EXTRATIME

Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Τα μακαρόνια του 17ου αιώνα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν πολυτελές φαγητό των πλουσίων
Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Σήμερα, η εικόνα ενός αχνιστού πιάτου μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι τόσο συνυφασμένη με την ιταλική κουζίνα που μοιάζει διαχρονική. Όμως, αν επιστρέψουμε στον 17ο και 18ο αιώνα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μακαρόνια δεν ήταν φαγητό των φτωχών, αλλά πολυτέλεια των ευγενών και των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, και οι τρόποι που τα κατανάλωναν δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα. Σάλτσες με βάση την ντομάτα δεν υπήρχαν, ενώ η γεύση τους ήταν συχνά γλυκιά, με ζάχαρη, κανέλα και μέλι να αποτελούν βασικά υλικά στην παρασκευή τους.

Την εποχή εκείνη, τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κυρίως στο χέρι και η παραγωγή τους απαιτούσε χρόνο και τεχνική. Η μαζική παραγωγή δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα, και αυτό τα καθιστούσε προσιτά μόνο στις εύπορες τάξεις. Στις αυλές των ευγενών, οι σεφ ετοίμαζαν περίτεχνα πιάτα με μακαρόνια, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά όπως σαφράν, αμύγδαλα και σπάνια μπαχαρικά. Αντί να βράζονται και να σερβίρονται με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, συχνά ψήνονταν σε πίτες ή αναμειγνύονταν με κρέμες και τυριά που έδιναν μια τελείως διαφορετική υφή και γεύση.

Η ζάχαρη ήταν ένα βασικό στοιχείο στις γεύσεις της εποχής. Πριν το κύμα της γαλλικής γαστρονομικής επανάστασης που εισήγαγε τις πιο αυστηρές διακρίσεις ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, τα περισσότερα φαγητά συνδύαζαν και τις δύο γεύσεις. Πολλά πιάτα περιείχαν γλυκά και αλμυρά συστατικά μαζί, και τα ζυμαρικά δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Τα μακαρόνια συχνά μαγειρεύονταν με σάλτσες βασισμένες στο μέλι ή σε γλυκό κρασί, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σήμερα θα έμοιαζε περισσότερο με επιδόρπιο παρά με κυρίως πιάτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ντομάτα, που σήμερα κυριαρχεί στις σάλτσες των ζυμαρικών, ήταν ακόμα μια άγνωστη ή τουλάχιστον μη αποδεκτή γεύση στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Αν και είχε φτάσει στην Ευρώπη από την Αμερική τον 16ο αιώνα, θεωρούνταν ύποπτη και μη βρώσιμη. Οι πρώτες γραπτές αναφορές σε μακαρόνια με ντομάτα εμφανίζονται μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα, και ακόμα και τότε, η εξάπλωσή τους ήταν αργή. Οι Ιταλοί χρειάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα για να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διατροφή, και μέχρι τότε, τα μακαρόνια καταναλώνονταν με τρόπο που σήμερα θα φαινόταν εξωπραγματικός.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ζυμαρικών. Στη Νάπολη, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, η χρήση μηχανών για την παρασκευή ζυμαρικών τα έκανε φθηνότερα και πιο προσιτά στα λαϊκά στρώματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η κατανάλωση των ζυμαρικών απομακρύνθηκε από τις αριστοκρατικές κουζίνες και έγινε καθημερινή συνήθεια για τον μέσο Ιταλό. Όμως, μέχρι να επικρατήσει το μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα, τα μακαρόνια πέρασαν από μια μακρά φάση όπου ήταν πιο κοντά σε επιδόρπιο παρά σε κυρίως γεύμα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Το μικρότερο κόκκαλό σου  ζυγίζει λιγότερο από 5 χιλιοστά του γραμμαρίου και είναι πιο κρίσιμο κι από μικροτσίπ

Το μικρότερο κόκκαλό σου ζυγίζει λιγότερο από 5 χιλιοστά του γραμμαρίου και είναι πιο κρίσιμο κι από μικροτσίπ

Είναι μικρότερο από ένα τσιπ και πιο κρίσιμο κι από την καρδιά σου όταν πρόκειται για τον ήχο.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Πετρολούκας μιλάει για τη ζωή του και παίζει το θεϊκό κλαρίνο του

Ο Πετρολούκας μιλάει για τη ζωή του και παίζει το θεϊκό κλαρίνο του

(VIDEO) Μια μοναδική «Κατάθεση Ψυχής» του σπουδαίου δεξιοτέχνη.

ExtraTime
ExtraTime: Έφυγε o ξακουστός Πετρολούκας

Έφυγε o ξακουστός Πετρολούκας

Ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του κλαρίνου όλων των εποχών

ExtraTime
ExtraTime: Είπε στον Αλέξανδρο «Θα συναντηθούμε στη Βαβυλώνα» και μετά ανέβηκε μόνος του στην πυρά και κάηκε ζωντανός

Είπε στον Αλέξανδρο «Θα συναντηθούμε στη Βαβυλώνα» και μετά ανέβηκε μόνος του στην πυρά και κάηκε ζωντανός

Είπε στον Αλέξανδρο «Θα συναντηθούμε στη Βαβυλώνα» και μετά αυτοπυρπολήθηκε.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Χατζιδάκις στο Playboy: «Αν μερικοί αγοράσουν το περιοδικό για ν’ αυνανιστούν, η συνέντευξή μου δεν θα τους βοηθήσει»

Ο Χατζιδάκις στο Playboy: «Αν μερικοί αγοράσουν το περιοδικό για ν’ αυνανιστούν, η συνέντευξή μου δεν θα τους βοηθήσει»

Λέει κι άλλα πολλά και ξεχωριστά ο σπουδαίος συνθέτης στη συνομιλία του με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο.

ExtraTime
ExtraTime: Έσπασε τη σπονδυλική της στήλη σε τροχαίο και έγραψε το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία της μουσικής

Έσπασε τη σπονδυλική της στήλη σε τροχαίο και έγραψε το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία της μουσικής

Έπεσε, πόνεσε, αλλά δεν σταμάτησε. Η Gloria Estefan σηκώθηκε από το ατύχημα που λίγο έλειψε να τη συντρίψει και έγραψε μουσική ιστορία με το πιο συγκλονιστικό comeback που έγινε ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Ο βασιλιάς που έτρωγε ψητό κοτόπουλο από την τσέπη και κυβέρνησε δύο ηπείρους

Ο βασιλιάς που έτρωγε ψητό κοτόπουλο από την τσέπη και κυβέρνησε δύο ηπείρους

Ένας βασιλιάς με κοτόπουλο στην τσέπη, μίσος στη συζυγική κλίνη και μια δυναστεία σε δύο ηπείρους.

ExtraTime
ExtraTime: Ένα μοναδικό video με το Μάνο Χατζιδάκι και τη Ρένα Βλαχοπούλου

Ένα μοναδικό video με το Μάνο Χατζιδάκι και τη Ρένα Βλαχοπούλου

Δείτε τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες, ο καθένας στην κατηγορία του, σε απολαυστικές στιγμές.

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 15 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Κυριακή 15 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 15 Ιουνίου η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος.

Ατζέντα