καλύψουν την επιφάνεια κάποιων τροφίμων – π.χ. τυριά – ώστε να αποτρέψουν την επαφή τους με τον αέρα και να επιβραδύνουν την οξείδωση. Το λάδι λειτουργούσε ως φράγμα ενάντια στα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τρόφιμα ακόμα και για εβδομάδες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το ότι γνώριζαν και τεχνικές τεχνητής ψύξης. Στα πλούσια σπίτια και στα ιερά, υπήρχαν οι λεγόμενες «ψυκτήρες» – λάκκοι γεμάτοι χιόνι ή πάγο που μεταφερόταν από τα βουνά και καλυπτόταν με άχυρο. Εκεί αποθηκεύονταν ευπαθή προϊόντα για ειδικές περιστάσεις ή γιορτές. Παρά το ζεστό κλίμα, οι Έλληνες είχαν βρει τρόπο να διατηρούν κρύο περιεχόμενο για εβδομάδες. Η ψύξη δεν ήταν καθημερινή πολυτέλεια, αλλά για τους προνομιούχους ήταν διαθέσιμη – κι αυτό δείχνει πόσο μπροστά ήταν σε πρακτικές που θεωρούμε «μοντέρνες».

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απίθανη» την επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη και είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο «ισλαμικός φανατισμός»

Κοινωνία
Κοινωνία: TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

Μισό κιλό χοιρινές μπριζόλες με 3,19 ευρώ - Οργή προκαλούν οι ακραίες διαφορές τιμών με την πανάκριβη Ελλάδα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κατά 80% οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες του λαού

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Συνελήφθη η 16χρονη - Το τραύμα του θύματος ευτυχώς ήταν επιφανειακό - Φρίκη προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά με ανήλικες δράστριες

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Το ξεσκέπασμα των σκανδάλων και οι λαϊκές κινητοποιήσεις απασχολούν περισσότερο τον κόσμο - Στα «αζήτητα» η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroυp

Κοινωνία
ExtraTime: Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Με ανοιχτά καταστήματα, malls και μεγάλα brands θα κυλήσει η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

Ακούστε το ολοκαίνουριο τραγούδι «Εσύ & εγώ» σε στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

ExtraTime