EXTRATIME

Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Τα μακαρόνια του 17ου αιώνα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν πολυτελές φαγητό των πλουσίων
Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Σήμερα, η εικόνα ενός αχνιστού πιάτου μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι τόσο συνυφασμένη με την ιταλική κουζίνα που μοιάζει διαχρονική. Όμως, αν επιστρέψουμε στον 17ο και 18ο αιώνα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μακαρόνια δεν ήταν φαγητό των φτωχών, αλλά πολυτέλεια των ευγενών και των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, και οι τρόποι που τα κατανάλωναν δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα. Σάλτσες με βάση την ντομάτα δεν υπήρχαν, ενώ η γεύση τους ήταν συχνά γλυκιά, με ζάχαρη, κανέλα και μέλι να αποτελούν βασικά υλικά στην παρασκευή τους.

Την εποχή εκείνη, τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κυρίως στο χέρι και η παραγωγή τους απαιτούσε χρόνο και τεχνική. Η μαζική παραγωγή δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα, και αυτό τα καθιστούσε προσιτά μόνο στις εύπορες τάξεις. Στις αυλές των ευγενών, οι σεφ ετοίμαζαν περίτεχνα πιάτα με μακαρόνια, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά όπως σαφράν, αμύγδαλα και σπάνια μπαχαρικά. Αντί να βράζονται και να σερβίρονται με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, συχνά ψήνονταν σε πίτες ή αναμειγνύονταν με κρέμες και τυριά που έδιναν μια τελείως διαφορετική υφή και γεύση.

Η ζάχαρη ήταν ένα βασικό στοιχείο στις γεύσεις της εποχής. Πριν το κύμα της γαλλικής γαστρονομικής επανάστασης που εισήγαγε τις πιο αυστηρές διακρίσεις ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, τα περισσότερα φαγητά συνδύαζαν και τις δύο γεύσεις. Πολλά πιάτα περιείχαν γλυκά και αλμυρά συστατικά μαζί, και τα ζυμαρικά δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Τα μακαρόνια συχνά μαγειρεύονταν με σάλτσες βασισμένες στο μέλι ή σε γλυκό κρασί, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σήμερα θα έμοιαζε περισσότερο με επιδόρπιο παρά με κυρίως πιάτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ντομάτα, που σήμερα κυριαρχεί στις σάλτσες των ζυμαρικών, ήταν ακόμα μια άγνωστη ή τουλάχιστον μη αποδεκτή γεύση στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Αν και είχε φτάσει στην Ευρώπη από την Αμερική τον 16ο αιώνα, θεωρούνταν ύποπτη και μη βρώσιμη. Οι πρώτες γραπτές αναφορές σε μακαρόνια με ντομάτα εμφανίζονται μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα, και ακόμα και τότε, η εξάπλωσή τους ήταν αργή. Οι Ιταλοί χρειάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα για να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διατροφή, και μέχρι τότε, τα μακαρόνια καταναλώνονταν με τρόπο που σήμερα θα φαινόταν εξωπραγματικός.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ζυμαρικών. Στη Νάπολη, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, η χρήση μηχανών για την παρασκευή ζυμαρικών τα έκανε φθηνότερα και πιο προσιτά στα λαϊκά στρώματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η κατανάλωση των ζυμαρικών απομακρύνθηκε από τις αριστοκρατικές κουζίνες και έγινε καθημερινή συνήθεια για τον μέσο Ιταλό. Όμως, μέχρι να επικρατήσει το μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα, τα μακαρόνια πέρασαν από μια μακρά φάση όπου ήταν πιο κοντά σε επιδόρπιο παρά σε κυρίως γεύμα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία