EXTRATIME

Πώς ένα τυχαίο λάθος δημιούργησε ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του κόσμου, την κρέπα

Πώς μια γυναίκα στη Βρετάνη δημιούργησε κατά λάθος την πρώτη κρέπα και έδωσε αρχή σε μια παγκόσμια γαστρονομική ιστορία που συνεχίζεται αιώνες μετά
Πώς ένα τυχαίο λάθος δημιούργησε ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του κόσμου, την κρέπα

Οι ρίζες της κρέπας χάνονται στους αιώνες, πολύ πριν γίνει σύμβολο της γαλλικής κουζίνας. Όμως η πραγματική της γέννηση οφείλεται σε ένα <strongτυχαίο λάθος που συνέβη στη Βρετάνη γύρω στον 13ο αιώνα. Μια γυναίκα έχυσε κατά λάθος λίγο χυλό από φαγόπυρο πάνω σε μια καυτή πέτρα. Αντί να το πετάξει, το δοκίμασε και ανακάλυψε κάτι μοναδικό. Η ζύμη ψήθηκε λεπτή και τραγανή, με άρωμα δημητριακών και καβουρδισμένου βουτύρου. Ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της πρώτης κρέπας. Από τότε, το φαγόπυρο έγινε ο πυρήνας της βρετονικής διατροφής, αφού άντεχε στο ψυχρό και υγρό κλίμα της περιοχής.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, η κρέπα εξελίχθηκε από απλό φαγητό των αγροτών σε γαστρονομικό σύμβολο. Όταν το λευκό σιτάρι έγινε πιο προσιτό, η συνταγή απέκτησε αυγά, γάλα και βούτυρο. Έγινε πιο απαλή, πιο λεπτή, πιο φίνα. Έτσι γεννήθηκαν οι γλυκές κρέπες, εκείνες που σήμερα γεμίζονται με πραλίνα, φρούτα ή μαρμελάδα.

Η παράδοση λέει πως οι γυναίκες της Βρετάνης χρησιμοποιούσαν μια μεγάλη μεταλλική πλάκα, το billig, για να ψήνουν τις κρέπες. Με μια ξύλινη σπάτουλα απλώναν τον χυλό σε λεπτό στρώμα και τον γύριζαν με μια γρήγορη κίνηση του καρπού. Αυτή η κίνηση, που μοιάζει απλή, ήταν τέχνη. Όταν οι Βρετόνοι άρχισαν να μεταναστεύουν στο Παρίσι, πήραν μαζί τους την παράδοση της κρέπας. Στο Montparnasse δημιουργήθηκαν οι πρώτες creperies, όπου η μυρωδιά του λιωμένου βουτύρου και της ζάχαρης γέμιζε τα στενά. Οι κρέπες έγιναν το φαγητό του δρόμου για κάθε Παριζιάνο, ένα γλυκό ή αλμυρό θαύμα που ένωσε τάξεις και γεύσεις. Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, τη μέρα της Υπαπαντής, οι Γάλλοι φτιάχνουν κρέπες για να γιορτάσουν τη La Chandeleur. Το έθιμο λέει πως αν κρατήσεις ένα νόμισμα στο ένα χέρι και γυρίσεις την κρέπα με το άλλο, θα έχεις καλή τύχη όλο τον χρόνο. Η κίνηση αυτή είναι σύμβολο αφθονίας, ένα παιχνίδι που ενώνει το φαγητό με τη μοίρα.

Σήμερα η κρέπα είναι παντού. Από τα παριζιάνικα bistro μέχρι τα καρότσια των δρόμων, από τα πρωινά των φοιτητών μέχρι τα επιδόρπια των πολυτελών εστιατορίων. Η απλότητα της συνταγής της επιτρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε γεύση και εποχή. Είναι ένα φαγητό χωρίς σύνορα, που γεννήθηκε από τύχη αλλά έζησε χάρη στην αγάπη των ανθρώπων για το καλό φαγητό.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
ExtraTime: Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

(PHOTOS) Πορτρέτα Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

ExtraTime
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
ExtraTime: Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Το διαστρικό αντικείμενο 3I ATLAS φτάνει στο πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη και παρακολουθείται στενά.

ExtraTime